Τουρκία: Νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν νίκη Ερντογάν

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται στην τελική ευθεία με2440450 τις δημοσκοπήσεις να «βλέπουν» νίκη του Ταγίπ Ερντογάν.

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πλατεία Ταξίμ.

Το υπό ανέγερση τέμενος, που είναι υπόσχεση της παράταξης από την εποχή του Ερμπακάν, δηλαδή πριν από την ίδρυση του ΑΚP και το κατεδαφισμένο πλέον, και αυτό υπό ανέγερση, Μέγαρο Μουσικής Ατατούρκ που ήταν η αφορμή για τα επεισόδια Γκεζί στο ομώνυμο πάρκο της πλατείας και μετά σε όλη σχεδόν την χώρα.

Σχεδόν είκοσι ημέρες πριν τις εκλογές ο πρόεδρος Ερντογάν έστελνε το μήνυμα, «όποιες και να είναι οι συνθήκες, οι υποσχέσεις μας τηρούνται», για να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του.

Στις 24 Ιουνίου οι κάλπες θα αναδείξουν πιθανότατα τον πρώτο Πρόεδρο της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα και την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση που πλέον θα αριθμεί 600 βουλευτές.

Ήδη με την ανακοίνωση των υποψηφίων φούντωσαν οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά για το ποια θα είναι τα ονόματα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και κόψει πρώτο το νήμα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, αφού το νέο σύστημα δεν επιτρέπει την υπουργοποίηση βουλευτών.

Έτσι όσα πρωτοκλασάτα στελέχη μεταξύ τους νυν υπουργοί είναι υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα φυσικά σε εκλέξιμες θέσεις, δεν θα έχουν θέση στην επόμενη κυβέρνηση ακόμη και αν το κόμμα τους κερδίσει.

Mediar: Αναμέτρηση Ερντογάν-Ιντζέ στο β΄ γύρο

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων όπως γίνεται πάντα, τα κόμματα αναθέτουν σε εταιρίες δημοσκοπήσεων σφυγμομετρήσεις, κάποια στοιχεία των οποίων δίνουν στην δημοσιότητα. Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του κόμματος Μαχίρ Ουνάλ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα για την Προεδρία βρίσκεται μεταξύ 54%-56% και για τις βουλευτικές διατηρεί την δυναμική που είχε στις προηγούμενες εκλογές, μεταξύ 46%-48%.

Ο Ουνάλ πρόσθεσε πως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ και η Μεράλ Άκσενερ του «Καλού Κόμματος» επικεντρώνονται περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές επειδή, όπως υποστήριξε, δεν μπορούν να κερδίσουν τις προεδρικές.

Η φίλα προσκείμενη στο ρεπουμπλικανικό κόμμα Cumhuriyet δημοσίευσε την δημοσκόπηση της Mediar, που προβλέπει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο και ότι στο δεύτερο θα έχει να αντιμετωπίσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Σύμφωνα με αυτή την δημοσκόπηση αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Ερντογάν είναι 43,5% ενώ το 22,2% τον Μουχαρρέμ Ιντζέ. Εντυπωσιακό είναι δε το ποσοστό που προκύπτει για την Μεράλ Ακσενέρ με 19,31%. Ποσοστό που δεν πλησιάζει σε καμία άλλη δημοσκόπηση.

Μέσω social media ο προεκλογικός αγώνας της αντιπολίτευσης

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία εισέρχεται στην τελική της φάση, η αντιπολίτευση προβάλλει το εμπόδιο της απαγόρευσης που υφίσταται και διεξάγει την προεκλογική της εκστρατεία κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ερέλ Οντέρογλου, ανταποκριτής στην Τουρκία των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», δήλωσε στην Deutsche Welle πως η Τουρκία βρίσκεται για άλλη μια φορά ενόψει εκλογών και πολύ μακριά από τις δημοκρατικές αξίες. Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να χειραγωγήσει τα μίντια δημιουργώντας μια πολύ ανησυχητική κατάσταση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι για την προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης πολύ σημαντικά μια και στα λεγόμενα συστημικά Μέσα δεν ακούγονται οι αντιπολιτευτικές φωνές.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Γιαλόβα. Η ομιλία του δεν μεταδόθηκε σε κάποια από τις ενημερωτικές εκπομπές ενώ αντίθετα κάθε ομιλία του Ερντογάν μεταδίδεται ζωντανά.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Χουριέτ, θέλησε να πάρει συνέντευξη από τον Μουχαρέμ Ιντζέ, η οποία τελικά, «για άγνωστο λόγο ματαιώθηκε». Εικάζεται ότι υπήρξε άνωθεν παρέμβαση, κάτι που δεν διέψευσε η εφημερίδα.

Η Χουριέτ πουλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στον όμιλο Demirören, ο οποίος είναι φιλικά διακείμενος προς τον Ερντογάν.

Ασφυκτική η χειραγώγηση των ΜΜΕ

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν βρίσκουν θέση όχι μόνο στα ιδιωτικά κανάλια αλλά ούτε στα δημόσια, όπως είναι για παράδειγμα το TRT. Παρόλο που στο τουρκικό Σύνταγμα προβλέπεται «αμερόληπτη ενημέρωση».

Την κρατική απαγόρευση περισσότερο υφίστανται οι Κούρδοι υποψήφιοι. Το κουρδικό κόμμα HDP κάνει λόγο για αυστηρό εναντίον του εμπάργκο.

Σύμφωνα με στοιχεία του κόμματος, η τελευταία φορά που προβλήθηκε ομιλία του συμπροέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς ήταν στις 17 Μαρτίου 2015. Στην ομιλία του τότε είπε αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν «δεν θα σε αφήσουμε να γίνεις Πρόεδρος» και αυτός ήταν και ο λόγος που «κόπηκε» από τα διάφορα Μέσα.

Το HDP παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία. Για παράδειγμα το NTV εδώ και 830 ημέρες δεν έχει παρουσιάσει κάποιον Κούρδο υποψήφιο, το CNN Türk εδώ και 650 μέρες και το Habertürk εδώ και 751 μέρες.

Στο συνέδριο του AKP o Προέδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Όταν το έθνος μας πει αρκετά – φτάνει πια, τότε θα κάνουμε στην άκρη».

Οι επικριτές του Ερντογάν πήραν τη φράση αυτή και την έκαναν δική τους σημαία. Η φράση «φτάνει πια» διαδόθηκε αστραπιαία στο ίντερνετ φθάνοντας τις δυο εκατομμύρια αναρτήσεις στο twitter. Κετέκτησε έτσι την πρώτη θέση όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε πολλές χώρες.