Κ.Κ.Ε: Λύση μόνο για ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

«Η λύση που δόθηκε (σ.σ. με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ) είναι λύση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Είναι η λύση που θέλουν να προχωρήσουν στην περιοχή συνολικά τα σχέδια αποκλεισμού της Ρωσίας στο πλαίσιο των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ1, και πρόσθεσε:

ÁÈÇÍÁ-ÔÁ ÃÑÁÖÅÉÁ ÔÁ ÊÊÅ ÓÔÏ ÐÅÑÉÓÓÏ.(Eurokinissi-ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

«Αυτό εκφράστηκε ανοιχτά και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ και από όλους αυτούς τους οργανισμούς που προωθούν αυτούς τους σχεδιασμούς. Γι΄ αυτό το ΚΚΕ ανησυχεί πολύ έντονα για τις εξελίξεις στην περιοχή. Η ένταξη της ΠΓΔΜ, αλλά και των άλλων χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ ενέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων προκειμένου να αξιοποιήσουν τις πηγές πλούτου και επισήμανε ότι «και η αστική τάξη της χώρας μας πιέζει την κυβέρνηση να λύσει το θέμα αυτό για να μπορούν να παίξουν με τα ενεργειακά και τις μεταφορές στην περιοχή».

Η συμφωνία δεν αποτελεί λύση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών «γιατί οι αλυτρωτισμοί συνεχίζουν να υπάρχουν, υποδαυλίζονται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και είναι γεγονός ότι ζήσαμε δύο και τρεις φορές επεμβάσεις στην περιοχή, αλλαγή των συνόρων, μάτωμα των λαών. Γι’ αυτό τα συνδέουμε, γιατί (η συμφωνία) δεν αποτελεί λύση για τους λαούς, αλλά για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» είπε ο κ. Κατσώτης.

Προσέθεσε ότι η στάση του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται και με τη συμφωνία «η οποία στο δεύτερο άρθρο της μιλά για την ευρωατλαντική σύνδεση των Βαλκανίων» και υπογράμμισε ότι η έντονη ανησυχία του ΚΚΕ εδράζεται στο ότι «οι σχεδιασμοί αυτοί είναι πολεμικοί» και «ο λαός πρέπει να αντιδράσει, να συγκρουστεί με αυτές τις πολιτικές».

Επισήμανε ακόμα ότι η ΝΔ δεν διαφωνεί με την ένταξη των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και «επειδή δυσκολεύεται να αντιπαρατεθεί στο κύριο, βγάζει επιμέρους ζητήματα».

Ο κ. Κατσώτης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας, λέγοντας ότι «θα μπορούσε πράγματι να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός αν η συμφωνία έγραφε «γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας» και «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας»» και κατέληξε:

«Ποιοι θα είναι αύριο αυτοί που θα υποθάλπουν τους αλυτρωτισμούς που θα προκύψουν; Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί, είναι οι de jure πράξεις που δημιουργούνται από αυτούς που θέλουν το «διαίρει και βασίλευε» των λαών για να μπορούν να κυριαρχούν στις πηγές πλούτου της περιοχής».