Θέσεις κομμάτων ενόψει του δείπνου Αναστασιάδη -Ακιντζί

Τις θέσεις και απόψει τους διατυπώνουν τα κόμματα ενόψει του αποψινού δείπνου Αναστασιάδη- Ακιντζί.

Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του αφού εκφράζει πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημειώνει ως θετική εξέλιξη  ότι  οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν απόψε για δείπνο και προσθέτει:imagew-8.aspx

«Πρόκειται για μια συνάντηση, την οποία ζήτησε ευθύς εξαρχής μετά τις συνομιλίες στο Κρανς Μονταντά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία στόχο έχει τον ειλικρινή διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί ότι μόνο μέσω διαλόγου μπορεί να οδηγηθούμε στον εθνικό στόχο, που είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα απολαμβάνουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας τις βασικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες, οι οποίες αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση, για ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, πραγματικά ανεξάρτητο, χωρίς εγγυήσεις και μονομερή δικαιώματα τρίτων.

Καλούμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Μουσταφά Ακκιντζί, να επιδείξει θετική προσέγγιση και βούληση και να ατενίσει το μέλλον της επανενωμένης Κύπρου. Μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, η οποία ως μόνο μέλημά της θα έχει τα συμφέροντα των πολιτών της και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, και μόνον, στην οποία ανήκουμε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την πλήρη στήριξη του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, και του εύχεται καλή επιτυχία για μια παραγωγική και θετική συνάντηση.»
Αλληλεγγύη :Μικρό καλάθι εμείς , κοφίνα οι Τούρκοι

 

«Όποια εκτίμηση και αν έχει κανείς για το αποψινό «κοινωνικό» δείπνο των «δύο ηγετών», εμείς δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία που εκφράζεται από μερικούς, ούτε τη βιασύνη κάποιων άλλων να πιέσουν, άρον- άρον, τα πράγματα για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για την Αλληλεγγύη, το δείπνο είναι η αρχή του τέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Τα δεδομένα, δυστυχώς, είναι αδιαμφισβήτητα. Οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και τα στρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων έχουν κυριολεκτικά συνθλίψει το δικό μας πρόβλημα, το οποίο ούτε επείγει ούτε ταλαιπωρεί κανένα από τους μεγάλους. Απεναντίας, δίνοντας υποσχέσεις στην Τουρκία σχετικά με την Κύπρο, την κρατούν σε τροχιά σύμπλευσης. Η κατοχική Τουρκία ενόσω έχει το απάνω χέρι δεν βιάζεται γιατί βλέπει ότι οι στρατηγικοί της στόχοι στην Κύπρο υλοποιούνται με μαθηματική ακρίβεια. Ο δικτάτορας  της Άγκυρας δεν είναι διατεθειμένος να κάψει το χαρτί του Κυπριακού το οποίο προτίθεται να χρησιμοποιήσει, όταν πρέπει, για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης. Ο εδώ εγκάθετος της Τουρκίας δεν μπορεί να δεσμευτεί για οτιδήποτε εκτός από τις ρητορικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει καθ´ υπόδειξη».

«Ως εκ τούτου ας μη προτρέχουμε. Ο ημέτερος συνομιλητής ας αφήσει στην άκρη τις θεωρίες ή εκτιμήσεις του για στρατηγικές συμφωνίες γιατί ο κυρίαρχος κυπριακός λαός θα του δείξει «κόκκινη κάρτα» την κατάλληλη ώρα, εφόσον ο κ. Μαυρογιάννης αρέσκεται να ποδοσφαιροποιεί το Κυπριακό. Το Κίνημα Αλληλεγγύη έχει διακηρύξει και το επαναλαμβάνει ότι εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι η νηφάλια εκτίμηση από τις πολιτικές δυνάμεις, όλων των δεδομένων, και με τη βοήθεια των ειδικών να χαραχθεί η επιβαλλόμενη υπό τις συνθήκες πορεία δράσης. Η κοντόφθαλμη θεώρηση και προσέγγιση των πραγμάτων και οι αυτοσχεδιασμοί μέχρι να πάμε παρακάτω και βλέπουμε, δεν ωφέλησαν» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Οικολόγοι:Δικαιολογημένη η ανησυχία 

Στην ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει:

«Το σημερινό δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί δικαίως έχει προβληματίσει τον κυπριακό λαό, αφού είναι σαφές ότι ο Ακιντζί θα αξιοποιήσει το δείπνο ως την ευκαιρία της τουρκοκυπριακή ηγεσίας για να καταθέσει επισήμως τα παράλογα και παράνομα αιτήματα Τουρκίας – ψευδοκράτους. Ακριβώς αυτή την πτυχή αναδείξαμε έγκαιρα ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όταν μιλούσαμε για τους κινδύνους της «χωρίς ατζέντα» συνάντησης. Πρόκειται για ένα δείπνο που κακώς λέγεται ότι δεν έχει ατζέντα. Υπάρχει ατζέντα και αυτή δεν είναι άλλη από την ατζέντα του Ακιντζί.

Φαίνεται όμως πως τόση είναι η επιμονή ορισμένων να πιέσουν για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Θεωρούμε λοιπόν λάθος του Προέδρου Αναστασιάδη να επιλέξει αυτή τη δομή της συνάντησης, που ως προδιαγεγραμμένη συνέχεια θα έχει την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των απαιτήσεων των Τούρκων.»
Το ΑΚΕΛ

Εξάλλου χθες με γραπτή δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραϕείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Βουλευτή Άριστου Δαμιανού αναφέρεται: 

«Το δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ακιντζί πραγματοποιείται μετά από ένα παρατεταμένο τέλμα στο Κυπριακό, μετά την αποτυχία στον Κραν Μοντανά.

Έκτοτε λέχθηκαν και έγιναν πολλά, τα οποία επιβάρυναν το κλίμα και δυστυχώς δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την προοπτική της λύσης. Η τουρκική αρνητική ρητορική, αλλά και οι πρόσϕατες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μάς υποχρεώνουν να είμαστε συγκρατημένοι. Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης οϕείλει να διεκδικήσει επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο που καθόρισε ο ΟΗΕ δια του Γενικού του Γραμματέα. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γκουτέρες αναμένει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εμπλακούν σε διάλογο «που να έχει νόημα», ενώ ΟΗΕ και ΕΕ -δυστυχώς- θεωρούν ότι η Τουρκία θέλει λύση. Αναμένουμε ταυτόχρονα από τον κ. Ακιντζί ενέργειες που θα υποβοηθούν αντί να δυσκολεύουν την επιστροϕή στο διάλογο.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η επιμονή στην επανέναρξη διαλόγου με στόχο την επίτευξη λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας αποτελεί τη μόνη οδό για απελευθέρωση και επανένωση. Φωνές που ακούονται και στις δύο κοινότητες, είτε για διατήρηση του στάτους κβο είτε για λύση δύο κρατών είναι επικίνδυνες και οδηγούν σε μονιμοποίηση της διχοτόμησης.»