Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των στρατιωτικών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έθεσε  στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του άρθρου 1 για τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των Κρατών Μελών, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.imagew.aspx

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου είναι η εντεινόμενη συνεργασία μας με την Τουρκία στη διαχείριση προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και στον τομέα της ασφάλειας, ειδικά μετά την απεχθή, απόπειρα πραξικοπήματος του 2016», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Μια εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες μας, αλλά τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε: «δεδομένης ακριβώς της σημασίας που έχει αυτή η συνεργασία – ειδικά δε στη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του Αιγαίου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο – αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Κυρίως, σημείωσε, «αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της.
Και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

«Πληγή που καλώ τη γειτονική χώρα να επουλώσει με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών», είπε ο Πρωθυπουργός επικαλούμενος τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που οφείλουν να έχουν μεταξύ τους, όπως καταγράφονται στο άρθρο 1 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κάτι που όπως είπε «πρέπει να εξασφαλιστεί στο ΝΑΤΟ» και «η Ελλάδα θα αγωνιστεί για αυτό», κατέληξε.

Στην ίδια παρέμβαση ο Πρωθυπουργός τόνισε και την ανάγκη η Συμμαχία του ΝΑΤΟ να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο περιβάλλον ασφαλείας. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από το ΝΑΤΟ να προσαρμοσθεί τόσο για να αντιμετωπίσει νέες και παραδοσιακές απειλές, όσο και για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ασφαλείας αφορά τις νέες αντιλήψεις περί απειλών, αλλά και τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό επίπεδο που δρομολογούνται προκειμένου η Συμμαχία να ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική της διάταξη», είπε ο κ. Τσίπρας στην παρέμβασή του, σημειώνοντας ότι «οφείλει να το πράξει αυτό με γνώμονα την ασφάλεια των Συμμάχων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σφαιρική προσέγγιση 360 μοιρών».

«Την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα», δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

«Ακόμα και αν δεν υπάρχουν προσώρας οι προϋποθέσεις για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, οφείλουμε να επιμένουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου προβλεψιμότητας μεταξύ μας, που θα αποφεύγει τα ατυχήματα και θα δημιουργεί ένα επίπεδο συνεργασίας για επίλυση κρίσεων», σημείωσε και τόνισε ότι «οφείλουμε να επιμένουμε ενεργά μέσω του διαλόγου, στην εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θεωρεί θετική την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του και ελπίζει να αποφέρει νέες ευκαιρίες για τη σχέση μας, ως Συμμαχία, με τη χώρα αυτή, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Παράλληλα, είπε, «θεωρούμε θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για τον Νότο που θα συμβάλει στη συνεκτικότητα των συνεργειών της Συμμαχίας στη περιοχή».

«Το ΝΑΤΟ οφείλει να προσφέρει δυνατότητες για ουσιαστική διάδραση με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας και να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

«Οφείλει να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος και εστιάζοντας στις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εκτιμούμε δε ιδιαίτερα τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της άλλης μεγάλης πρόκλησης των καιρών μας, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι «οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση και συνεχή δέσμευση, καθώς οι αιτίες αυτής της κρίσης βρίσκονται πάντα εκεί». «Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρετίζουμε την Κοινή Διακήρυξη», σημείωσε.

«Πιστεύουμε ότι οι ρόλοι μας είναι συμπληρωματικοί και ότι από κοινού μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερες προοπτικές ασφαλείας για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα και ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, στη βάση των αρχών συνεργασίας που διέπουν τους δύο οργανισμούς, σεβόμενοι ασφαλώς την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων εκάστου Οργανισμού και προς όφελος όλων των Ευρωπαίων εταίρων και Συμμάχων, είπε στους ομολόγους του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια».

«Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2%, τις αμυντικές μας δαπάνες  σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε ο Α.Τσίπρας.

«Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας», συμπλήρωσε.

«Ενώ παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες.
Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου αποτελεί η βελτίωση των σχέσεών μας με τους βόρειους μας γείτονες, έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουμε στην – υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις – ενσωμάτωση των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Π.Καμένος

 

Από την πλευρά του ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας Πάνος Καμμένος εκτίμησε  ότι οω Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, «θα αναγκαστεί να πει κάτι» για το θέμα των Έλληνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία.Ο  Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ανέφερε  ότι για πρώτη φορά στο επίπεδο του ΝΑΤΟ ετέθη το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και αντιλαμβάνονται όλοι τον παραλογισμό της Τουρκίας» σημειώνοντας ότι η κράτησή τους αποτελεί και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Π.Καμένος  εκτίμησε ότι «η Τουρκία είναι εξαιρετικά πιεσμένη για το θέμα» και τόνισε ότι όλα τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας κατανοούν ότι η Τουρκία παραλογίζεται με τη συνεχόμενη κράτηση των δύο, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Δήλωσε ακόμη ότι ενημέρωσε του ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ για το ζήτημα αυτό, αλλά συζήτησε μαζί τους και το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στη Συμμαχία. Ο Πάνος Καμμένος είπε στον Τύπο ότι δεν συμφωνεί με την ονομασία `Β.Μακεδονία`, πως τόνισε τη θέση του στους ομολόγους του και πως τους εξήγησε ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο με 150 ψήφους. Σημείωσε ακόμα ότι «όσο το ζήτημα δεν έρχεται προς ψήφιση, τόσο δεν τίθεται και ζήτημα εκλογών». Είπε μάλιστα ότι «όσο τα Σκόπια δεν θα αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί με το συστατικό `Μακεδονια` δεν θα μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και μπορεί ως τότε να συλλέγουν προσκλήσεις, να βγαίνουν οικογενειακές φωτογραφίες, αλλά δεν θα γίνουν μέλη».

Τέλος σε ό,τι αφορά το θέμα των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τη Αθήνα, σημείωσε ότι δεν γνώριζε για το ζήτημα, είπε ότι το διάβασε και αυτός «στην Καθημερινή» και τόνισε ότι στο Υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχει πληροφόρηση ότι Ρώσοι ενεπλάκησαν  σε αυτό.