«Το κράτος επιχειρηματίας χρεοκόπησε», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Το κράτος επιχειρηματίας από πολλού έχει εκπνεύσει, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική της Κύπρου πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί.imagew-2.aspx

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σε εκδήλωση κατά την οποία έγινε και η πρώτη απονομή Βραβείων Επιχειρηματικού Ήθους την οποία διοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας, στο Φιλοξενία.

«Η αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της οικονομίας μας απαιτεί συνεχή και αδιάλειπτη προσπάθεια», είπε.

Κυρίως όμως, πρόσθεσε, «απαιτεί προσοχή καθώς δεν πρέπει να χαθεί η αξιοπιστία που καταφέραμε με θυσίες όλων αλλά και πολλούς κόπους. Το ίδιο βεβαίως η μεταρρυθμιστική μας δυναμική θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί περιλαμβάνοντας τομείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημόσια διοίκηση, η πάταξη της γραφειοκρατίας κτλ».

Παραδείγματος χάρη, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «για μια αδειοδότηση τουριστικού περιπτέρου ή εστιατορίου χρειάζονται 32 άδειες», για να προσθέσει «μη χειρότερα. Κάποια ώρα πιστεύω ότι πρέπει όλοι συνεργαζόμενοι – και είναι αυτή η προσπάθεια που καταβάλλω με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου – να πετύχουμε για το καλό όλων και την απαίτηση του κυπριακού λαού επιτέλους να κάνουμε ένα κράτος που να λειτουργήσει, να πάψει να πάσχει από τις αγκυλώσεις που σήμερα πάσχει», είπε.

Και δεν έχω αμφιβολία, πρόσθεσε, «ότι θα έχω τη συνδρομή και όλων όσοι έχουν τον εποπτικό ρόλο κατά της διαφθοράς, όπως είναι ο φίλτατος Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης».

Δηλαδή, διευκρίνισε, «αναμένω εισηγήσεις πώς καταργείται η γραφειοκρατία και όχι πώς ενισχύεται η τυπολατρία. Για να είναι αποτελεσματικό το κράτος απαιτείται να μπορεί να λειτουργήσει».

«Και μέσα από τις όλες διαδικασίες, μέσα από τους αναχρονισμούς, τους νόμους, τη γραφειοκρατία που παρατηρείται, δυστυχώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει και ιδιαίτερα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κόσμος που θέλει επιτέλους, ενασκώντας ελεύθερα το δικαίωμα του, να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία. Η οικονομία, η ευημερία ενός κράτους βασίζεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι στις δράσεις του κράτους», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «το κράτος επιχειρηματίας από πολλού έχει εκπνεύσει, χρεοκόπησε».

Σύμφωνα με τον ίδιο «όπου υπάρχει σήμερα πρόοδος είναι απλούστατα διότι υπάρχουν εκείνα τα κίνητρα και εκείνοι οι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν το ρίσκο, τις πρωτοβουλίες και βεβαίως την προοπτική του κέρδους, και παρατηρείται ανάπτυξη, πρόοδος, ευημερία».

«Όλα αυτά πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο που πρέπει να διακρίνει όλων τις πολιτικές και δεν έχω αμφιβολία πως μέσα από τη συνεργασία (θα γίνει αυτό), γιατί δεν έχουμε λόγο να είμαστε ανταγωνιστές με τα κόμματα στη Βουλή», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα είναι συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης να συμβάλει έτσι ώστε μέσα και από το επιχειρηματικό ήθος να υπάρξουν τέτοιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά για την πατρίδα μας πρώτα και επιτέλους για τους πολίτες μας, για τους επιχειρηματίες, για τους εργαζόμενους».

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε τρεις κατηγορίες, στην 1η κατηγορία η οποία αφορούσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 50 άτομα βραβεύτηκαν οι εταιρείες Λ. Νέμιτσας Ltd και η Royal Crown Insurance Ltd.  Στην 2η κατηγορία η οποία αφορούσε ιδιωτικές επιχειρήσεις με προσωπικό πέραν των 50 ατόμων βραβεύτηκε η εταιρεία Deloitte Ltd. Στην 3η  κατηγορία η οποία αφορούσε οργανισμούς και εταιρείες Δημοσίου Συμφέροντος βραβεύτηκε η Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

Στην ομιλία του ο τέως πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι  «στόχος του 1ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικού Ήθους, είναι η ενθάρρυνση, η αναγνώριση και η επιβράβευση της εξαιρετικής προσπάθειας που αποδεδειγμένα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς επενδύοντας στην ενδυνάμωση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας».

Η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των Βραβείων Μαρία Καπαρδή ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις οι οποίες βραβεύτηκαν επέλεξαν να κοιτάξουν πέραν από το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα. Να κοιτάξουν πέρα από το πλαίσιο που ήταν συνηθισμένες και ένοιωθαν ασφάλεια  και να εφαρμόσουν πρακτικές που τις κάνουν να ξεχωρίζουν».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου ανέφερε ότι «η συμμετοχή της PwC στην εκδήλωση, εμπίπτει στο πλαίσιο της προσπάθειάς του οργανισμού, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τον επιχειρηματικό κόσμο και να αναδείξει αξίες όπως η υπευθυνότητα, η ακεραιότητα και η διαφάνεια».