H Κυπριακή Δημοκρατία ζητά την αποτελεσματική διερεύνηση από την Τουρκία όλων των εγκλημάτων εναντίον Ε/κ αιχμαλώτων

 

Unknown

Ο τ/κ μακελάρης που ομολόγησε τα εγκλήματα του σε τ/κ τηλεοπτικό κανάλι

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά την αποτελεσματική διερεύνηση από την Τουρκία όλων των εγκλημάτων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, έπειτα από σύσκεψη στο γραφείο του, κατά την οποία εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα μετά τη μαρτυρία Τ/κ βετεράνου της ΤΜΤ, σε συνέντευξή του, για την εκτέλεση Ελληνοκυπρίων αμάχων αιχμαλώτων τις ημέρες της τουρκικής εισβολής του 1974.

Η σύσκεψη, είπε ο κ. Φωτίου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας, εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, της Αστυνομίας, του εκπροσώπου στη ΔΕΑ και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, που αντάλλαξαν απόψεις για τις βαρβαρότητες που εξομολογήθηκε Τουρκοκύπριος σε σχετικό βίντεο και δημοσίευμα.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι έγινε «μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων από όλα τα μέρη, έχουν εκφραστεί και απόψεις και εισηγήσεις για το πώς προχωρούμε αυτή τη στιγμή».

Τέτοιες περιπτώσεις, είπε, «τέτοιες μαρτυρίες και τέτοιες ομολογίες έχουμε πολλές και πάντοτε αξιολογούνται για να δούμε πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην όλη υπόθεση του εντοπισμού αγνοουμένων μας».

Διευκρίνισε ότι είναι «ξεκάθαρη πολιτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τόσο για αυτήν την περίπτωση, όσο και για άλλες περιπτώσεις, ζητούμε αποτελεσματική διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών και όλων των πληροφοριών από την ίδια την Τουρκία και είναι μέσα από αυτή τη διερεύνηση που θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε και τη διερεύνηση και από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αντιλαμβάνεστε, είπε, αυτά που αναφέρονται στη συγκεκριμένη «ομολογία είναι βάρβαρα, είναι φρικτά, είναι εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε αθώους ανθρώπους, σε πολλές περιπτώσεις γυναικόπαιδα, ηλικιωμένους αλλά και αιχμαλώτους και είναι μια πραγματικά βάρβαρη εξομολόγηση».

Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, σημείωσε, «παραμένουμε ως εδώ και στην πορεία εάν υπάρξει οτιδήποτε το οποίο έχουμε κατά νουν θα ενημερωθείτε».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «αν πραγματικά ευσταθούν αυτά που διαβάσαμε και ακούσαμε στο βίντεο ασφαλώς και είναι έγκλημα πολέμου.»

Σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχει διάθεση από την Τουρκία για να προβεί σε διερεύνηση, ο κ. Φωτίου απάντησε «ασφαλώς και δεν υπάρχει και έχουμε και άλλα παραδείγματα που τα γνωρίζετε που δεν υπάρχει αυτή η διάθεση».

Υπήρξαν, είπε, και στο παρελθόν παρόμοιου κυνισμού ωμότητες που περιγράφονται.  «Αν ανατρέξετε στο παρελθόν υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι λίγα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί την περίοδο εκείνη», σημείωσε.

Ωστόσο, εμείς «θα συνεχίσουμε να το ζητούμε αυτό και μέσα από διεθνείς οργανισμούς που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις πάνω στην ίδια την Τουρκία».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποταθεί σε διεθνείς οργανισμούς για την υπόθεση αυτή, ούτως ώστε να αρχίσει από κάπου το θέμα, απάντησε ότι «όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν θα γίνουν. Θα πρέπει να διερευνήσουμε πρώτα όλα τα ενδεχόμενα και θα πρέπει να μην χάσουμε την ουσία, να έχουμε ενώπιον μας όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει».

Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί η βοήθεια της Europol, ο κ. Φωτίου είπε ότι σήμερα δεν έχει τεθεί τέτοιο πράγμα, αλλά αν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, έρθουν στην κατοχή μας, ασφαλώς και θα το κάνουμε. «Όμως στο παρόν στάδιο να μείνουμε ως εδώ γιατί τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», κατέληξε.

 

Οι ωμότητες του μακελάρη της ΤΜΤ

Την κυνική ομολογία του  Τουρκοκύπριου που κατέσφαζε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους  το καλοκαίρι του 1974, ουσιαστικά έφερε στο φως  ο γνωστός  Τ/κ δημοσιογράφος και εκδότης της “Afrika”, Σενέρ Λεβέντ, όταν πριν μερικές μέρες  δημοσίευσε ένα , άρθρο-ρεπορτάζ των όσων είπε ο “μακελάρης” της TMT και παράλληλα σχολιάζει με ιδιαίτερα επικριτική διάθεση τα λεγόμενα του συμπατριώτη του.

Ο 84χρονος Turgut Yenagrali, κατά την συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε εκτενώς, με κυνισμό και δίχως ίχνος μεταμέλειας, τις σφαγές ανυπεράσπιστων άοπλων πολιτών.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε, μετά σχολιασμού  σε τ/κ εφημερίδα όμως και στη στήλη του γνωστού για τις επικριτικές του θέσεις  δημοσιογράφου, Σενέρ Λεβέντ, στην εφημερίδα «Αφρίκα».

Το 1974 ο 84χρονος ήταν αξιωματικός στην περιοχή της Μεσαριάς και, όπως καυχήθηκε, ο ίδιος «κανόνιζε» τους αιχμάλωτους «γκιαούρηδες» (όπως αναφέρεται στους Έλληνες) που τους έφερναν εκεί.

Ο δημοσιογράφος έκπληκτος τον ρωτά: «Όταν σκότωνες άοπλους, ανυπεράσπιστους, αθώους ανθρώπους, πώς το έκανες αυτό βλέποντάς τους στα μάτια;».

Ο 84χρονος δίχως ίχνος μεταμέλειας και με απίστευτο κυνισμό κομπάζει για τις πράξεις του, δικαιολογώντας τις κιόλας με την αυθαίρετη παρατήρηση πως «Κι εκείνοι πολλά έκαναν», αφερόμενος στους Ελληνοκύπριους.

«Ακόμη κι αν αυτοί ήταν αθώοι, εγώ πού να έβρισκα αυτούς που τα έκαναν; Το να σκοτώνω ήταν η τέχνη μου. Όταν ήρθε ο στρατός στο χωριό μας, τους συνόδεψα ως τη μύτη της Καρπασίας. Ήμουν πολύ χαρούμενος. Όταν πλησίασα στη μύτη, είδα πως εκεί κάθονταν πολλοί Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι. Πρόθεσή μου ήταν να τους καθαρίσω όλους. Κάποιοι που το κατάλαβαν αυτό, ενημέρωσαν τον αξιωματικό τους. Ο εκ Τουρκίας αξιωματικός Χακκί Μπορατάς μού είπε πως εάν απομακρυνόμουν από δίπλα του, θα με πυροβολούσε. Αναγκαστικά έμεινα δίπλα του. Καιγόμουν που μου ξέφυγαν», είπε ο Τουρκοκύπριος μακελάρης.

Ο Σενέρ Λεβέντ, σημειώνει χαρακτηριστικά στη στήλη του, με εμφανή την έκφραση απογοήτευσης στα γραφόμενά του: «Ένας Ελληνοκύπριος αδερφός μας – πρόσφυγας από τη Μεσαριά, που θα διαβάσει αυτό το κείμενο, μπορεί να αναρωτηθεί: Τον πατέρα μου αυτός τον σκότωσε; Εγώ αν ήμουν, θα αναρωτιόμουν. Αυτός ο άνθρωπος που τα λέει αυτά, ακόμη ζει στην Αμμόχωστο. Και ξέρω πως δεν είναι ο μόνος, υπάρχουν και άλλοι. Ένας πολίτης μάς είπε πως και στο χωριό Σέρνταρλι (Τσατόζ) υπάρχει ένας παρόμοιος που καυχιόταν. Καυχιόταν πως είχε λιώσει το κεφάλι ενός Ελληνοκύπριου με πέτρα».

«Ακόμη ζούνε. Είναι γνωστοί, αλλά κανείς δεν τους ακουμπά και δεν λογοδοτούν. Και σε εμάς δεν λογοδοτούν. Το μόνο που κάνουμε, είναι δήθεν να κλαίμε επειδή δεν επέρχεται λύση και ειρήνη», καταλήγει ο Σενέρ