Ζωτικής σημασίας ο ρόλος Βρετανίας για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης, λέει ο Πρόεδρος

 Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο να αναλάβει όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, imagew.aspxιδιαίτερα όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές της λύσης, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του την Πέμπτη σε δεξίωση της Υπάτης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος ανέφερε εκ νέου ότι ο ίδιος παραμένει σθεναρά προσηλωμένος στη διαπραγμάτευση μιας λύσης εντός του πλαισίου των έξι σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα σύντομα να έρθει στην Κύπρο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για να εξετάσει αν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για επανέναρξη της διαδικασίας. Συνεπώς, είπε, είναι μεγίστης σημασίας όπως όλες οι πλευρές απόσχουν από όποιες περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω την αμέριστη προσήλωσή μου στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, πλήρως ευθυγραμμισμένης με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, που θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα σύγχρονο και πραγματικά ανεξάρτητο από οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις, κράτος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Για το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι ως εγγυήτρια δύναμη και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει ρόλο να διαδραματίσει ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές της λύσης, καθώς και για την ανάγκη τερματισμού της Συνθήκης Εγγυήσεων και για τη δημιουργία μηχανισμών για την εφαρμογή της λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε το Ηνωμένο Βασίλειο για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό και για τη στήριξη της χώρας προς τις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος είπε ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυροί και διαρκώς ενισχύονται περαιτέρω, σημειώνοντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη κυπριακή κοινότητα στο εξωτερικό διαβιεί στο ΗΒ, ενώ περίπου 60 χιλιάδες Βρετανοί μένουν μόνιμα στην Κύπρο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί τουριστικό προορισμό για πέραν του ενός εκατομμυρίου Βρετανών κάθε χρόνο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος θα στηρίξει τις προσπάθειες για δημιουργία μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ με την αποχώρηση του από την Ένωση, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα εργαστεί στενά με τη βρετανική Κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν και θα ενισχύσουν τη διμερή τους σχέση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Lillie, δήλωσε ότι η ιδιότητα του μέλους της Κοινοπολιτείας που οι δύο χώρες απολαμβάνουν, είναι ένας από τους πολλούς δεσμούς που συνδέουν το ΗΒ και την Κύπρο και ότι οι βασικές αξίες της Κοινοπολιτείας είναι κοινές αξίες και των δύο χωρών, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα , η ανοχή, ο σεβασμός, το κράτος δικαίου και η χρηστή διακυβέρνηση.

Είπε ότι αν και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει σύντομα την ΕΕ, αυτές οι κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα δεν θα αλλάξουν. Ως κυβέρνηση του ΗΒ, ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής, δεσμευόμαστε να συνάψουμε μια νέα και ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ.

“Ως Ύπατος Αρμοστής είμαι αποφασισμένος να οικοδομήσουμε μια ακόμη στενότερη και ισχυρότερη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Κύπρου, θα εργαστούμε για να επεκτείνουμε τη δέσμευσή μας αυτή σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, η εκπαίδευση και οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών μας”, ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια δίκαιη, δημοκρατική και διαρκή λύση στο Κυπριακό, «βασιζόμενη στην πρόοδο που σημειώθηκε στο Κραν Μοντάνα και που θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο Υπατος Αρμοστής σημείωσε τέλος ότι το ΗΒ παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία και συνεισφέρει, λέγοντας ότι η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί.