Νέες αντιδράσεις προκάλεσε συνέντευξη του Προέδρου στον «Φ» για Υγεία , Παιδεία και Συνεργατισμό

Αντιδράσεις προκάλεσε από κόμματα ,συνεντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας που παραχώρησε στην εφ.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και αντιπαραθέσεις στους τομείς της Υγείας Παιδείας και στο Συνεργατισμό .imagew-1.aspx

Ο Πρόεδρος στην συνέντευξη του ανέφερε ότι επενδύει στο διάλογο που άρχισε στους τομείς Υγείας και Παιδείας, για μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που όπως παραδέχεται  υπάρχουν.

«Η ουσία είναι ότι από τη στάση τόσο της ΠΑΣΥΚΙ όσο και της ΠΟΕΔ φαίνεται ότι χαμηλώνουν οι τόνοι», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρώτο μέρος της εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξης του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και το οποίο αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση.

«Αντιλαμβάνονται ότι υπήρξε υπερβολή στις αντιδράσεις αλλά τώρα μπαίνουμε σε ένα διάλογο που είναι ότι ορθότερο πρέπει να επιδιώκει η συνδικαλιστική πλευρά και η Κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ σε σχέση με το ΓΕΣΥ διαβεβαιώνει ότι εργάζεται συστηματικά και αποφασιστικά για την εφαρμογή του.

Αναφορικά με την στελέχωση των νοσοκομείων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές σε σχέση με το 2012.

Σε σχέση με την Παιδεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η προσπάθεια είναι συνεχής έτσι ώστε εκεί που υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα να αντιμετωπιστούν, ενώ δηλώνει πως «το λάθος των συντεχνιών είναι ότι αντί οι ίδιοι πρώτοι να ζητούν να γίνει διερεύνηση για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και εάν υπήρχε κάποια αμέλεια ή άλλη παράβαση φρόντισαν με κάθε τρόπο να επικρίνουν τους υπουργούς που ζήτησαν έρευνα».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση συνεχίζεται, ενώ αναφέρεται σε αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση και στην αξιοκρατική επιλογή των εκπαιδευτικών.

Αναφορικά με την Αστυνομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας που ξεκινά από κάποια τελευταία περιστατικά δεν δικαιολογείται και ότι η έξαρση του  εγκλήματος αρχίζει από το 2013 πτωτική τάση, ενώ δηλώνει ότι υπάρχει έξαρση σε ένα από τα χειρότερα και τελικά χυδαιότερα εγκλήματα που είναι η διακίνηση ναρκωτικών.

Επίσης, παραδέχεται πως χρειάζονται για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών και του έργου της Αστυνομίας κάποια επιπρόσθετα μέσα και ότι υπάρχει διαφθορά στην Αστυνομία και σημειώνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να καταπολεμηθεί.

Στο θέμα του Συνεργατισμού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι η προσωπική του παρέμβαση αποσκοπούσε στη διασφάλιση ότι κάποιοι θα χρησιμοποιούσαν την αναγκαιότητα για συμφωνία με επενδυτικά κεφάλαια για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του Συνεργατισμού.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει  ότι «τα προβλήματα του Συνεργατισμού οι κεφαλαιουχικές ανάγκες δεν προέκυψαν από δάνεια που δόθηκαν στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης» και  ότι «τα προβλήματα προέρχονται από μια πολυετή κατάσταση όπου υπήρχε αθρόα δανειοδότηση χωρίς πραγματικά και στέρεα τραπεζικά κριτήρια».

Τέλος, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πως θα συνεχιστεί ο κύκλος επαφών που έχει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με απώτερο στόχο να επιτύχει τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη έτσι ώστε να απονέμεται ταχύτερα.

Το ΑΚΕΛ

Σε γραπτή δήλωση του ο  Επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άθως Γεωργίου για τη συνέντευξη τους Προέδρου της Δημοκρατίας στον «Φιλελεύθερο»

«Η παραπληροφόρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τις πραγματικές ανάγκες στη Δημόσια Υγεία δυστυχώς συνεχίζεται. Οι υπουργοί του οι ίδιοι δηλώνουν ότι η Δημόσια Υγεία καταρρέει. Προς αποκατάσταση της αλήθειας 791 γιατροί του δημοσίου εξυπηρετούν το 70% του πληθυσμού ενώ 2.5χιλ. γιατροί του ιδιωτικού τομέα το 30%. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η κυβέρνηση διαθέτει μόνο το 2.2% του ΑΕΠ για τη Δημόσια Υγεία, το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μην ψάχνουν λοιπόν αλλού υπεύθυνους γιατί οι ίδιοι έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Υγεία στον πάτο της Ευρώπης.»

