Το Ίδρυμα Σόρος αποσύρεται από την Ουγγαρία

Στη σημερινή εκδοση της η εφημεριδα ΤΑΖ (Ταγκεστσαιτουνγκ) δημοσιεύει ρεπορτάζ με τιτλο  «Το Ίδρυμα Σορος αποσύρεται από την Ουγγαρία» και υπότιτλο imagew-5.aspx«Εξαιτίας της αυξανόμενης πολιτικής πίεσης το γραφείο και οι συνεργάτες μεταφέρονται στο Βερολίνο. Η στήριξη των ουγγρικών ΜΚΟ συνεχίζεται».
Στο δημοσίευμα αναφέρονται –μεταξύ των άλλων- τα ακόλουθα:

Το Open Society Foundation του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σοροςαποχωρεί από την Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε, χθες Τρίτη, το Ίδρυμα στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας του καταπιεστικού πολιτικά περιβάλλοντος, και μεταφέρεται μαζί με τους συνεργάτες στο Βερολίνο. Ωστόσο, θα συνεχίζει να στηρίζει τις ΜΚΟ στην Ουγγαρία.

Η φυσιογνωμία του Σορος είναι γνωστή σε όλους στην Ουγγαρία, καθώς βρισκόταν στις αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Απριλίου. Το κυβερνών κόμμα Fidesz υποστηρίζει ότι ο Σορος υποκινεί τα νήματα στα τέσσερα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση του Ιδρύματος να αποσυρθεί από την Ουγγαρία -καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της λειτουργίας του και των συνεργατών του- ακολούθησε, μετά τα σχετικά σχέδια της  κυβέρνησης της χώρας να καταρτίσει ένα νόμο- πακέτο, γνωστό ως ‘Stop-Soros’. Ο νόμος προβλέπει τη φορολόγηση με 25% των οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες, όταν αυτές στηρίζονται από το εξωτερικό. ΜΚΟ που λαμβάνουν χρήματα από το Open Society Foundation χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες». Επίσης, ο νόμος προβλέπει ότι θα απαγορεύεται η παραμονή των ξένων συνεργατών αυτών των οργανισμών στη χώρα με εντολή του Υπ. Εσωτερικών, χωρίς δικαστική απόφαση.

Όπως επισημαίνεται, η μεταφορά του γραφείου Open Society Foundation της Βουδαπέστης επηρεάζει και άλλες χώρες, καθώς από αυτό διοργανώνονταν δραστηριότητες για χώρες της Νότιας και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Σχεδόν από τους 100 συνεργάτες, οι 60 είναι ούγγροι πολίτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Open Society Foundation, Patrick Gaspard, κατηγορεί την ουγγρική κυβέρνηση ότι έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος για μια εκστρατεία ψεύδους κατά του Ιδρύματος και των συνεργατών του.