Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μέσω Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, εξετάζει η Μέι

Η Κύπρος μετατρέπεται ξανά χωρίς τη θέληση της σε ορμητήριο στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον γειτονικών λαών με την Βρετανία να χρησιμοποιεί τις Βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι. 808x539_story-63e66e6d-59f4-5194-8753-69e41cb1985d_1852492 images-3 808x539_story-0ae9e3f9-98fb-5ed4-b1de-954a69770f80_1982115

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός συμφώνησε την Τρίτη σε επαφές της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι η χημική επίθεση στη Ντούμα πρέπει να απαντηθεί.

Ωστόσο, η κα Μέι φέρεται, σύμφωνα με πηγές βρετανικών μέσων ενημέρωσης, να είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι πρέπει πρώτα να αποδεχθεί πως πίσω από την επίθεση βρισκόταν το καθεστώς Άσαντ.

Η επίσημη δήλωση εκπροσώπου της ανέφερε πως η επίθεση αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της «βαρβαρότητας» του καθεστώτος, «αν επιβεβαιωθεί».

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Βρετανία αποφασίσει να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση, οι αναλυτές και οι πολιτικοί σχολιαστές συμφωνούν ότι αυτό θα συνεπάγεται έναν κρίσιμο ρόλο για τις δυνάμεις στη βάση Ακρωτηρίου.

Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώ Typhoon που αναπτύσσονται από την Κύπρο, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων κατά θέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, φέρονται να είναι ήδη σε ετοιμότητα.

Την Τρίτη η κα Μέι προήδρευσε σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν σχέδια δράσης στη Συρία, χωρίς να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός  δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις από βουλευτές, ακόμα και του κόμματός της. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η σοβαρότητα της κατάστασης στη Συρία σημαίνει πως θα πρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματός της να διατάξει ενεργοποίηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση και άλλοι πως μια τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί παρά να ληφθεί από τους βουλευτές, οι οποίοι πάντως κανονικά επιστρέφουν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, μετά από τις διακοπές του Πάσχα.

Να υπενθυμίουμε πως στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 , η Τ.Μέι βρέθηκε στην Κύπρο σε ένα ταξίδι αστραπή και επιθεώρησε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι, υπογραμμίζοντας  την σημασία τους  για την «ασφάλεια» στην περιοχή.