Κ.Κ.Ε: Η επίσκεψη Νταβούτογλου γίνεται σε μια στιγμή επιδείνωσης των εξελίξεων στο Κυπριακό

 

*Κάνει λόγο «για προετοιμαζόμενο σχέδιο Ανάν και πιέσεις προς την Κυπριακή κυβέρνηση»

Υπό το φόντο «μεγάλων ανταγωνισμών διεθνών μονοπωλιακών ομίλων, ανταγωνισμών ισχυρών καπιταλιστικών κρατών», θεωρεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ), ότι πραγματοποιείται η επίσκεψη από σήμερα του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας.ÁÈÇÍÁ- ÓõíÝíôåõîç Ôýðïõ ôïõ Ã.Ã. ÊÊÅ. Ä. Êïõôóïýìðá ãéá ôçí Ýîïäï áðü ôçí áíôéêáðéôáëéóôéêÞ êñßóç.(EUROKINISSI-ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)

Κατά τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, οι ανταγωνισμοί αυτοί εκδηλώνονται κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη Ρωσία «για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και για τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, πετρελαίων και φυσικού αερίου».

Η έλευση του Τούρκου πρωθυπουργού, συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας, γίνεται σε μία στιγμή επιδείνωσης των εξελίξεων στο Κυπριακό «με το προετοιμαζόμενο σχέδιο Ανάν και τις πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους της τουρκικής αστικής τάξης».

Εκφράζοντας την ανησυχία του ΚΚΕ για «την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην περιοχή», είπε ότι «η συμπεριφορά και η στάση της τουρκικής αστικής τάξης και της ελληνικής αστικής τάξης, είναι παραδοσιακά σχέσεις πότε αγάπης και πότε μίσους», και ότι «εκεί που συνυπάρχει η πρόθεση για συνεργασία, εκεί αναπτύσσονται και οι πιο οξυμένοι ανταγωνισμοί».

Επανέλαβε, τέλος, την πάγια θέση του κόμματός του ότι «η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί καμία εγγύηση, αντιθέτως δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για τα ζητήματα της ΑΟΖ, αλλά και προβλήματα για τα ζητήματα της υπεράσπισης του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, γιατί έτσι μένουν ανοιχτές οι διεκδικήσεις για γκρίζες ζώνες της Τουρκίας».