Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δύο NOTAM

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δύο NOTAM (ειδοποίηση προς πιλότους για πιθανούς κινδύνους σχετικά με την πορεία πτήσης τους), δημιουργώντας ζώνες ασφαλείας στην περιοχή των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου.images-2

Με την έκδοση των δύο ειδοποιήσεων, οι χειριστές αεροσκαφών ενημερώνονται για δραστηριότητες της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας νοτίως της περιοχής, με ισχύ μέχρι τις 12 Μαΐου.

Επίσης, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε έκτακτη NOTAM, με ισχύ μέχρι τις 12 Ιουλίου, με στόχο να καθησυχάσει τους χρήστες του FIR Λευκωσίας, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες από δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφορικά με τον ρόλο των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Τα δημοσιεύματα, ουσιαστικά θέτουν ερωτηματικά λόγω αναφορών για δραστηριότητα των Βρετανικών Βάσεων, για τυχόν επηρεασμό πτητικών προγραμμάτων αεροπορικών εταιρειών σε σχέση με την Κύπρο, όπως και με τις αναφορές για πολεμική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδόθηκε λίγο πριν την λήξη της ειδοποίηση ισχύος 72 ωρών που εξέδωσαν EASA και Eurocontrol  για το Fir Λευκωσίας σε σχέση με την ένταση στην περιοχή λόγω Συρίας, που δημιούργησε προϋποθέσεις για να γίνουν σχόλια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά σημαντικούς τομείς στην Κύπρο όπως ο τουρισμός.

Η Notam αναφέρει τα εξής: « Πληροφορούμε όλους του χρήστες του εναέριου χώρου ότι το Τμήμα Πολιτικής αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και θα πληροφορεί την αεροπορική κοινότητα αν και όταν υπάρχει βάσιμη πληροφορία το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των πτήσεων».

 

Την ίδια ώρα, όπως γράφει σήμερα ο «Φιλελεύθερος», με δύο Notam η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργοποίησε χθες τις ειδικές συνθήκες που προβλέπονται σε ζώνες κοντά στις Βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου.

 

Να σημειώσουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

«Προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων»

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τονίζει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).