Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την αποδοχή της πΓΔΜ για το ονοματολόγιο

Θετική απέναντι στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» με χρήση έναντι όλων (erga omnes)

 

Τη δημόσια τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ στο Twitter, μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της πΓΔΜ, στην οποία σημείωσε ότι η κυβέρνησήimagew του είναι θετική απέναντι στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» με χρήση έναντι όλων (erga omnes), σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με ανακοίνωσή του.

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς πΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, η ελληνική κυβέρνηση καλεί την πΓΔΜ να συνεχίσουν από κοινού να εργάζονται για την εύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως προβλέπει η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κλείνοντας, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η ενδεχόμενη λύση –εφόσον αυτή συμφωνηθεί– καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού, θα πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία θα προβεί η πΓΔΜ.