Η «Κοινωνία των πολιτών» και η Κύπρος

Του Χρίστου Κ. Κουρτελλάρη*

safe_image.phpΕίπε η κυρία Σπέχαρ χθες βράδυ σε δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας ότι η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών είναι κλειδί προς υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Κύπρο.

Η λεγόμενη κοινωνία των πολιτών όμως είναι μια γνωστή φόρμουλα που αφαιρεί από την εξίσωση το λαό, την αντικατοχική – αντιιμπεριαλιστική πάλη του και τα πραγματικά συμφέροντα του. Εκεί που ακούς για την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών ψάχνεις για ένα ύποπτο όχημα από συγκεκριμένες και κατά βάση καθοδηγούμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (και δεν λέω ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτές είναι πράκτορες των ξένων και απάτριδες), που χρηματοδοτούνται από ξένα κέντρα ή και ντόπια. Αξιοποιούνται διεθνώς αυτές οι Οργανώσεις της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών ως μια καλά δοκιμασμένη συνταγή, με στόχο την εξυπηρέτηση οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων στη μια ή στην άλλη χώρα.

Μέσα από αυτή την αμερικανόπνευστη περιβόητη κοινωνία των πολιτών, διαχρονικά ξεπήδησαν μη κυβερνητικές οργανώσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο κύρια στις ανατροπές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, αλλά και άλλων προοδευτικών Κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Όπου ακούς λοιπόν κοινωνία των πολιτών αναμένεις βελούδινες επαναστάσεις, αποσταθεροποίηση και ένα αγγλοαμερικάνικο δάκτυλο να καθοδηγεί ή και να αξιοποιεί αυτές τις κοσμοπολίτικες πλατφόρμες, στο όνομα της θέσπισης μιας περίεργης λύτρωσης της χώρας, μιας περιέργης ελευθερίας, δημοκρατίας και κρατικής κυριαρχίας.

Όχι κυρία Σπέχαρ, κλειδί στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Κύπρο, είναι ο πατριωτικός κοινός αγώνας του Κυπριακού λαού, των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα αντικυπριακά, αντιλαϊκά και διαμελιστικά σχέδια του για το Νησί.

 

*Τέως ΓΓ Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης