Πούτιν: Οι κυρώσεις της Ε.Ε. βλάπτουν τους πάντες

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης κατά της Ρωσίας imagew-8.aspxείναι “μονομερείς και για όλους επιζήμιες”, και “όλοι”, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, έχουν συμφέρον για την  άρση τους, τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στη Βιέννη, μετά τις δίωρες συνομιλίες του με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως η Ρωσία δεν έχει “κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας” στην Ευρώπη, “αυτό είναι ένα πρόβλημα για εκείνους, οι οποίοι θέλουν, να υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα με την Ρωσία”. Oπως τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία είναι ανοικτή και πρόθυμη για συνεργασία. Η αποκατάσταση των  σχέσεων δεν είναι μόνον προς συμφέρον της Ρωσίας, αλλά προς συμφέρον των κρατών της ΕΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, κάνοντας αναφορές και στην απελευθέρωση από Ρώσους στρατιώτες της Αυστρίας από τον ναζισμό, επαίνεσε τις αυστρο-ρωσικές σχέσεις, ειδικότερα παραπέμποντας στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Υπογράμμισε πως “η χώρα-κλειδί, η Αυστρία”, εξασφαλίζει την τροφοδότηση της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τάχθηκε με έμφαση υπέρ της κατασκευής του αγωγού “Nord Stream 2”, που θα καθιστά δυνατή την εξαγωγή φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία. Από την πλευρά του, ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν χαρακτήρισε “εξαιρετικά σημαντικό” τον διάλογο με τη Ρωσία, “η οποία αποτελεί σαφώς τμήμα της Ευρώπης”, προσθέτοντας πως μερικά περιφερειακά και διεθνή προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Σημείωσε επίσης πως από την πλευρά της Ευρώπης δεν βλέπει μία κατά βάση κρίση εμπιστοσύνης με τη Ρωσία, “θέματα αξιοπιστίας εμφανίζονται κάθε τόσο στην πολιτική”, η αμοιβαία κατανόηση θα πρέπει να ενισχυθεί  για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μία “πλατφόρμα για τον κοινό διάλογο”, που η πρώτη εκδήλωσή της θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

Ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε πως κατά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του βρήκαν μία “καλή βάση συζήτησης”, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη χαρά του που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε να επισκεφθεί την Αυστρία ως πρώτη χώρα, έπειτα από την πρόσφατη επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, ο Ρώσος πρόεδρος είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο ιστορικό Μνημείο του Κόκκινου Στρατού, σε κεντρική πλατεία της Βιέννης, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της και τον τερματισμό της επτάχρονης γερμανοναζιστικής κατοχής, από τα σοβιετικά στρατεύματα τον Μάιο του 1945.

Αργότερα πρόκειται να επισκεφθεί το Οικονομικό Φόρουμ Αυστρίας-Ρωσίας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, ενώ το βράδυ θα εγκαινιάσουν με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν το βιεννέζικο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης έκθεση αντικειμένων του ξακουστού “Μουσείου Ερμιτάζ”, πριν την αναχώρηση του αργά τη νύχτα για την Μόσχα. Πρόκειται για την έκτη στη σειρά επίσημη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην Αυστρία και την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό μετά από την πρόσφατη επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα στα μέσα Μαρτίου, ενώ η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που είχε επισκεφθεί επίσημα ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2001, έπειτα από την πρώτη εκλογή του ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η σημερινή μονοήμερη επίσημη επίσκεψή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βιέννη οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 50ής επετείου των συμφωνιών για παροχή φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν υπογραφεί την 1η Ιουνίου του 1968 ανάμεσα στην δημόσια αυστριακή εταιρεία πετρελαιοειδών OMV και στην τότε Σοβιετική Eνωση και οι οποίες υπήρξαν οι πρώτες στην ιστορία συμφωνίες της Μόσχας με κάποια δυτική χώρα για την εξαγωγή σοβιετικού φυσικού αερίου. Για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, το κέντρο της Βιέννης είχε αποκλειστεί σε μεγάλη έκταση, 800 αστυνομικοί και 800 στρατιώτες, όπως επίσης 17 αεροσκάφη και ελικόπτερα, φρόντιζαν από τις πρωινές ώρες για την ασφαλή πραγματοποίηση της επίσκεψης.