Αντιδράσεις στις δηλώσεις Επιτρόπου Διεύρυνσης Ε.Ε. για αλλαγή συνόρων Ελλάδας -Αλβανίας

 

Παρολίγον να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύimagew-2.aspx Ελλάδας και Βρυξελλών μετά από αμφιλεγόμενη δήλωση του  Επιτρόπου Διεύρυνσηςτης Ε.Ε.Γιοχάνες Χαν  περι αλλαγής συνόρων Ελλάδας Αλβανίας.

Οι δηλώσεις του τις οποίες λίγο αργότερα «διόρθωσε» εγιναν η αιτία  για νέο  κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας σε εκδήλωση, ο κ. Χαν και σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Τιράνων για τον καθορισμό της ΑΟΖ, φέρεται να προέβη σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση για αλλαγή συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Χαν, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διαπραγμάτευση με την Αλβανία και καλώντας τον Επίτροπο «να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία μέσω ανακοίνωσής της κάνει λόγο για «γκάφα της ΝΔ» που έσπευσε να υιοθετήσει μια δήλωση για την οποία προέβη σε διευκρίνηση η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Χαν, εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η αναφορά του Επιτρόπου «σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσε αλλαγή συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά τις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας».