Βρετανία: Το Υπουργικό έδωσε το πράσινο φως για επίθεση κατά της Συρίας

 Η Βρετανία ζητά άδειαα από το FIR Λευκωσίας να επιτραπεί στα πολεμικά αεροσκάφη της να επιτεθούν κατά της Συρίας

 

Το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι  το οποίο  συνήλθε εκτάκτως χθες υπό την προεδρία της έδωσε το «πράσινο » φως για στρατιωτική επίθεση κατα της Συρίας από κοινού με τους ΝΑΤΟϊκούς τους συμμάχους,επαναλαμβάνοντας τον ψευδή ισχυρισμό πως η « ανάγκη δράσης» γίνεται ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ».images-3

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από το Λονδίνο :«Οι Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης ενημερώθηκαν για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «σοκαριστική και βάρβαρη πράξη» που στοίχισε τη ζωή έως και 75 ανθρώπων, περιλαμβανομένων παιδιών, «με τον πιο αποτρόπαιο και απάνθρωπο τρόπο».

Τα μέλη της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι το καθεστώς Άσαντ έχει καταγεγραμμένο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων και ότι ως εκ τούτου είναι «εξαιρετικά πιθανό» να ευθύνεται για την επίθεση στην Ντούμα.

Η Πρωθυπουργός είπε ότι« η επίθεση είναι ένα ακόμα παράδειγμα της διάβρωσης του διεθνούς δικαίου σε σχέση με τη χρήση χημικών όπλων, κάτι που προκαλεί βαθιά ανησυχία.

Καθένας από τους παρόντες Υπουργούς έκανε τη δική του τοποθέτηση και κοινή ήταν η πεποίθηση πως είναι ζωτικής σημασίας να μην αφεθεί αναπάντητη η χρήση χημικών όπλων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε λοιπόν ότι είναι ανάγκη να αναληφθεί δράση  για την ανακούφιση των πληγέντων και για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν στο πλαίσιο αυτό ότι η κα Μέι πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους ΗΠΑ και Γαλλία για το συντονισμό της διεθνούς απάντησης.»

Δημόσια συζήτηση στο Σ.Α ζήτησε η Ρωσία

Σε μια άλλη εξελιξη η Ρωσία ζήτησε  σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα η  Ρωσία ζήτησε να γίνει σήμερα  Παρασκευή δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τη Συρία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το αίτημα κατατέθηκε, αφού ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι “άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου” και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον Συρίας.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, ενώ όπως αναφέρεται «ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε την Πέμπτη με συμβούλους του για την κατάσταση στη Συρία»
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον για να απαντήσει στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία. “Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνιμίλησε  αργότερα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η Ιταλία δεν θα συμμετασχει

Η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε μια τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων ενάντια σε δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της, ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε πολυάριθμες “διεθνείς” επαφές (χθες) ανάμεσα σε αυτές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

“Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία”, δήλωσε ο Τζεντιλόνι στους συμμάχους, υπογραμμίζεται. “Με βάση τις τωρινές διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη σε συμμαχικές δυνάμεις”.