Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αποχή στο ψήφισμα για άμαχους Παλαιστινίους

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη στάση αποχής που τήρησε στη δημιουργία μηχανισμού για τη διεθνή προστασία των αμάχων Παλαιστινίων.

Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ σημειώνει:
”Η κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε χθες σε μια πρωτοφανή ενέργεια για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου. Κατά τη ψεσινή ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ, η Κύπρος επέλεξε να τηρήσει αποχή από το Ψήφισμα που καλεί να δημιουργηθεί μηχανισμός για τη διεθνή προστασία των άμαχων Παλαιστινίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το οποίο καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες του ισραηλινού στρατού στην αποκλεισμένη Γάζα.
Σε αντίθεση με τη στάση της χώρας μας που δεν ήθελε τη δημιουργία μηχανισμού προστασίας των άμαχων Παλαιστίνιων, το Ψήφισμα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (120 υπέρ, 8 κατά και 45 αποχές). Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένεκα των επιλογών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας. Η εμμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να συντάσσεται με την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ και την ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου στο κρίσιμο ζήτημα του Μεσανατολικού, οδηγεί σε παραγνώριση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η στάση αυτή είναι αντίθετη με τη διαχρονική στάση αρχών και αλληλεγγύης της Κύπρου –και όλων των κυπριακών κυβερνήσεων- προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Είναι στάση υποτέλειας στην υπονομευτική για την ειρήνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Είναι ταυτόχρονα ζημιογόνα για την Κύπρο αφού δεν προστατεύει τις παραδοσιακές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κράτη της περιοχής και τον αραβικό κόσμο.
Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών να απαντήσουν γιατί τους ενοχλεί η δημιουργία μηχανισμού για τη διεθνή προστασία των αμάχων Παλαιστινίων που δολοφονούνται από τον ισραηλινό στρατό.”‘