Σε Ελλάδα και Κύπρο ο βοηθός υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τόμας Γκόφφους


Ο βοηθός υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τόμας Γκόφφους, πραγματοποιεί την προσεχή εβδομάδα επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία για επαφές με τις δύο κυβερνήσεις.imagew-1.aspx

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη στην Κύπρο υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Πενταγώνου, μετά την επίσκεψη του προκατόχου του Τζέιμς Τάουνσεντ, τον Ιούλιο του 2014.Η επίσκεψη Τάουνσεντ, λίγους μήνες μετά την επίσκεψη στην Κύπρο του τότε αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, είχε χαρακτηριστεί στοιχείο της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου.

Για την έλευση στη Λευκωσία το πράσινο φως έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, όταν επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Κύπρο.

Η ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα είναι βαρύτερη, τόσο λόγω της συμμαχικής σχέσης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στην Ουάσιγκτον, εξ αιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας για τις σχέσεις με την Τουρκία, μελετούνται εναλλακτικές επιλογές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η μεταφορά της βάσης του Ινσιρλίκ.