Εφαλτήρια πάλης οι Πορείες του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης

 

Toυ Χρίστου  Κ. Κουρτελλάρη 

safe_image.phpΤο Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με τη μακρά παράδοση αντι-ιμπεριαλιστικών δράσεων ετοιμάζεται για ένα ακόμα σημαντικό ραντεβού με την ιστορία του φιλειρηνικού κινήματος. Οι αντι-ιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις πολλές και σημαντικές στη μακρόχρονη ιστορία του κινήματος, οι πορείες ειρήνης όμως ήταν αυτές που μαζικοποίησαν το κίνημα ειρήνης, το έκαναν γνωστό, του προσέδοσαν κύρος και ατσάλωσαν το αγωνιστικό φρόνημα του κινήματος.

Η 8ηστην ιστορία του κινήματος Πορεία Ειρήνης που θα διεξαχθεί από το Κολόσσι στη Βάση Ακρωτηρίου την Κυριακή 10 Ιουνίου, έχει τη δική της πολύ μεγάλη σημασία στον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό μέσα και έξω από την Κύπρο. Οι βρεττανικές βάσεις του θανάτου όχι απλά αποτελούν αναχρονισμό, αλλά πολύ περισσότερο είναι μια ανοικτή πληγή στο ταλαιπωρημένο κορμί του Νησιού και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. Οι Βάσεις αποτελούν μέρος των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων κατά της Κύπρου, αλλά και κατά λαών φίλων και γειτονικών. Είναι εδώ όχι για ασφάλεια, αλλά για εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών συμφεροντων, που διόλου έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του λαού μας, τουναντίον.

Έτσι λοιπόν το σύνθημα «Έξω όλοι οι στρατοί, Ανεξάρτητο Νησί» θα πρέπει να ηχήσει στεντόρεια την Κυριακή 10 Ιουνίου. Το σύνθημα αυτό φυσικά δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά η ουσία της πραγματικής λευτεριάς και ευμερίας αυτού του χαροκαμένου τόπου, που έμελλε να πλαστεί στη μέση τριών ηπείρων και ο λαός του να μη βρίσκει νεπαμόν. Το σύνθημα αυτό αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί λάβαρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), για αυτό και με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο το προβάλλαμε κα αγωνιζόμασταν ενάντια στον κατοχικό στρατό και στις αγγλικές βάσεις, αλλά και στην παρουσία κάθε στρατού στο Νησί.

Ως εκ τούτου είναι απαράδεκτο και αποτελεί πρόκληση των πραγματικών πατριωτικών φιλειρηνικών αισθημάτων του Κυπριακού λαού, είτε να μη συζητείται στις διαπραγματεύσεις η κατάργηση των εγκληματικών αγγλικών βάσεων, είτε να αφήνονται χαραμάδες για αποδοχή  μόνιμης παρουσίας ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο είτε με μορφή αγημάτων είτε με όποιαδηποτε άλλη μορφή. Κανένας ξένος στρατός δεν πρέπει να βρίσκεται σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Κανένας ξένος στρατός, ανεξαρτήτου αριθμού και οπλισμού, δεν βρίσκεται σε μια τρίτη χώρα χωρίς όρους εντολής και περιεχόμενο δράσης. Ο ξένος στρατός είναι πάντα ξένος στρατός, αποτελεί παρεμβατικό παράγοντα ποικιλότροπα και διατηρεί επικυριαρχία. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα ξένων στρατών σε τρίτες χώρες τη σύγχρονη εποχή, που μόνο ευημερία και ασφάλεια δεν προσφέρουν στους λαούς, αλλά με τη δράση τους φανερά και συγκαλυμμένα προκαλούν ανωμαλία, αστάθεια και τρόμο.

Για αυτό ας αγκαλιαστεί η Πορεία Ειρήνης του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, από τους Κύπριους, αλλά και από τους ξένους εργαζόμενους που βρίσκονται και κατοικούν στην Κύπρο και όλες οι φιλειρηνικές, αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, να πορευτούν με το ΠΣΕ την Κυριακή 10 Ιουνίου και να βροντοφωνάξουν ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΝΗΣΙ! Να διαλυθούν τώρα όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, να ξεκουμπιστουν οι Νατοϊκοί μακελλάρηδες από το Νησί της αγάπης και του ήλιου!  Όχι άλλο αίμα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

*Τέως Γενικός Γραμματέας

Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης