Ψηφίστηκε ο νόμος για τις επιστροφές των αποκοπών στους δημοσίου υπαλλήλους

 

Η Ολομέλεια της Βουλής με 39 ψήφους υπέρ και 3 αποχές ψήφισε την Παρασκευή σε νόμο, το νομοσχέδιο με το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από αυτό τον μήνα, η συμφωνία της Κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για σταδιακή επαναφορά των αποκοπών στις απολαβές, στους μισθούς και στα φορολογητέα επιδόματα των υπαλλήλων, αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.imagew-8.aspx

Με βάση τη συμφωνία του κράτους και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ρύθμιση της σταδιακής μείωσης των υφιστάμενων αποκοπών θα γίνει σε πέντε στάδια ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου του 2018 και μετέπειτα κάθε 1η Ιανουαρίου κάθε έτους για την περίοδο 2019-2022, εξαλείφοντας πλήρως τις μειώσεις την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Κατά το 2018 και 2019, ποσοστά αποκοπών μειώνονται μόνο για τις κλίμακες μηνιαίων απολαβών μέχρι €2.000. ενώ, κατά τα έτη 2020-2023, οι μειώσεις στα ποσοστά αποκοπών επηρεάζουν όλες τις κλίμακες, μέχρι την πλήρη απόσυρση τους και είναι ομοιόμορφες για όλες τις κλίμακες.

Το μέσο ετήσιο κόστος για την εξάλειψη των αποκοπών σε απολαβές, μισθούς, επιδόματα και συντάξεις του δημοσίου εκτιμάται στα €44,8 εκ. για τα έτη 2019-2023, ενώ για το 2018, το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα €20,7 εκ.

Με βάση το εκτιμώμενο κόστος της μείωσης των αποκοπών, η πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού μισθολογίου υπολογίζεται στις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως ενώ, η αύξηση θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του περιθωρίου αύξησης του κρατικού μισθολογίου, όπως προκύπτει από το μηχανισμό καθορισμού της.

Βάσει του μηχανισμού που έχει συμφωνηθεί για την επαναφορά των αυξήσεων, της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων στο δημόσιο, καθορίζεται το πότε και το πώς θα παραχωρούνται αυξήσεις στους υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας, με βασικό παράγοντα, την ανάπτυξη του ΑΕΠ ενώ, σε περιόδους που δεν θα υπάρχει ανάπτυξη τότε δεν θα παραχωρείται αύξηση.

Βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, αναφέρθηκαν στο κόστος που επωμίστηκαν και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και επέκριναν την κυβέρνηση για αδιαφορία σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης παρατήρησε ότι οι αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων επέφεραν περαιτέρω πίεση στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και συνέτειναν ώστε οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα να εργάζονται με πολύ λιγότερα και να τυγχάνουν εκμετάλλευσης.

Η κατανάλωση θα ευνοηθεί μετά από βελτίωση των μισθών και των συντάξεων, πρόσθεσε και ανέφερε ότι η  Βουλή μπορεί να στηρίξει τους εργαζομένους θεσμοθετώντας ελάχιστους όρους εργασίας και ωφελημάτων.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εισηγήθηκε αύξηση του αφορολόγητου στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ως μέτρο στήριξής τους.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εισηγήθηκε μείωση της φορολογίας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης ώστε να στηριχθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα,
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κάλεσε την κυβέρνηση να παραχωρήσει μέρος των πλεονασμάτων σε κοινωνικές παροχές.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών στο δημόσιο επειδή είναι εργοδότης, δεν μπορεί όμως να κάνει το ίδιο και για τον ιδιωτικό τομέα.