Εφυγε ο αγωνιστής Τριαντάφυλλος Γεροζήσης

Εφυγε στις 15 Απριλίου σε ηλικία 84 χρόνων ο αντιστασιακός Τριαντάφυλλος Γεροζήσης σύζυγος της γνωστής συγγραφέως Κυριακής Γεροζήση.Γεροζήσης Όλυμπος

Η πολιτική κηδεία του τελέστηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου.Στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου συγκεντρώθηκαν συναγωνιστές και σύντροφοι, αντιστασιακοί της θρυλικής γενιάς του 1940, συγγενείς και φίλοι για να αποχαιρετήσουν τον αγωνιστή, τον ιστορικό, τον συγγραφέα και δικηγόρο, που μέχρι το τέλος της ζωής του κράτησε ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, μένοντας πιστός στις επαναστατικές ιδέες και στο ΚΚΕ.

Ο Τριαντάφυλλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1934 και από μικρή ηλικία εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1949 κατετάγη εθελοντής στον ΔΣΕ, πιάστηκε και κλείστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ανταρτών της Λάρισας. Με την αποφυλάκισή του συνέχισε τις σπουδές του και τη δράση του μέσα στο κίνημα, μέχρι την αναχώρησή του για το Παρίσι το 1974. Την περίοδο 1993 – 1999 δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, μέσα από το οποίο ανέδειξε μεταξύ άλλων την ηρωική πάλη του ΔΣΕ.

Στην κηδεία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ εκ μέρους του Κόμματος, για τον Λάκη, όπως τον έλεγαν οι οικείοι του, μίλησε ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο συγγραφικό έργο του εκλιπόντος, σημειώνοντας ότι «είχε ιδιαίτερη συμβολή στην προβολή του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ μέσα από τα βιβλία του και στην αντιμετώπιση του σύγχρονου αντικομμουνισμού, δίνοντας με τα γραφόμενά του αποστομωτική απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας».

Για την πλούσια δράση του Τρ. Γεροζήση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Τρ. Γεροζήση, που είχε εργαστεί στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, δημοσίευσε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

Βιογραφικό

Ο Τ. Γεροζήσης γεννήθηκε το 1934 στη Λάρισα. Νεαρός ΕΠΟΝίτης, το 1949
κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Τελείωσε τη Νυχτερινή Εμπορική Λάρισας το 1964. Πτυχίο του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ), πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δίπλωμα Προκεχωρημένων Σπουδών (DEA) του Πανεπιστημίου ΙΙ της Σορβόνης-Παρισίου, Διδακτορικό Δίπλωμα (Doctorat d’ Etat) του ίδιου Πανεπιστημίου. Ήταν δικηγόρος Αθηνών και ανήκε στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως επιστημονικός συνεργάτης. Στην περίοδο 1993-1999 δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έργα του χρονολογικά: “Ο τελευταίος”, “Τέλος και Αρχή” (θεατρικό), “Αγκόλα το κλειδί της Αφρικής”, “Η Βουλή των Ελλήνων για το Κυπριακό”, με τους Παντελή Αντ. και Κουτσουμπίνα Στ. “Κείμενα Συνταγματικής Ιστορίας”, “Το Σώμα των Αξιωματικών 1881-1975” (Διδακτορική Διατριβή), “Δωδεκάνησα, 1947-1997”, “Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ”, “Επίλεκτο Απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Φλωράκη-Μπελογιάννη-Παπαγεωργίου (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1949)”, “Λάζαρος Ος 1769-1797” (Μετάφραση), “Έφοδος στον ουρανό”. Οι δύο επιχειρήσεις του ΔΣΕ”. Είχε δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.