Βρετανία:Ο Τ.Μπλερ προειδοποιεί τη Μέι για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε να2408482 έχει σημαντικές συνέπειες για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, λέει ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»

Ο Τόνι Μπλέρ ήταν από τους πρωτεργάτες της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία ανάμεσα στους καθολικούς και τους προτεστάντες στις 10 Απριλίου 1998, με την οποία τερματίστηκε ο 30ετής εμφύλιος πόλεμος.

Την Τρίτη, 20 χρόνια μετά τη συμφωνία αυτή ο Μπλερ μιλώντας στον Spiegel προειδοποιεί την σημερινή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μην διακινδυνεύσει απερίσκεπτα την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία .

«Το δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit ήταν μια επίθεση στην «καρδιά» της ειρηνευτικής συμφωνίας που εγκρίθηκε ακριβώς πριν από 20 χρόνια», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Θα μπορούσε να “αλλάξει θεμελιωδώς” τον ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των αντιπάλων ομάδων του πληθυσμού στη Βόρεια Ιρλανδία», προσθέτει .

Πολλοί φοβούνται ότι η βία θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία ,προειδοποιεί ο Μπλερ και εκτιμά ότι «η συμμετρία των σχέσεων ανάμεσα στην Ιρλανδία,το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. μπορεί να διαρραγεί με το Brexit».

Πηγή: Der Spiegel