Σοβαρές κατηγορίες Γ.Γ.ΑΚΕΛ εναντίον Αναστασιάδη

Σοβαρές καηγορίες  εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό , αφήνει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής, συνεχίζοντας  την αντιπαράθεση για το τί έγινε στο Κραν Μοντάνα.Ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôçò Ê.Å. ôïõ ÁÊÅË ¢íôñïò Êõðñéáíïý óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ãéá ôçí óõæÞôçóç ôïõ ðñþôïõ Êñáôéêïý Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ 2014 ï ïðïßïò êáôáñôßóèçêå ìå âÜóç ôéò äåóìåýóåéò ðïõ áíÝëáâå ç ÊõðñéáêÞ Äçìïêñáôßá óôï ðëáßóéï ôïõ Ìíçìïíßïõ Óõíáíôßëçøçò ìå ôçí Ôñüéêá, Ëåõêùóßá 18 Äåêåìâñßïõ 2013.

«Αν με ρωτάτε, είναι προδοτικό κάποιος, είτε ηθελημένα είτε αφήνοντας τον χρόνο να παρέρχεται, να οδηγεί τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης δύο κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς εάν πράττει κάτι τέτοιο ο Νίκος Αναστασιάδης, απάντησε: «Δεν θα σχολιάσω, ο νοών νοείτω». Κατακεραυνώνει, ταυτόχρονα, τον Πρόεδρο, για το σύνολο των χειρισμών του στο Κυπριακό και δη στο Κραν Μοντανά.  «Αν τα πράγματα έγιναν όπως τα λέει ο κ. Αναστασιάδης, το λιγότερο που θα αναμέναμε ήταν να μην επιρριφθούν ευθύνες στη δική μας πλευρά», τονίζει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
ΔΗΣΥ
 Ο ΔΗΣΥ  απαντώντας στις επικρίσεις του Γ.Γ.του ΑΚΕΛ με ανακοινωση του αναφέρει ότι «Οι χαρακτηρισμοί, βαριοί σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο κακό μπορούν να επιφέρουν».
Στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει:

«O Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Σημερινή, επιμένει να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αδιέξοδο στον Κραν Μοντάνα, αλλά ακόμη και για τη σημερινή στασιμότητα.

Όμως, δεν είδα καμία αναφορά στο γεγονός πως, ακόμη και σήμερα που μιλάμε, η Τουρκική πλευρά δεν αποδέχθηκε την κάθοδο της κ. Λούτε ως ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε από την πρώτη στιγμή.

Δεν κατανοούμε πώς εννοεί τις ευθύνες για την σημερινή στασιμότητα το ΑΚΕΛ.

Kαι επίσης δεν κατανοούμε πώς τις καταμερίζει.

Για το τι έγινε πριν ένα χρόνο στην Ελβετία ειπώθηκαν πάρα πολλά. Και όλα όσα ειπώθηκαν ήταν υπόψιν του λαού όταν ψήφιζε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το σημαντικό είναι πως η εμμονή της Τουρκίας στην συνέχιση των εγγυητικών δικαιωμάτων και της παρουσίας στρατού τορπίλισε την διαδικασία.

Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε σήμερα και πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως χωρίς την ενότητα στην δική μας πλευρά δεν θα καταφέρουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Και οι βαριοί χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν για την ενότητα που χρειάζεται.

Από εκεί και πέρα, πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως χρειάζεται από όλες τις πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και βούληση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Και η μη απάντηση της Τουρκίας για την κάθοδο της κ. Λούτε δεν βοηθά στην επανέναρξη της διαδικασίας.»

Ο Κυβ.Εκπρόσωπος

Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου επέκρινε το ΑΚΕΛ και προσωπικά τον  γ.γ. Κ. Άντρο Κυπριανού ότι διακατέχεται από μια εμμονή να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η τουρκική πλευρά».

Όπως αναφέρει, «ξεχνώντας εκείνα που και το ίδιο το ΑΚΕΛ δήλωνε στη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανα, αγνοώντας ότι μεγάλο διακύβευμα μιας λύσης είναι τα θέματα ασφάλειας, μεταχειρίζονται τώρα το εθνικό ζήτημα με μια λογική αντιπολίτευσης για χάριν μόνο της αντιπολίτευσης», ενώ προσθέτει ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει το ΑΚΕΛ σε αυτή την κατεύθυνση.
«Αυτή την ώρα, η προσοχή είναι στραμένη στην Τουρκία και στο κατά πόσον θα ανταποκριθεί -όπως από την πρώτη στιγμή έκανε η δική μας πλευρά- στην πρόθεση του γ.γ. των Η.Ε. για διορισμό συμβούλου», καταλήγει.