Stephen Lillie:Διασφαλισμένο το δικαίωμα παραμονής Βρετανών στην Κύπρο

Με ανοικτή επιστολή του προς τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Κύπρο, που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του κυβερνητικών imagew-1.aspxυπηρεσιών του ΗΒ , ο νέος `Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Stephen Lillie, τους ενημερώνει σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), διαβεβαιώνοντάς τους πως “έχουμε διασφαλίσει το δικαίωμα να συνεχίστε να ζείτε τη ζωή σας στην Κύπρο όπως το πράττετε τώρα”, και προτρέποντας όσους δεν το έχουν ήδη πράξει, να εγγραφούν ως κάτοικοι του νησιού, αν θέλουν να συνεχίσουν να διαμένουν στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων ΗΒ-ΕΕ για το Brexit, ο κ. Lillie σημειώνει πως πέρσι τον Δεκέμβριο το ΗΒ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε μια συνολική συμφωνία για αμοιβαία προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών του ΗΒ και της ΕΕ.

Φέτος τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΗΒ ανακοίνωσαν πως οι δεσμεύσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο έχουν αποτυπωθεί σε ένα νομικό κείμενο. Επίσης συμφωνήσαμε τους όρους μιας περιορισμένης χρονικά περιόδου εφαρμογής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, που θα σας παρέχει περισσότερο χρόνο για να κάνετε οποιεσδήποτε προετοιμασίες. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πλήρους Συμφωνίας Αποχώρησης, σημειώνει ο Βρετανός `Υπατος Αρμοστής.

Η συμφωνία σημαίνει πως οι υπήκοοι του ΗΒ που ζουν στην Κύπρο θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν στην Κύπρο για όσο το επιθυμούν, προσθέτει, σημειώνοντας πως “τα δικαιώματά σας για να παραμείνετε στην Κύπρο θα είναι προστατευμένα τώρα, κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής και πέραν αυτής”.

“Θα συνεχίσετε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις κοινωνικές ασφαλίσεις, στην ίδια βάση όπως οι Κύπριοι πολίτες που ζουν στην Κύπρο,” σημειώνει, αναφέροντας πως “θα έχετε το δικαίωμα οι συνεισφορές σας στις κοινωνικές ασφαλίσεις που έγιναν πριν και μετά την έξοδο στο ΗΒ, ή σε ένα άλλο κράτος μέλος, να προσμετρούν προς μια μελλοντική σύνταξη από το ΗΒ ή ένα κράτος μέλος της ΕΕ».  Τα παιδιά σας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πρόσβασης στην εκπαίδευση στην ίδια βάση όπως τα Κυπριόπουλα, διαβεβαιώνει ακόμη.

‘Εχουμε διασφαλίσει το δικαίωμα να συνεχίσετε να ζείτε τη ζωή σας στην Κύπρο όπως πράττετε τώρα, αναφέρει ο κ. Lillie, επισημαίνοντας παράλληλα πως κατά τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων συζητούνται οι διευθετήσεις που θα γίνουν σε ότι αφορά τα ταξίδια μεταξύ ΗΒ και ΕΕ μετά το 2020.

‘Ηδη γνωρίζουμε ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας που είναι υπήκοοι της ΕΕ θα συνεχίσουν να μπορούν να ταξιδεύουν στο ΗΒ όπως και τώρα, σημειώνει, προσθέτοντας πως σε μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες έχετε διαμείνει σε κράτος μέλος της ΕΕ για τουλάχιστον τρεις μήνες, τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν μαζί σας στο ΗΒ.

Ο κ. Lillie υπογραμμίζει ακόμη πως «δεν επιθυμούμε ή δεν αναμένουμε να μην υπάρξει συνολική συμφωνία» μεταξύ ΗΒ και ΕΕ, σημειώνοντας πως τόσο η Κυβέρνηση του ΗΒ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δηλώσει πως η παροχή βεβαιότητας στους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα.  Πιστεύουμε ότι είναι πολύ απίθανο οποιαδήποτε συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών να ξανανοίξει, υπογραμμίζει.

Αναφέρει επίσης πως το ΗΒ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν συμφωνήσει πως μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020 «θα έχετε μια περίοδο ακόμη έξι μηνών ( δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021) για να κάνετε τις απαραίτητες προετοιμασίες σύμφωνα με το τί απαιτείται στην τελική Συμφωνία Αποχώρησης».

Στο πλαίσιο αυτό, παροτρύνει τους Βρετανούς κατοίκους της Κύπρου, εάν δεν το έχουν πράξει ακόμη, να εγγραφούν στις κυπριακές αρχές ως κάτοικοι του νησιού.  «’Ολοι οι υπήκοοι του ΗΒ που ζουν στην Κύπρο για πάνω από 90 ημέρες και επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν εδώ πρέπει να νομιμοποιήσουν αυτό το καθεστώς τους με το να εγγραφούν», σημειώνει.

Ακόμη διαβεβαιώνει πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την κυπριακή Κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται πληροφόρηση στους υπηκόοους του ΗΒ,  κατά ένα έγκαιρο τρόπο, για οποιεσδήποτε άλλες διοικητικές διαδικασίες μπορεί να εφαρμοστούν για τους Βρετανούς υπηκόους μετά το Brexit”.

O κ. Lillie ενημερώνει ακόμη πως όσοι Βρετανοί υπήκοοι θέλουν να επιστρέψουν στο ΗΒ θα μπορούν να το πράξουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και πως έπειτα από  αυτή την ημερομηνία θα ισχύουν οι Κανονισμοί Μετανάστευσης του ΗΒ για τα μέλη των οικογενειών που δεν είναι υπήκοοι του ΗΒ.

Σημειώνει πως η βρετανική Κυβέρνηση θα παρουσιάσει εν ευθέτω χρόνω αρχικές προτάσεις για τις μελλοντικές διαδικασίες μετανάστευσης στη χώρα, και πως οι διαδικασίες για εγγραφή των παιδιών και για υποβολή αίτησης για βρετανικά διαβατήρια παραμένουν οι ίδιες.

Επίσης αναφέρει πως η έξοδος του ΗΒ  από την ΕΕ δεν θα αλλάξει τις υφιστάμενες διευθετήσεις στο θέμα της διπλής φορολογίας, και ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ζει σε μια χώρα που έχει συμφωνία με το ΗΒ δεν θα πληρώνει φορολογία και στις δυο χώρες επί του ιδίου εισοδήματος, επισημαίνοντας πως το ΗΒ έχει τέτοια συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, που θα συνεχίσει να ισχύει και μετά την έξοδο της χώρας από την ‘Ενωση, κάτι που ισχύει και με την Κύπρο.

Σε ότι αφορά την ισχύ της άδειας οδήγησης του ΗΒ στην ΕΕ και των αδειών οδήγησης των άλλων κρατών μελών της ΕΕ στο ΗΒ, σημειώνει πως το θέμα αυτό αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση ΗΒ-ΕΕ.

Στην επιστολή ο κ. Lillie παραθέτει ηλεκτρονικές διευθύνσεις για περαιτέρω ενημέρωση των Βρετανών υπηκόων που ζουν στην Κύπρο, σημειώνοντας πως θα συζητήσει τα θέματα αυτά και πολλά άλλα μαζί τους κατά τη διάρκεια συναντήσεων που οργανώνονται για μετά το καλοκαίρι.