Σχηματίστηκε τελικά πολιτική κυβέρνηση στην Ιταλία

 

Ο πολιτικός συνασπισμός των Πέντε Αστέρων και τα δεξιά 2442371κόμματα της Ιταλίας  οι οποίοι συγκέντρωσαν το 70% στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές, αποφάσισαν να μην πάνε πάλι σε εκλογές και να δώσουν στον Ιταλό πρόεδρο Σ.Ματαρέλα, μια ακόμα ευκαιρία προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στη δίνη της ακυβερνησίας .

Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της συνάντησής του χθες με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας.

Η κυβέρνηση θα ορκισθεί σήμερα  το απόγευμα.
Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τα κόμματα που  στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση αποτελούν το 56% του εκλογικού σώματος στην Ιταλία. Συγκεκριμένα 34% είχαν λάβει τα 5 Αστέρια και 36% αθροιστικά, τα δεξιά κόμματα από τα οποία δεν μετέχει η Φόρτσα Ιτάλια.

Ο Ματαρέλλα  φέρεται να έχει προεγκρίνει το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης που προτείνει η κυβερνητικός συνασπισμός.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια πολιτική κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων -Λέγκας» δήλωσαν χθες , ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με την  εφημερίδα «Μεσατζέρο».

Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα (που απέρριψε ο Ματαρέλλα) αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και θα είναι υπεύθυνος για το νέο θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων με τις Βρυξέλλες!

Σύμφωνα με τα Ιταλικά Μ.Μ.Ε με δεδομένη την νέα συμφωνία μεταξύ και Κινήματος Πέντε Αστεριών και Λεγκας, ο άνθρωπος του ΔΝΤ στην Ιταλία, Κάρλο Κοταρέλι μετέβη χθες βράδυ  στο Κυρηνάλιο για να επιστρέψει την εντολή που του είχε δώσει ο πρόεδρος Ματαρέλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία και ο Έντσο Μιλανέζι το υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

 

Η τελική λύση επετεύχθη χθες το απόγευμα, μετά από δίωρη συνάντηση του Σαλβίνι με τον Ντι Μάο και τον Κόντε.

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, μετέβη στις 10 το βράδυ  στο προεδρικό μέγαρο, και παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε αργά χθες  βράδυ, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Η λίστα με τους υπόλοιπους υπουργούς:

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε

Υπουργός Αμυνας: Ελιζαμπέτα Τρέντα

Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι

Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλιο

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι

Υπουργός Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο

Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζιο Κόστα

Υπουργός Γεωργίας: Μάρκο Σεντινάιο

Υπουργός Υποδομών: Ντανίλο Τομινέλι

Υπουργός Νότου: Μπάρμπαρα Λέτσι

Υπουργός Εξωτερικών: Εντζο Μουαβέρο

Υπουργός Περιφερειακών και Αυτόνομων Υποθέσεων: Ερικα Στεφάνι

Σχέσεων με το Κοινοβούλιο και Αμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο