Υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες η θάλασσα της Μεσογείου

Τουλάχιστον 35 νεκροί μετανάστες περισυνελέγησαν στ`ανοικτά της νότιας Τυνησίας και 68 διασώθηκαν, μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός.Unknown-5

Τη χθεσινή νύχτα, Σαββάτου προς Κυριακή, ένα πλοιάριο με μετανάστες εντοπίστηκε την ώρα που “βυθιζόταν” στ` ανοικτά των ακτών του νομού Σφαξ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Έκτοτε και έως τις “13.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Κύπρου) 35 πτώματα περισυνελέγησαν και 68 μετανάστες διασώθηκαν”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας.

Στην Τυνησία

`Εντεκα πτώματα μεταναστών περισυνελέγησαν και 67 μετανάστες διασώθηκαν στ `ανοικτά της νότιας Τυνησίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Τη χθεσινή νύχτα, Σαββάτου προς Κυριακή, ένα πλοιάριο με μετανάστες “βυθιζόταν” στ` ανοικτά των ακτών του νομού Σφαξ, σύμφωνα με το υπουργείο που διευκρίνισε ότι “67 μεταξύ αυτών διασώθηκαν, ανάμεσά τους Τυνήσιοι και ξένοι, και 11 πτώματα περισυνελέγησαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό”.images

“Η ακτοφυλακή και το ναυτικό συνεχίζουν τις έρευνές τους με την υποστήριξη στρατιωτικού αεροσκάφους”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το υπουργείο έκανε λόγο για “σήμα κινδύνου που ελήφθη στις 2 Ιουνίου στις 22.45` τοπική ώρα (00.45` ώρα Ελλάδας) για ένα αλιευτικό σκάφος που βυθιζόταν στ `ανοικτά του Κερκενάχ (νότια) με μετανάστες επί του πλοίου”. “Μονάδες της ακτοφυλακής στη Σφαξ και του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατευθύνθηκαν κοντά στο πλοιάριο που απείχε 5 ναυτικά μίλια από το νησί Κερκενάχ και 16 ναυτικά μίλια από την πόλη Σφαξ”, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.Unknown-3

Τυνήσιοι και πολλοί Αφρικανοί επιχειρούν συχνά να διασχίσουν τη Μεσόγειο, κατευθυνόμενοι προς τη Σικελία στην Ιταλία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η τάση αυτή αντανακλά τη συνεχιζόμενη δυσφορία μεταξύ των νέων, οι οποίοι πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την ανεργία.

Στην Τουρκία

 

Επίσης , εννέα πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία πνίγηκαν στο Αιγαίο στα ανοικτά της επαρχία Αττάλεια όταν βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
imagew-2.aspx
Το πλοιάριο, στο οποίο βρίσκονταν συνολικά 15 πρόσφυγες, αντιμετώπισε δυσκολίες στα ανοικτά της Αττάλειας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πέντε πρόσφυγες διασώθηκαν από αλιείς και το τουρκικό λιμενικό, ενώ ένας εξακολουθεί να αγνοείται.

`Εξι παιδιά και μία γυναίκα είναι μεταξύ των νεκρών, αναφέρει το Anadolu, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των προσφύγων.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας το 2015. Ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ το 2016.

`Ομως παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι έχει αρχίσει να σημειώνει ξανά αύξηση τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, 10.948 άνθρωποι έχουν καταφέρει τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, πολλοί περισσότεροι από όσοι την ίδια περίοδο πέρυσι. Τριάντα πέντε άνθρωποι έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους.