Μπράβο Φουρέιρα

Με 436 βαθμούς συνολικά η Ελένη Φουρέιρα με το «Fuego» έφτασε στην 2η και καλύτερη θέση για την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision. Η νικήτρια Netta Barzilai με τον τραγούδι της «Toy», ήταν η νικήτρια του 63ου διαγωνισμούimagew και θα πάρει την Eurovision του χρόνου στο Ισραήλ, για πρώτη φορά μετά το 1998 όταν τότε είχε νικήσει η Dana International. Αυτή ήταν η 4η νίκη του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Η νίκη της 25χρονης Netta ήρθε με τις ψήφους του κοινού που άλλαξε την σειρά της βαθμολογίας των επιτροπών όλων των συμμετεχόντων χωρών. Στον 63ο διαγωνισμό της Eurovision συμμετείχαν 43 συνολικά χώρες, 26 ήταν στον μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Λισαβόνα.

Στο τέλος της βαθμολογίας των επιτροπών των 43 χωρών η Κύπρος ήταν στην 5η θέση με 183 βαθμούς. Οι κριτικές επιτροπές των 43 χωρών ανέδειξαν πρώτη την Αυστρία με 271 βαθμούς, δεύτερη την Σουηδία με 253, τρίτο το Ισραήλ με 212 και τέταρτη την Γερμανία με 204 βαθμούς.

Η ψήφος του κοινού όμως, το televoting, άλλαξε την σειρά και την πρώτη πεντάδα. Με 317 βαθμούς στην Ισραηλινή Netta, το κοινό έδωσε την νίκη στο «Toy», ένα τραγούδι για την διαφορετικότητα και την γυναίκα. Με 253 βαθμούς στην Ελένη Φουρέιρα και το «Fuego» η Κύπρος τερμάτισε τελικά δεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση με μόλις 71 βαθμούς από το τηλεοπτικό κοινό ήταν η Αυστρία, που ήταν πρώτη στην βαθμολογία των επιτροπών, με τον Cesar Sampson και το «Nobody but you». Στην τέταρτη θέση κατέληξε μια χώρα που δεν ήταν στα φαβορί, η Γερμανία με το «You let me walk alone» και τον Michael Schulte που πήρε 136 βαθμούς από το κοινό με το τραγούδι να μιλά για τον θάνατο του πατέρα του.

Την πεντάδα συμπλήρωσαν οι Ermai Meta και Fabrizio Moro από την Ιταλία με το αντιπολεμικό τραγούδι τους «Non mi avete fatto niente» που πήρε 249 βαθμούς από το κοινό.

Η Κύπρος πήρε έξι 12ρια από την Λευκορωσία, την Μάλτα, την Ισπανία, την Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Δέκα βαθμούς στην Κύπρο έδωσαν οι κριτικές επιτροπές της F.Y.R.O.M, της Αλβανίας, 8 βαθμούς έδωσαν η Εσθονία και η Σλοβενία, 7 βαθμούς η Αρμενία, η Ρωσία και η Ελβετία, 6 βαθμούς η Μολδαβία και η Φιλανδία, 5 βαθμούς η Δανία, η Ρουμανία, η Νορβηγία, 4 βαθμούς το Αζερμπαϊτζάν και το Βέλγιο, 3 βαθμούς η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Γερμανία, 2 βαθμούς η Ισλανδία και από 1 βαθμό το Μαυροβούνιο και η Λιθουανία.

Η Κύπρος μετρά 35 συμμετοχές στον διαγωνισμό της Eurovision από το 1981 (δεν συμμετείχε το 2001 και το 2014) και η καλύτερη θέση που είχε πάρει μέχρι τώρα ήταν η 5η. Κατετάγη 5η τρεις φορές, την τελευταία το 2004 με την Liza Andreas και το «Stronger every minute».

Πρόεδρος Αναστασιάδης:Σ’ ευχαριστούμε Φουρέιρα

 Μπράβο και σε ευχαριστούμε, έγραψε στο τουίτερ του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς την Ελένη Φουρέιρα για την 2η θέση της Κύπρου για πρώτη φορά στην Eurovision.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη και το Ισραήλ για την Νίκη. “Όλη Ευρώπη αντηχεί τον ήχο της μουσικής απόψε”, κατέληξε το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη στο τουίτερ.