Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Mετά τις τουρκικές εκλογές και πριν τη γεώτρηση της Exxon Mobil επανέναρξη του διαλόγου

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι ο χρόνος μετά τις τουρκικές εκλογές και πριν από την προγραμματισμένη γεώτρηση της Exxon Mobil προσφέρεται για διεργασίες για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι, εξέφρασε επίσης βεβαιότητα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παρεμποδίσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Exxon Mobil.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είχε μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα και πως είχε την ευκαιρία να κάνει μια αναλυτική ενημέρωση για τις σημαντικές του επαφές στην Ουάσιγκτον.

Ανέφερε ότι θέση του κόμματός του είναι πως με την ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη, η χώρα προκαθόρισε και τον πολιτικό της προσανατολισμό. “Ένα πολιτικό προσανατολισμό, που με βάση και τις θέσεις Ευρώπης – Ηνωμένων Πολιτειών είναι δυτικός”, ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ήταν και παραμένει η θέση του κόμματος ότι θα πρέπει να ενταχθούμε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ωστόσο γνωρίζουμε και τα προβλήματα εξαιτίας και του βέτο της Τουρκίας.

Από την άλλη, σημείωσε, «γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη διαχρονική στήριξη χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα, χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο σαφής, για μας, τον ΔΗΣΥ, πολιτικός προσανατολισμός, δεν μας παρεμποδίζει από το να συνεχίσουμε αυτές τις άριστες σχέσεις και με την Ρωσία και με την Κίνα», ανέφερε.

Για το Κυπριακό και στην Ενέργεια, που ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι θεωρεί σημαντική την Ενέργεια και πως μπορεί να είναι καταλύτης στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο «είναι πάρα πολύ σημαντικά για να λειτουργήσουν από κοινού, δημιουργούν την προοπτική να συνδράμουν στις ανάγκες φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια και στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη»,ανέφερε.

`Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τη θέση του κόμματος πως το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι μια πάρα πολύ καλή βάση για την επανέναρξη του διαλόγου. «Και ως ΔΗΣΥ και ως Κυβέρνηση, έχουμε τη θέση ότι έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη ο διάλογος. Είμαστε όμως ένα κόμμα του πραγματισμού, και αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τις τουρκικές εκλογές. Είναι γι’αυτό που εξέφρασα την άποψη και την εκτίμηση ότι μετά τις προεδρικές εκλογές προσφέρεται ο χρόνος για να γίνουν οι διεργασίες για επανέναρξη του διαλόγου».

Ερωτηθείς πού στηρίζει αυτή την εκτίμηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με βάση τις επαφές του στην Κύπρο και στο εξωτερικό και με βάση το πολιτικό του αισθητήριο και την πολιτική του κρίση, “εκτιμώ ναι, ως το πιο πιθανό σενάριο να γίνει προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου γιατί οι μήνες μετά τις τουρκικές εκλογές προσφέρονται και είναι και μήνες πριν από τη γεώτρηση της Exxon Mobil”.

Αυτό, είπε, το συζήτησε με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ και ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα στις επαφές του στην Ουάσιγκτον. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία, είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να παρεμποδιστεί το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Exxon Mobil. Και δύσκολα με ακούτε να μιλώ με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παρενόχληση στο πρόγραμμα της Exxon Μobil», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι διασφαλισμένο.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, στην προσπάθεια που θα γίνεται, αν επιχειρηθεί κάτι από την Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι  “ήμουν ξεκάθαρος για το ερευνητικό πρόγραμμα της Exxon Mobil. Τώρα μου ζητάτε να κάνω υπόθεση, που δεν το απέκλεισα, ότι η Τουρκία θα έλθει παράνομα να κάνει γεώτρηση στην ΑΟΖ και τ;i θα γίνει με τον διάλογο. Το κάθε τι στην ώρα του. Εάν συμβούν αυτά τα πράγματα να έλθετε εδώ και θα είμαι ξεκάθαρος στην απάντησή μου”, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «ως κυπριακή πολιτεία πρέπει να έχουμε υπόψη μας» και το πιθανό σενάριο η Τουρκία να επιλέξει άλλους τρόπους για να δημιουργήσει κάποια προβλήματα.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν είναι πολιτικός που απαντά «σε σενάρια των σεναρίων». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, είναι στο χέρι μας, όχι να μιλάμε για το πρόβλημα. Αν μπορούμε να προλαμβάνουμε το πρόβλημα και όχι πάντα να σχολιάζουμε μετά το πρόβλημα, σημείωσε

Τέλος είπε ότι η πιο ξεκάθαρη και πειστική κίνηση που η Κυβέρνησή μας κάνει  είναι δείχνοντας κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.