Δεν υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση ΣΚΤ – Συντεχνιών για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Νέα συνάντηση την Πέμπτη 

 

Δεν υπήρξε πρόοδος κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων της Τράπεζας για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των συντεχνιών.imagew-2.aspx


Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου αύριο Πέμπτη, στην 1.30 μετά το μεσημέρι, για να συνεχίσουν τη συζήτηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ ΟΙΥΚ Ελισσαίος Μιχαήλ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο του Συμβουλίου «δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει πρόοδος στο υπό συζήτηση θέμα».

Σημείωσε ότι μέσα στα πλαίσια του σχεδίου, που πρέπει να είναι εθελοντικό αλλά και ελκυστικό, όπως είπε, έχουν τεθεί κάποιες παράμετροι «για τις οποίες δεν είχαμε πάρει ουσιαστικά απαντήσεις σήμερα γιατί θέλουμε το σχέδιο να πετύχει και να μπορέσουν οι συνάδελφοι να το πάρουν».

Μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας, πρόσθεσε, «είχαμε συζητήσει και είχαμε ζητήσει στοιχεία για τον Φορέα και τον τρόπο λειτουργίας του, είχαμε ζητήσει στοιχεία για την Ελληνική και για τον κόσμο που θα μεταφερθεί τα οποία δεν μας είχαν δοθεί, άρα δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω».

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι «δεν θα δεχθούμε να εξαναγκαστεί κανένας συνάδελφος σε αποχώρηση, δεν πρέπει να φωτογραφίσουμε μέσα από την πληροφόρηση που θα δώσουμε κανένα συνάδελφο και θα πρέπει απλώς το προσωπικό να έχει στοιχεία για να μπορέσει να επιλέξει ή όχι το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης».

«Έχουμε ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Θα αναμένουμε να μας δοθούν τις επόμενες ώρες και έχει καθοριστεί νέα συνάντηση για την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι», είπε.

«Αν οι παράμετροι δεν ικανοποιηθούν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε να αποδεχθούμε οτιδήποτε», κατέληξε.

Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης είπε ότι «δυστυχώς ούτε κατά τη σημερινή συνάντηση δεν έχουμε δει να βελτιώνονται οι θέσεις της εργοδοτικής πλευράς».

Όπως είπε, «έχουμε εξασφαλίσει τη δέσμευση της εργοδοτικής πλευράς ότι το σχέδιο θα είναι εθελοντικό και ότι κανένας δεν θα εξαναγκαστεί να το αξιοποιήσει».

Είπε ότι το σχέδιο πρέπει να είναι εθελοντικό και ελκυστικό προκειμένου «να το επιλέξει ένας ικανοποιητικός αριθμός συναδέλφων για να αποφευχθούν και τα όποια αδιέξοδα».

«Δεν πρέπει να εξασκηθεί πίεση στους συναδέλφους για να ενταχθούν στο σχέδιο», σημείωσε.

Ο Ανώτερος Μόνιμος Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Λουκά επανέλαβε ότι από το σύνολο των 2650 εργαζομένων στη ΣΚΤ, η Ελληνική Τράπεζα θα απορροφήσει τους 1100 εργαζομένους, 900 θα αφυπηρετήσουν στη βάση σχεδίου εθελούσιας εξόδου και 650 θα μεταφερθούν στον Φορέα.

Ανέφερε ότι σήμερα από πλευράς των συντεχνιών έχουν ζητηθεί διευκρινήσεις, «κάποιες έχουν απαντηθεί και έχουν τεθεί συμπληρωματικά ερωτήματα τα οποία αναμένουμε να μας απαντήσουν σε σχέση με αυτές τις τρεις επιλογές».