Αναφορικά με τον Συνεργατισμό  σε γραπτή δήλωση το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, βουλευτής Άριστου Δαμιανού σημειωνει:

«Ο Συνεργατισμός βρίσκεται στα χέρια της  κυβέρνησης Αναστασιάδη για σχεδόν 5 χρόνια. Επομένως η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας  ότι σήμερα θεωρεί καθήκον του να παρέμβει για να μην ζημιώσει ο Συνεργατισμός από τη διαδικασία πώλησης που οι ίδιοι σχεδίασαν και εκτελούν είναι το λιγότερο ατυχής. Εξάλλου υπενθυμίζουμε ότι ενώ  η διαδικασία προέβλεπε μερική η ολική εξαγορά του Συνεργατισμού ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης με δημόσια τοποθέτηση του φωτογράφισε την επιλογή της «καλής» και «κακής» τράπεζας. Γι’ αυτό ας μην μέμφονται άλλους για τα δικά τους έργα και για την ευθύνη που θα φέρουν για τη ζημιά που ενδεχομένως να υποστεί η κυπριακή οικονομία και ο φορολογούμενος πολίτης.

Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια
Σημειώνουμε  την παραδοχή -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, της έξαρσης του σοβαρού εγκλήματος σε σχέση με την εμπορία ναρκωτικών. Είναι βεβαίως ο ίδιος Πρόεδρος ο οποίος πριν μερικές μέρες μας έλεγε ότι σοβαρό έγκλημα έχουμε από την δεκαετία του ’60. Είναι ο ίδιος Πρόεδρος που διόρισε ως πολιτικό προϊστάμενο της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας τον κ. Ιωνά Νικολάου, με τις γνωστές σε όλη την κοινωνία τραγικές επιδόσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Και βέβαια εδώ δεν ισχύει η δικαιολογία του Προέδρου ότι μόλις  πριν δύο μήνες διορίστηκαν οι Υπουργοί.»

Η ΕΔΕΚ

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ γισ το Συνεργατισμό σημειώνει:

«Δεν διαφωνούμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεργατισμός είναι απότοκο της κακοδιαχείρισης που προηγήθηκε του 2013, όμως και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν δόθηκαν οι σωστές  λύσεις ώστε να προστατευτεί κατάλληλα
Με αφορμή τα όσα δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνουμε πως δεν διαφωνούμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεργατισμός ήταν απότοκο της κακοδιαχείρισης που προηγήθηκε του 2013.
Όμως και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν δόθηκαν οι σωστές  λύσεις ώστε να προστατευτεί ο Συνεργατισμός.
Εάν για παράδειγμα, αντί για κρατικοποίηση το 1,5 δις που δόθηκε αρχικά δινόταν για να στηριχθεί ο Συνεργατισμός και την ίδια στιγμή αγοράζονταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα παραχωρούνταν σε φορέα διαχείρισης, όπως επιχειρείται να γίνει σήμερα αλλά κάτω από πολύ πιο αρνητικές συνθήκες, θα μπορούσε ο Συνεργατισμός να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό οργανισμό από τότε.
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε μέσα από ένα σωστό εποπτικό έλεγχο να συνεχίσει την κοινωνική του προσφορά χωρίς σήμερα να οδηγείται  σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, με ότι αυτό συνεπάγεται.»

Η Αλληλεγγύη

Η Αλληλεγγύη σχολιάζοντας την συνέντευξη του ροέδρου και τις αναφρές του για το Συνεργατισμό αναφέρει:

«Στο βασίλειο της Δανιμαρκίας όλα γίνονται και όλα δικαιολογούνται. Συνεχίζοντας οι κυβερνώντες με τη «δολοφονία οικονομικών οντοτήτων»  έπιασε σειρά ο Συνεργατισμός.

Ενώ πριν από ενάμιση και πλέον μήνες στο Συμβούλιο των Αρχηγών είχαμε τις κατ´ αρχήν διαβουλεύσεις για τα ΜΕΔ και έπαιρναν τη σκυτάλη εκπρόσωποι των κομμάτων για να μελετήσουν επισταμένως το θέμα, το Υπουργείο Οικονομικών προωθούσε παράλληλα τα σχέδιά του για το Συνεργατισμό, μεθοδεύοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές και καταρτίζοντας πλάνα για «καλό» και για «κακό» κομμάτι του Συνεργατισμού.

Ξεκίνησε στη συνέχεια η εργολαβική αποστράγγιση του Συνεργατισμού με την απόσυρση των καταθέσεων, προσφέροντας το αίσθημα στον απλό καταθέτη ότι τα κατάφερε, αφήνοντας όμως πίσω του δεδουλευμένους τόκους. Έτσι με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Η ΣΚΤ ξεφορτώθηκε πλεονάζουσα ρευστότητα που αδυνατούσε να τη χρησιμοποιήσει, και οι υπόλοιποι τραπεζίτες δέχονταν  ρευστό χρήμα κάτω από τους δικούς τους όρους.

Στο μεταξύ οι διαβεβαιώσεις για το προσωπικό της ΣΚΤ ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί ήταν καθημερινές, ενώ τώρα μιλάμε ανοικτά για απολύσεις γύρω στους 1000 και έχει ο θεός.

Οι κατά τα άλλα αδιαφανείς διαδικασίες μόνο έτσι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Μέχρι και ο Πρόεδρος συγκαλεί και συμμετέχει σε σύσκεψη των εμπλεκομένων για να αποτρέψει, όπως μας λέει τώρα, ο Συνεργατισμός να πέσει σε χέρια ανεπιθύμητων επενδυτών.

