Στ.Οσάτσι:Η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει ακόμη ένα «ορμητήριο του πολέμου»

 

Την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις, που λαμβάνει ο πόλεμος στη Συρία εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, λέγοντας παράλληλα ότι κάθε βήμα προς τον πόλεμο είναι επικίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής.imagew-4.aspx

Παράλληλα, σε σχέση με το ανεπίσημο δείπνο που θα έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου τη Δευτέρα, εξέφρασε τη στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε σχήμα επιθυμούν οι ίδιοι οι Κύπριοι, ενώ είναι στη διάθεση των Κυπρίων να παράσχει βοήθεια με εμπειρογνώμονες και άλλους ειδικούς.

Ερωτηθείς για την κρίση στη Συρία, ο Πρέσβης είπε: «ανησυχούμε πάρα πολύ. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Εμείς κάνουμε το παν για να πείσουμε τους Αμερικάνους και τους άλλους να μην γίνει κάτι το απροσδόκητο ή κάτι πολύ σοβαρό».

Εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση να μην επιδεινωθεί, γιατί, όπως είπε, «πραγματικά οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες και απροσδόκητες».

«Ξέρετε, σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται και η Κύπρος, κάθε βήμα προς τον πόλεμο είναι επικίνδυνο για όλη την περιοχή και ο πόλεμος μπορεί να αρχίσει και εμείς δεν το θέλουμε».

Ερωτηθείς τι αναμένει από το δείπνο της Δευτέρας, είπε ότι «είμαστε στο πλευρό της Κύπρου, πάντα βοηθούσαμε και βοηθούμε, είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε φορμάτ που βολεύει τους Κυπρίους και θέλουν οι ίδιοι οι Κύπριοι, πάντα είμαστε στη διάθεση να βοηθήσουμε και με τους εμπειρογνώμονες μας και άλλους ειδικούς».

Ελπίζουμε, είπε ο Ρώσος Πρέσβης , ότι στο δείπνο αυτό οι δύο ηγέτες να βρουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

«Πραγματικά επιθυμούμε μια διευθέτηση και θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη στην Κύπρο και για το λόγο που σας είπα πριν για τη Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει ακόμη ένα «ορμητήριο του πολέμου».

«Θέλουμε η Κύπρος να γίνει ειρηνική. Και αυτό εξαρτάται και από τους Κυπρίους πώς θα συνεννοηθούν και οι δύο κοινότητες και τι τρόπο θα βρουν για να μην υπάρχουν εχθροπραξίες στο μέλλον», κατέληξε.