«Εποχή Μεγαλαγιάν»,νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Γης

Η επίσημη ιστορία της Γης μόλις απέκτησε ένα νέο κεφάλαιο.earth-2-1024x575

Ομάδα γεωλόγων κατατάσσει τα τελευταία 4.200 χρόνια ως ξεχωριστή περίοδο στην ιστορία του πλανήτη μας και την ονόμασαν Εποχή Μεγαλαγιάν (στα σανσκριτικά σημαίνει «η κατοικία των σύννεφων»), η αρχή της οποίας χαρακτηρίστηκε από μια μεγάλη ξηρασία που έγινε αιτία αφανισμού πολλών πολιτισμών, παγκοσμίως.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα ο Διεθνής Χρονοστρωματογραφικός Χάρτης, το γνωστό διάγραμμα που απεικονίζει το χρονοδιάγραμμα της ιστορίας της Γης.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ανακάλυψη αυτής της νέας περιόδου έχει προκαλέσει επιστημονική ανησυχία, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν υπήρξε επαρκής συζήτηση σχετικά με το θέμα από τότε που η Εποχή Μεγαλαγιάν πρωτοαναφέρθηκε σε μια επιστημονική μελέτη πριν από επτά χρόνια.

Οι γεωλόγοι διαιρούν τα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης της Γης σε μερίδια.

Κάθε μερίδιο αντιστοιχεί σε σημαντικά γεγονότα – όπως η διάλυση των ηπείρων, οι δραματικές αλλαγές του κλίματος, ακόμη και η εμφάνιση συγκεκριμένων ειδών ζώων και φυτών.

Σήμερα ζούμε την Εποχή των Ολοχωρίων, η οποία αντανακλά όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 11.700 χρόνια – από τότε που μια δραματική αύξηση της θερμοκρασίας έδωσε τέλος στην Εποχή των Παγετώνων. Αλλά η Εποχή των Ολοχωρίων μπορεί να υποδιαιρεθεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Στρωματογραφίας (ICS), σε τρία στάδια για να υποδηλώσουν την ανώτερη, μεσαία και κατώτερη φάση της εποχής.

Όλα αυτά καταγράφουν σημαντικά κλιματικά φαινόμενα.

Η Εποχή Μεγαλαγιάν, το νεότερο στάδιο, διήρκεσε από 4.200 χρόνια πριν έως και το 1950. Ξεκίνησε με μια καταστροφική ξηρασία, της οποίας οι συνέπειες διήρκεσαν δύο αιώνες, και επηρέασε καθοριστικά πολιτισμούς όπως εκείνους στης Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Συρίας, της Παλαιστίνης, της Μεσοποταμίας, της Κοιλάδας του Ινδού και της Κοιλάδας του Ποταμού Γιανγκτζε. Η ξηρασία αυτή ενδεχομένως να προκλήθηκε από μετατοπίσεις στην ωκεανική και ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

«Η Εποχή Μεγαλαγιάν είναι μοναδική μεταξύ των πολλών διαστημάτων του γεωλογικού χρονοδιαγράμματος, καθώς η αρχή της συμπίπτει με ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός που παράγεται από ένα παγκόσμιο κλιματικό φαινόμενο», εξηγεί ο Στάνλεϊ Φίννεϊ, καθηγητής Γεωλογικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Λονγκ Μπιτς και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωση Γεωλογικών Επιστημών (IUGS).