«Έχουμε υποβάλει προτάσεις προκειμένου το σχέδιο να τύχει δραστικής βελτίωσης και αναλήφθηκε δέσμευση από την εργοδοτική πλευρά να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

«Εμείς και η εργοδοτική πλευρά έχουμε την υποχρέωση και το καθήκον να συμφωνήσουμε γιατί και τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και ο κόσμος αγωνία. Το θέμα είναι όχι να συμφωνήσουμε για να συμφωνήσουμε αλλά να κάνουμε μια συμφωνία και ένα σχέδιο που θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι για να θα επιλύσουμε το πρόβλημα για να οδεύσουμε προς την ομαλότητα», είπε.
Αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν αρχές Φθινοπώρου το αργότερο, κατέληξε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος ανέφερε ότι «δυστυχώς σήμερα δεν υπήρξε εκείνη η πρόοδος η οποία θα μας έδινε το δικαίωμα να συμφωνήσουμε και να μεταφέρουμε ένα σχέδιο στους συναδέλφους συνεργατιστές για να αποφασίσουν. Χρειάζεται ακόμη δουλειά , χρειάζονται διευκρινήσεις, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια».

Ανέφερε ότι θα αναμένουν μέχρι την Πέμπτη για να πάρουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που εκκρεμούν «ούτως ώστε να δούμε κατά πόσον μπορούμε ή όχι να συμφωνήσουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι περισσότερες διευκρινήσεις θα πρέπει να δοθούν από την πλευρά της τράπεζας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν την Ελληνική.

Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι χρειάζεται πολλή προσοχή σε ότι αφορά στην πληροφόρηση προκειμένου να μην φωτογραφίζονται εργαζόμενοι επισημαίνοντας ότι το σχέδιο απευθύνεται και στους 2650 εργαζομένους.

Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ με κοινή ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση διευκρινίστηκαν οι εκατέρωθεν θέσεις των Συντεχνιών αφενός και της Σ.Κ.Τ. και των εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών αφετέρου και ζητήθηκαν πρόσθετες πληροφορίες σε σχέση με βασικές παραμέτρους του Σχεδίου Εθελοντικής Αφυπηρέτησης.

Οι Συντεχνίες υπέβαλαν πρόσθετα συγκεκριμένες εισηγήσεις για επιβαλλόμενες βελτιώσεις που να γεφυρώνουν τις υπάρχουσες διαφορές και να καθιστούν το Σχέδιο πιο ορθολογιστικό και πιο ελκυστικό, θέματα τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι τρεις συντεχνίες τονίζουν ότι το Σχέδιο θα απευθύνεται σε όλους, θα πρέπει να είναι εθελοντικό και σε καμία περίπτωση να μην φωτογραφίζει συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού.

Η ΕΤΥΚ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι «δυστυχώς, οι προτάσεις της Τράπεζας παραμένουν ουσιαστικά αναλλοίωτες, και κατ΄ επέκταση το σχέδιο που εισηγείται δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συναδέλφων».

«Η Οργάνωσή μας πρόταξε ακόμα μια φορά τις θέσεις της για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού Σχεδίου Εθελοντικής Αποχώρησης, το οποίο να μπορεί να το επιλέξει εθελοντικά ένας ικανοποιητικός αριθμός συναδέλφων και να αποφευχθούν τα επιζήμια αδιέξοδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι το σχέδιο θα πρέπει να είναι εθελοντικό και ότι δεν πρέπει να εξασκηθεί καμία έμμεση ή άμεση πίεση στους συναδέλφους για να το επιλέξουν, θέση με την οποία συμφώνησε η Διοίκηση της Τράπεζας», προστίθεται.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η ΕΤΥΚ, «τονίζουμε ακόμα μια φορά ότι η Οργάνωσή μας, δεν θα διστάσει να αντιδράσει δυναμικά με τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της απεργίας, όχι μόνο στο χώρο της ΣΚΤ αλλά και στην ίδια την Ελληνική Τράπεζα, σε περίπτωση που εξασκηθούν οι οποιεσδήποτε άμεσες ή έμμεσες πιέσεις προς τους συναδέλφους για να ενταχθούν στο Σχέδιο».

Εκφράζει επίσης ικανοποίηση για το γεγονός «ότι άλλες συντεχνίες έχουν τελικά προσεγγίσει τις θέσεις μας, όσο αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου, και ενόψει της νέας συνάντησης που έχει καθορισθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018» καλεί τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, « έστω και την υστάτη, να αναθεωρήσει τις θέσεις της ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των συναδέλφων».