Συγκλονίζει το Βέλγιο η επίθεση τζιχαντιστή στη Λιέγη

Η χθεσινή επίθεση στη Λιέγη εξακολουθεί να συγκλονίζει την πόλη αυτή του Βελγίου.

2441133

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που σκότωσε δύο γυναίκες αστυνομικούς με τα υπηρεσιακά τους όπλα και έναν δάσκαλο.

Ο 36χρονος Μπενζαμίν Ερμάν είχε αποφυλακιστεί μόλις χθες. Βρισκόταν στη φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από ακραίους ισλαμιστές.
Ο Ερμάν εισέβαλε σε καφετέρια στο κέντρο της Λιέγης και άρχισε να πυροβολεί κατά ριπάς. Άμεσα επενέβη η αστυνομία και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών.
Κάποια στιγμή ο δράστης αφόπλισε δύο γυναίκες αστυνομικούς με ένα μαχαίρι και τις πυροβόλησε χρησιμοποιώντας τα υπηρεσιακά τους όπλα. Στη συνέχεια, σκότωσε τον 22χρονο δάσκαλο Σίριλ Βανγκρίκε, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του. Ο 36χρονος εν συνεχεία κρύφτηκε σε διπλανό σχολείο, όπου πήρε όμηρο μία γυναίκα.

Οι αστυνομικοί-θύματα είναι η 45χρονη Λουσίλ Γκαρσία και η 53χρονη Σοράγια Μπελκασέμι. Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο 36χρονος σκότωσε και τις δύο γυναίκες με τα ίδια τους τα υπηρεσιακά όπλα, τα οποία είχε αφαιρέσει μετά τη συμπλοκή.

image.ashx

Οι δύο γυναίκες που σκότωσε ο τζιχαντιστής. Η 45χρονη ήταν νιόπαντρη και η 53χρονη ήταν μητέρα δύο παιδιών.

Το περιστατικό διήρκεσε αρκετή ώρα, ενώ κατά πληροφορίες ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» κραδαίνοντας το όπλο του.

Το εθνικό κέντρο κρίσεων, που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα, αλλά δεν αύξησε το επίπεδο επιφυλακής.
Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί τι προκάλεσε το συμβάν. Ο βασιλιάς Φίλιππος επισκέφθηκε τη Λιέγη, τη μεγαλύτερη πόλη στη γαλλόφωνη βελγική περιφέρεια της Βαλλονίας.

Ο Χέρμαν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των βελγικών Αρχών με τους υπόπτους για δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες. Είχε γίνει γνωστό ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσα στη φυλακή όπου βρισκόταν από το 2003.

Το όνομά του εμφανιζόταν κατά καιρούς σε αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά πάντοτε έμμεσα, και γι’ αυτό ίσως οι κινήσεις του δεν παρακολουθούνταν στενά από τις Αρχές.