Έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο της κοινωνίας

*Του Κώστα Μαυρίδη

Unknown copyΗ Κυβέρνηση πρότεινε το 2013 το λεγόμενο «πρώτο κούρεμα» περιλαμβάνοντας εγγυημένες καταθέσεις και βαφτίζοντάς το «φορολογία», πράγμα παράνομο. Την μεθεπόμενη μέρα, στις 18/3/2013, σε νέο Eurogroup, η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας και συμφώνησε να προστατέψει πλήρως τις εγγυημένες καταθέσεις βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά το απέκρυψε. Έκτοτε, για πεντέμισι χρόνια επέμεναν ότι το «πρώτο κούρεμα» ήταν νόμιμο και θα ήταν σωστικό. Για πεντέμισι χρόνια εξαπατούσαν με κάτι επικοινωνιακά βολικό, αλλά επιπρόσθετα υπονόμευαν την εμπιστοσύνη προς το καταθετικό σύστημα, αφού ολοένα οι πολίτες εύλογα ρωτούσαν: Εφόσον η Κυβέρνηση θεωρεί νόμιμο το κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων (που πρότεινε το 2013), κάτι παρόμοιο είναι και σήμερα νόμιμο;

Σήμερα, υπό το βάρος των εκροών στον Συνεργατισμό, το Προεδρικό (με τον περίγυρο του, Χ. Γεωργιάδη, Αβ. Νεοφύτου, Πρ. Προδρόμου κ.ά.) δηλώνουν ότι «οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες με βάση πανευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 100 χιλιάδες ευρώ…Περιμένουμε ότι και η Βουλή θα μπορέσει να εγκρίνει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις…». Σήμερα, επαναλαμβάνουν εκείνο που η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ομολόγησε μόλις τις προάλλες, με ασυγχώρητη καθυστέρηση, ότι, «οι καταθέσεις μέχρι €100.000 … είναι εγγυημένες στη βάση Ευρωπαϊκής Οδηγίας» με την υποχρέωση στο Κράτος. Πλέον δεν τους πιστεύουν οι πολίτες και για αυτό οι μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Απευθύνομαι στους σκεπτόμενους πολίτες από δεξιά μέχρι αριστερά, για να ξεκαθαρίσουμε ότι, αυτή την ώρα το ζητούμενο δεν είναι οι νομικές, ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες εκείνων που μας έφεραν ενώπιον τέτοιου αδυσώπητου εκβιασμού, ούτε οτιδήποτε διαπράχθηκε για δεκαετίες εντός Συνεργατισμού. Αυτά είναι αντικείμενο διεξοδικής έρευνας της Γεν. Εισαγγελίας. Αυτή την ώρα είμαστε ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού με γνωστούς πρωταίτιους που τώρα κρύβονται και σιωπούν, αλλά με δύο μόνο επιλογές: είτε αποδεχόμαστε το σχέδιο της φαυλοκρατίας, είτε το χάος. Ίσως υπάρχει και η αποχή. Ο ωμός εκβιασμός είναι πραγματικός και αφορά το καταθετικό σύστημα που αιμορραγεί μέρα με τη μέρα και δεν υπάρχει χρόνος ή κεφάλαια για εναλλακτική επιλογή. Οι εκβιασμοί των αρμοδίων έφεραν το πιστόλι αυτή τη φορά στον κρόταφο της κοινωνίας.

Κανονικά, η ύβρης και αλαζονεία που διαπράχθηκαν από τόσους πολλούς και για τόσο καιρό, απαιτούν ανάλογο ηθικό αντιστάθμισμα με παραίτηση της Κυβέρνησης. Τουλάχιστον, απαιτούνται σωστοί πολιτικοί όροι για παραιτήσεις των πρωταίτιων ώστε να προσδοκούμε και σε σταδιακή επαναφορά της αξιοπιστίας. Με την συμπεριφορά τους, όσο και να επικαλούνται την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για προστασία των καταθέσεων, η αναξιοπιστία τους διογκώνεται. Το αποδεικνύουν οι αλαφιασμένοι καταθέτες που απαιτούν τα χρήματα τους.

Απευθύνομαι στους σκεπτόμενους πολίτες και ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι η Κυβέρνηση της χώρας μου, που με σθένος προασπίζομαι όταν πρέπει στην ΕΕ, θα τοποθετούσε αυτή τη φορά το πιστόλι στον κρόταφο της κυπριακής κοινωνίας.

*Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu