Ιλκέρ Μπασπούγ:Ο Ακιντζί δεν έχει δικαίωμα να μιλά για τις εγγυήσεις

 


Δεν έχει δικαίωμα ο Μουσταφά Ακιντζί 0CADC171E7E4644994BC00E61DAC1B87να μιλά για τις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασπούγ, λέγοντας ότι αυτό το θέμα αφορά την Τουρκία, την Ελλάδα και την Βρετανία.

Όπως αναφέρει η Γενί Ντουζέν, ο κ. Μπασμπούγ ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκικού καναλιού όπου κλήθηκε να σχολιάσει και το Κυπριακό. Υπάρχουν, ανέφερε ο εν αποστρατεία Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δύο συμφωνίες που επηρεάζουν το μέλλον της Κύπρου, η μια είναι για τις εγγυήσεις και η άλλη των συμμαχιών. «Αυτές οι συμφωνίες ενδιαφέρουν τρία κράτη, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Βρετανία. Υπάρχει μια πρόταση για αρθούν πλήρως οι εγγυήσεις στην Κύπρο και η συμφωνία των συμμαχιών να μείνει εν μέρει. Στο θέμα των συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχιών ο πρόεδρος της τδβκ δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά», σημείωσε.

Ο Ιλκέρ Μπασπούγ συνέχισε λέγοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει να αρθούν οι συμφωνίες και ο Τ/κ ηγέτης λέει ‘να το συζητήσουμε’. «Δεν βγαίνει κάποιος να τον ρωτήσει, ‘κ. Ακιντζί είσαι αρμόδιος να μιλάς γι’ αυτό το θέμα;’. Κατά τον Τούρκο πρώην Αρχηγό ΤΕΔ, το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων δεν είναι ζήτημα ούτε των ανθρώπων που ζουν στο ψευδοκράτος ούτε της «βουλής». «Αυτό είναι θέμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και αυτή θα πει τον τελευταίο λόγο», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την αναφορά στη Γενί Ντουζέν, βίντεο με το συγκεκριμένο απόσπασμα των δηλώσεων Μπασμπούγ έχει ανέβει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ποικίλα σχόλια ενώ από χθες που έγιναν γνωστές αυτές οι δηλώσεις δεν έχει γίνει καμία πολιτική τοποθέτηση κομμάτων ή της ηγεσίας στην τ/κ πλευρά.

Οι δηλώσεις Μπασμπούγ δικαιολογούν πλήρως το επιχείρημα Αναστασιάδη ότι ο Ακιντζί μπορεί να έχει την καλύτερη των προθέσεων αλλά η τελευταία λέξη είναι της Άγκυρας, γράφει σήμερα στην Γενί Ντουζέν ο αρθρογράφος, Σαμί Όζουσλου. Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιεί συχνά η ε/κ πλευρά ενώ η τ/κ ηγεσία απαντά σε αυτό λέγοντας ότι είναι στην ίδια μεριά με την Άγκυρα κάποτε, αλλά όχι πάντοτε. Όταν Λευκωσία και Άγκυρα δεν βρίσκονται στην ίδια μεριά αυτός που πληρώνει τις συνέπειες είναι αυτός που κάθεται στο «παλάτι» στην τ/κ πλευρά και αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ανακούφιση για την ε/κ πολιτική ελίτ, προσθέτει ο Όζουσλου.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος και αρθρογράφος παρατηρεί ότι ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είναι εν αποστρατεία στρατιωτικός και μπορεί οι απόψεις να μην δεσμεύουν το τουρκικό κράτος, αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ είναι σε αυτή τη γραμμή, φέροντας ως παράδειγμα την τελευταία επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα από όπου έφυγε χωρίς να κάνει οποιαδήποτε δήλωση και «ακούσαμε φήμες ότι η σύσκεψη (στο «προεδρικό») ήταν σε έντονο κλίμα». Κάποιοι είπαν, συνέχισε, ότι ο κ. Τσαβούσογλου έφυγε απ το δωμάτιο κλείνοντας με δύναμη την πόρτα επειδή ο Ακιντζί, ο Ερχιουρμάν και ο Οζγιγίτ εναντιώθηκαν στην ιδέα Τσαβούσολου για πρόταση συνομοσπονδίας. «Είναι φανερό ότι η Άγκυρα έχει θυμώσει», σημειώνει.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρει, που ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο Κραν Μοντανά, δείχνει ότι η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει το στάτους κβο στην Κύπρο μέχρι να πετύχει ωφελήματα από το φυσικό αέριο ή αν όχι, να παραμείνει για πάντα στο νησί κατηγορώντας την Ελλάδα και την ε/κ ηγεσία για μη λύση.

Αυτοί που τότε έλεγαν ότι η Άγκυρα πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα των εγγυήσεων, είχαν την καλύτερη των προθέσεων, ωστόσο κάποτε το να έχεις καλές προθέσεις σε παρεμποδίζει από του να δεις τις πραγματικότητες, γράφει ο Όζουσλου λέγοντας ότι ο Ακιντζί ενθαρρυμένος από τις προφορικές πρωτοβουλίες του Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά έκανε την πρόταση στον Αναστασιάδη για το πλαίσιο Γκουτέρες και «δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο από την Άγκυρα».

Ο Τ/κ αρθρογράφος κάνει και μια ανάλυση της ε/κ στάσης, διερωτώμενος εάν υπάρχουν κόμματα, εκτός από το ΑΚΕΛ και μερίδα του ΔΗΣΥ, που θα στηρίξουν τον Αναστασιάδη εάν δεχθεί το έγγραφο Γκουτέρες και εάν ο ίδιος ο Αναστασιάδης μπορεί να πάει κόντρα στην αντίληψη που ο ίδιος δημιούργησε ότι ο Ακιντζί είναι αδύναμος και στην τουρκοφοβία που υπάρχει, όπως αναφέρει. «Σε περίπτωση που είναι γενναίος και πιστεύει πραγματικά ότι οι Κύπριοι μπορούν να βρουν μια λύση, μπορεί. Αλλά είναι πολύ πιο πιθανό για αυτόν να κρατήσει το στάτους κβο», σημειώνει.

Συμπερασματικά ο Σαμί Όζουσλου γράφει ότι η Τουρκία είναι υπέρ της συνέχισης του στάτους κβο, δεν χρειάζεται τη λύση και εάν χρειαστεί θα «αφήσει στα κρύα του λουτρού» ακόμα και τον εκλεγμένο ηγέτη των Τ/κ, σημειώνοντας αναφορά του καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σε εκδήλωση της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών ότι τα συμφέροντα της Δύσης δεν θα επηρεαστούν με μια λύση ή με μια μη λύση στην Κύπρο. «Και ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Εμείς οι Τ/κ θα εξαφανιστούμε σιγά σιγά…», κατέληξε.