Αρνητικό ρεκόρ 16ετίας για το ρούβλι

85D7032CB83A1EC48262726DF3CF3AA1 

Αναμένεται και νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για τη στήριξή του

 

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιβεβαίωσε σήμερα Τετάρτη πως παρενέβη για δεύτερη φορά στην αγορά συναλλάγματος για να τονώσει το ρούβλι. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα έκανε παρεμβάσεις πωλώντας 700 εκατ. δολάρια την 1η Δεκεμβρίου, για δεύτερη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου.
Σήμερα Τετάρτη η ισοτιμία του δολαρίου με το ρωσικό ρούβλι διαμορφώνεται στο 54,815 στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών με τους επενδυτές να προεξοφλούν και νέα παρέμβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η ρωσική κυβέρνηση προσδοκά πως το ρούβλι θα σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος σε μια ισοτιμία 45/1 έναντι του δολαρίου, εάν οι τιμές του αργού βρίσκονται περί τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και εάν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συνεχίζει να κάνει παρεμβάσεις στις αγορές.

Πάντως, η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι απλή υπόθεση. Μιλώντας σήμερα Τετάρτη στο πρακτορείο Reuters ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ριάντ πρίγκιπας Τουρκί μπιν Φαϊζάλ ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία θα δεχόταν να συζητήσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου μόνο εάν συμμετείχαν σε αυτή και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία.

«Το βασίλειο δεν θα παραδώσει μερίδιο αγοράς αυτή την στιγμή σε κανέναν και δεν θα επιτρέψει σε παραγωγούς, είτε πρόκειται για τη Ρωσία, τη Νιγηρία, το Ριάντ ή άλλους, να πουλήσουν σε πελάτες της Σαουδικής Αραβίας, επειδή θα έχουμε μειώσει εμείς την παραγωγή μας» δήλωσε. Ερωτηθείς για το εάν η Σαουδική Αραβία έχει αρκετά δημοσιονομικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τη ραγδαία υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου απάντησε: «Δεν βλέπω άμεση κρίση για τη Σαουδική Αραβία για τα επόμενα δύο χρόνια περίπου»