Γ.Ομήρου:«Το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να θεωρείται θέσφατον, ούτε να ριχθεί στην πυρά»

Ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή omrgdfguΑΟΖ και η απόρριψη των απαράδεκτων αξιώσεων για συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου, θα πρέπει τεθούν ως προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στην εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, “το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να θεωρείται θέσφατον”, ούτε βέβαια να ριχθεί στο «πυρ το εξώτερον». «Πέραν των ασαφειών και των διαφορετικών ερμηνειών,  μπορεί να αποτελέσει υλικό προς διαπραγμάτευση καθώς υπάρχουν σε αυτό ζητήματα, προτάσεις και θέσεις που απολύτως δικαιολογημένα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», είπε.

Σημείωσε ακόμη πως θα πρέπει να επανέλθουμε στη θέση ότι προκειμένου να υπάρξει συζήτηση και κατάληξη επί της διεθνούς πτυχής, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθούμε σε «ακτίνα συμφωνίας» στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής, δηλαδή διακυβέρνηση, κατανομή εξουσιών, οικονομία, σχέσεις με την Ε.Ε., περιουσιακό, εδαφικό και ζήτησε να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, προς την κατεύθυνση μιας σωστής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύσης του Κυπριακού.