Ένας από τους υποψήφιους επενδυτές συγκαλεί για τις 11 Ιουλίου έκτακτη γενική συνέλευση για να εξετάσει, μεταξύ άλλων, την προτεινόμενη συναλλαγή. Πρόκειται για έκτακτη συνέλευση που ζητά μέτοχός της και όχι με πρωτοβουλία της ίδιας της Τράπεζας ενώ την ίδια ώρα οι κυβερνώντες διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία δεν θα κρατήσει για πολύ.

Στην ΕΕ οι πληροφορίες παίρνουν και φέρνουν, με τους Ευρωπαίους άλλοτε να υποδεικνύουν ότι το θέμα αφορά τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και άλλοτε ότι δεν αποδέχονται εκπτώσεις στις ντιρεκτίβες τους.

Οι συνεργατιστές, από την άλλη, παρακολουθούν απαθώς την όλη κατάσταση, με τη Βουλή να συνέρχεται αρχικά δυναμικά και στη συνέχεια να αποστασιοποιείται.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για ξεπούλημα του συνεργατισμού και οι κυβερνώντες απαντούν με σοφιστείες.

Με αυτά τα λίγα που αναφέρονται πιο πάνω λακωνικά θα ήταν πολύ λίγο να λεχθεί ότι όντως η όλη κατάσταση κρύβει κάτι το νοσηρό, γι’ αυτό και καλούμε τους συμπολίτες μας να σταματήσουμε να είμαστε ανυποψίαστοι στα δρώμενα και όσα θα ακολουθήσουν.»

 

Οικολόγοι

Στην ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει:

«Ωραιοποίηση και απαλλαγή ευθυνών έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. Με επικοινωνιακά παιχνίδια δεν λύνονται τα προβλήματα στην υγεία και την παιδεία.
Αν και υιοθετεί πιο ήπιους τόνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στη συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», συνεχίζει να υιοθετεί την στάση που είχε εξαρχής και που ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική υπευθυνότητα.
Αυτά που πληρώνει σήμερα ο Συνεργατισμός, λέει ο Πρόεδρος, είναι εκείνα που δημιούργησαν άλλοι, μέσα στους άλλους όμως βρίσκεται και το κόμμα του το οποίο  διόριζε στελέχη μέχρι και Βουλευτές σε διάφορες θέσεις στις επιτροπές των Συνεργατικών και στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα.
Πέραν όμως της βαρείας κληρονομιάς του Συνεργατισμού για την οποία συνυπεύθυνα είναι όλα τα μεγάλα κόμματα η διαχείριση των υποθέσεων του τα τελευταία πέντε χρονιά αφέθηκε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και τα αποτελέσματα τα έχουμε ήδη διαπιστώσει. Είναι αμφίβολο πόσα θα πληρώσει ακόμα ο Κύπριος πολίτης για τον Συνεργατισμό επι κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.
Όσον αφορά τους δυο Υπουργούς στους οποίους έδωσε πλήρη κάλυψη δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ατυχείς δηλώσεις και τα επικοινωνιακά κόλπα που χρησιμοποίησαν για να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι θα “φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο”. Οι ατυχείς δηλώσεις και αποκαλύψεις των δυο Υπουργών δημιούργησαν αχρείαστη κρίση στους νευραλγικούς χώρους της Παιδείας και της Υγείας χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην απαιτούμενη και αναγκαία πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το άδικο χαμό του μικρού Σταύρου. Οι επικοινωνιακές γκάφες των δυο Υπουργών έχουν αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Πέραν τούτου εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσής του άδικου χαμού του μικρού Σταύρου. Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις οφείλουν να διαχωρίσουν το θέμα της διαδικασίας διερεύνησης του άδικου θανάτου του μικρού Σταύρου από τη στάση της κυβέρνησης και να μην αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους πχ την Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννάκη.

Τα προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία δεν θα λυθούν με συνδικαλιστικές ακρότητες αλλά ούτε με τα επικοινωνιακά παιχνίδια των Υπουργών, ούτε κι αν έχουν την προεδρική κάλυψη. »

Το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ στη δική του ανακοίνωση αναφέρει:

«Τα προβλήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Δικαιοσύνης, δεν είναι σημερινά, έτσι και στον Συνεργατισμό προέρχονται από μια πολυετή κατάσταση, με την ανοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν, είτε συγκυβέρνησαν, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν διάφορα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει τώρα στην δημοσιότητα τα στοιχεία που κατέχει για τον τρόπο που δίνονταν τα δάνεια, σε ποιους και κάτω από ποιους όρους, καθώς επίσης και για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού και των καταθέσεων του απλού λαού.

Δεν υπάρχει κατάλληλη ώρα να την περιμένουμε. Η κατάλληλη ώρα είναι εδώ και τώρα!

Είναι εμφανέστατο ότι στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων και των ύποπτων παιχνιδιών της κομματοκρατίας, θυσιάστηκε και ο Συνεργατισμός, μαζί με τα συμφέροντα του λαού που στο τέλος της ημέρας θα κληθεί να πληρώσει τα «σπασμένα».»