Εντατικός διάλογο ΣΚΤ – συντεχνίες για σχέδιο εθελούσιας εξόδου

 

Σε εντατικό διάλογο εισέρχονται αμέσως imagewη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) και οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ, προκειμένου να συμφωνήσουν τους όρους του σχεδίου εθελούσιας εξόδου που είναι μια εκ των τριών επιλογών που θα προσφερθούν στους 2650 εργαζόμενους της Συνεργατικής, στο πλαίσιο της συμφωνίας για πώληση του καλού μέρους του Συνεργατισμού, όπως συμφωνήθηκε σήμερα στη συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων συντεχνιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα στη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, οι συντεχνίες έλαβαν εκ νέου διαβεβαίωση από πλευράς της Κυβέρνησης για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων είτε αυτοί παραμείνουν στη Συνεργατική, που θα μετεξελιχθεί σε φορέα για τα κόκκινα δάνεια, είτε μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, όσο και οι ηγέτες των συντεχνιών.

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η συμφωνία ακόμα δεν έχει επιτευχθεί επομένως τα όσα λέμε είναι υπό την αίρεση ότι θα καταλήξει η συμφωνία αυτή που γίνεται για τη μετεξέλιξη της ΣΚΤ και για την απορρόφηση μέρους των εργασιών της από μια άλλη τράπεζα» δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

«Εκείνο που έχει καταγραφεί (στη συνάντηση) είναι η επανάληψη της θέσης της Κυβέρνησης ότι τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΣΚΤ θα διασφαλιστούν», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και εφόσον έχουμε τη συμφωνία για το μέλλον της ΣΚΤ, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ίδια την τράπεζα».

Ο κ. Προδρόμου εξήγησε πως ένας αριθμός υπαλλήλων θα ακολουθήσει τις εργασίες της τράπεζας που θα απορροφήσει μέρος των εργασιών της ΣΚΤ, ένας άλλος αριθμός θα απασχοληθεί στον φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη της Συνεργατικής, κι αυτές οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές όταν καταλήξουν σε συμφωνία.

Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε αδρές γραμμές, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, μέρος της οποίας είναι και τα εργασιακά ζητήματα και δικαιώματα των υπαλλήλων, ανέφερε.

Η ίδια η φύση της συμφωνίας προϋποθέτει ότι, αν απορροφηθούν εργασίες, θα απορροφηθεί και το αντίστοιχο προσωπικό, είπε, προσθέτοντας πως είναι βέβαιο ότι μέρος της συνολικής συμφωνίας θα είναι και το μέλλον των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν ποσά για αποζημιώσεις.

Επανέλαβε ακόμα ότι η συμφωνία αναμένεται να κλείσει «από ώρα σε ώρα» και ότι η διαπραγμάτευση είναι σε «τελικό στάδιο».

«Ηταν ωφέλιμο ότι ακόμα και πριν τη συμφωνία έγινε προκαταρκτική συνάντηση με τις συντεχνίες, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση, γενικότερα, θέλουμε να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους συνδικαλιστικούς φορείς, εφόσον η θέση της Κυβέρνησης και η επιδίωξη της είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων της ΣΚΤ», είπε καταληκτικά ο Εκπρόσωπος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα το ελάχιστο το οποίο διεκδικούμε και απαιτούμε είναι να μη θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν», δήλωσε, εκ μέρους όλων των συντεχνιών, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Όπως ανέφερε, η συνάντηση έγινε σε δημιουργικό κλίμα.

Σε αυτήν, είπε, «υπήρξε επαναβεβαίωση ότι ισχύουν εκείνες οι δεσμεύσεις που είχαμε λάβει από τον Υπουργό Οικονομικών ότι όσοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από το Συνεργατισμό και θα πάνε στην Ελληνική Τράπεζα -αν θα είναι τελικά αυτή η συμφωνία- θα πάνε με όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις συμφωνίες, τις συμβάσεις και τις νομοθεσίες, ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο εθελοντικής εξόδου, το οποίο για να είναι πραγματικό σχέδιο εθελοντικής εξόδου πρέπει να είναι ελκυστικό και αυτό το σχέδιο έχει γίνει συμφωνία ότι θα το διαμορφώσουμε τις επόμενες ημέρες σε εντατικές διαβουλεύσεις με τη ΣΚΤ και το τρίτο σημείο (είναι) ότι όσοι εργαζόμενοι θα μείνουν στη ΣΚΤ, η οποία πιθανόν μέσα από τις εξελίξεις να μετονομαστεί σε φορέα, επίσης θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους, όπως προβλέπονται από τις συλλογικές συμφωνίες και τις νομοθεσίες» εξήγησε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

«Δεν μπορώ να πω ότι έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τα πράγματα, είναι σαφές, άλλωστε δεν υπάρχει ούτε συμφωνία μεταξύ της ΣΚΤ και της Ελληνικής. Ευελπιστούμε ότι θα είναι θετικές οι εξελίξεις ως προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της μη θυματοποίησης τους», είπε.

Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα προσφερθεί πρέπει να είναι τέτοιο που να μπορεί να ελκύσει τους σημερινούς εργαζόμενους του Συνεργατισμού, επισημαίνοντας πως «δηλώθηκε από τον Πρόεδρο ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης θα το προσφέρει ο σημερινός εργοδότης. Ανέφερε ακόμα πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης των διαβουλεύσεων για το σχέδιο αλλά αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως.

«Εκείνο που είναι ξεκάθαρο για εμάς και θεωρώ ότι βεβαιώθηκε στη συνάντηση είναι ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα θυματοποιηθεί. Ή θα μετακινηθεί στην Ελληνική ή θα μείνει στο σημερινό εργοδότη ή θα πάρει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου» επανέλαβε.

Ο κ. Κυρίτσης δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορές στον Τύπο για αποζημιώσεις με ανώτατο όριο τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Είπε ακόμα ότι για τις συντεχνίες είναι ξεκάθαρο ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα εργασιακά ζητήματα.

«Στην ερώτηση εάν δεν καταλήξουμε τι γίνεται, το πιο σωστό είναι να πούμε την ευχή να καταλήξουμε, διότι εάν δεν καταλήξουμε τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ομαλά», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, έστειλε στους εργαζόμενους το μήνυμα ότι επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης για πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Τις επόμενες ημέρες θα εμπλακούμε σε εντατικό διάλογο με τη ΣΚΤ, έτσι ώστε να καταλήξουμε στις πρόνοιες και στα σημεία που αφορούν την τελική κατάληξη του σχεδίου», είπε.

«Οι προθέσεις είναι καλές», είπε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, προσθέτοντας πως η συντεχνία θα αναμένει να δει «σε ένα περίγραμμα στη συνέχεια πώς υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τη συντεχνία είναι να διασφαλιστούν τόσο οι εργαζόμενοι που μεταφερθούν στην Ελληνική, όσο και αυτοί που μείνουν στη ΣΚΤ.

Παράλληλα είπε ότι «είναι ανεπίτρεπτο να γίνουν σήμερα σε μια κρατική τράπεζα οποιεσδήποτε απολύσεις ή εκβιασμοί». Το σχέδιο, είπε, πρέπει να είναι ελκυστικό παρόμοιο με τα σχέδια που έχουν προσφερθεί σε άλλες τράπεζες και στέφθηκαν με επιτυχία.