Τσαβούσογλου:Στο θέμα των ερευνών χωρίς άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί ούτε πουλί να πετάξει

“Ξεκινούμε τώρα και εμείς Unknownγεώτρηση γύρω από την Κύπρο”, δήλωσε από την Αττάλεια ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ για το Αιγαίο είπε ότι στο θέμα των ερευνών δεν μπορεί ούτε πουλί να πετάξει χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα υποχωρήσουν στο Κυπριακό και πως θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους “τα δικαιώματα” του ψευδοκράτους και των Τ/κ και η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση γύρω από την Κύπρο.

“Γύρω από την Κύπρο ξεκινούμε και εμείς τώρα γεώτρηση. Πλέον η Τουρκία έχει γεωτρύπανο. Η δυναμικότητα της Τουρκίας είναι μεγάλη. Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν εμποδίσαμε κάποιες γεωτρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και των Ιταλών. Αλλά κι εμείς κάνουμε γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές. Και από οικονομικής άποψης και από άποψης φυσικού αερίου, πετρελαίου και πηγών γύρω από την Κύπρο, δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν το δικαίωμα της τδβκ και του λαού των Τ/κ σε κανέναν”, πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στο θέμα των νησιών γίνονται μανούβρες” και πρόσθεσε: “Δεν είναι μόνο επί δικής μας περιόδου. Μετά την κρίση των Ιμίων δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο νομικό και ντεφάκτο καθεστώς. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Στο θέμα των ερευνών χωρίς άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί ούτε πουλί να πετάξει καν. Εμείς δεν δώσαμε ούτε ένα κομμάτι βράχο”.

Δήλωση Κυβερνητικού εκπροσώπου

  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι δεν παρασυρόμαστε στο κλίμα έντασης που δημιουργεί η Τουρκία,  και σημείωσε πως αν υπάρξουν οποιεσδήποτε παραβιάσεις θα αντιμετωπιστούν με τα διπλωματικά μέσα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της, και πως ήδη υπάρχει σχεδιασμός πιθανόν αντιδράσεων.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί σίγουρα τις τουρκικές εκλογές και επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε σε αυτό το κλίμα έντασης το οποίο δημιουργείται».

Τόνισε στη συνέχεια ότι «ισχύει το διεθνές δίκαιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη καθορισμένη, κατοχυρωμένη, κατατεθειμένη με βάση τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Επεσήμανε ακόμα ότι «υπάρχουν αποφάσεις και στήριξη και από τις μεγάλες δυνάμεις, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εκεί όπου χρειάστηκε για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Την ίδια ώρα υπέδειξε πως «αν υπάρξουν οποιαδήποτε ζητήματα, οποιεσδήποτε παραβιάσεις ή οτιδήποτε άλλο θα αντιμετωπιστεί με τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «εδώ και καιρό έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, από το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι άλλες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθούν την κατάσταση και ήδη υπάρχει μάλιστα, εξαιτίας προηγούμενων περιστατικών, και σχεδιασμός πιθανών αντιδράσεων που δεν θα δημοσιοποιήσουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σε χρήσιμο χρόνο η επεξεργασία», είπε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως είναι η Τουρκία, η οποία προκρίνει διαρκώς αυτό το κλίμα έντασης, προκλήσεων και δηλώσεων. «Αυτή δεν είναι η δική μας κατεύθυνση ούτε η δική μας επιλογή», σημείωσε.