10 χρόνια φυλακή στον 71χρονο για το φόνο του γιου του


Ποινή φυλάκισης 10 ετών επέβαλε το Κακουργιοδικείο στη Λεμεσό, στον 71χρονο Τιμολέοντα Θεμιστοκλέους για το φόνο του 20χρονου γιου του, Οδυσσέα, που διαπράχθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015, στην κοινότητα Παραμύθας.images-3

Απογοήτευση από την ποινή που επιβλήθηκε στον πατέρα του, εξέφρασε ο μεγάλος του γιος, Αλέξανδρος και η πρώην σύζυγος του 71χρονου, καθώς θεωρούν πως θα έπρεπε να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης από την κατηγορούσα αρχή

.Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της διαδικασίας, ο δεύτερος γιο του δράστη Αλέξανδρος και η εν διαστάσει σύζυγός του, δήλωσαν άκρως απογοητευμένοι και αδικημένοι από την απόφαση του Κακουργιοδικείου. «Κατάφωρη αδικία και απογοήτευση, δεν θέλω να πω τίποτε άλλο» ήταν τα λόγια του Αλέξανδρου, ενώ η μητέρα του επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην ποινή προσμετράται και ο χρόνος προφυλάκισης, θα είναι έξω σε 5 με 6 χρόνια.

Ανακοινώνοντας την ποινή, το δικαστήριο χαρακτήρισε τον Τιμολέοντα Θεμιστοκλέους ως «άτομο σκληρό και αδίστακτο», καθώς προσπάθησε να εμπλέξει τον μεγάλο του γιο και την πρώην σύζυγο του στο έγκλημα.

Ανέφερε  πως ο 71χρονος θα πυροβολούσε και 2η φορά το θύμα αν δεν του αποσπούσε το όπλο ο μεγαλύτερος του γιος και αυτό δείχνει άτομο που ήταν αποφασισμένο να επιφέρει το θάνατο και «που η απομάκρυνση του από την κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθίσταται επιβεβλημένη».

Το Κακουργιοδικείο απέρριψε τη θέση της υπεράσπισης πως ο Τιμολέοντας Θεμιστοκλέους στερήθηκε του δικαιώματος δίκης και έκρινε πως δεν υπήρξε υπέρμετρη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Υπέδειξε ακόμη το γεγονός ότι ο 71χρονος δεν παραδέχθηκε ποτέ ενοχή, κάτι που θα αποτελούσε ελαφρυντικό παράγοντά.

Ως παράγοντες για μετριασμό της ποινής, το δικαστήριο έλαβε υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του δράστη, το λευκό ποινικό του μητρώο, την προχωρημένη ηλικία του, αλλά και την «εξωδικαστική τιμωρία του», υπενθυμίζοντας τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, λόγω των κτυπημάτων που δέχθηκε στο κεφάλι, όταν ο μεγαλύτερος γιος του επενέβη για να του αποσπάσει το όπλο.

Το δικαστήριο έκρινε ως «αρμόζουσα και δίκαιη ποινή», τη φυλάκισή του για περίοδο δέκα χρόνων, περίοδο στην οποία συνυπολογίζεται και ο χρόνος προφυλάκισής του, από τον Ιανουάριο του 2016.