Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Βουλή

 

Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια  της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου.Unknown

Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, βουλευτής Αλληλεγγύης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, βουλευτής Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Η πρόταση νόμου ήταν κατατεθειμένη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ωστόσο την συζήτησε και την προώθησε στην Ολομέλεια από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας,  είπε ότι η συζήτηση του θέματος άρχισε τον Φεβρουάριο 2015 και στόχευε να θέσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται ο τερματισμός εγκυμοσύνης.

Εξήγησε πως ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει το νόμιμο τερματισμό της εγκυμοσύνης με τη συναίνεση της εγκύου,  όταν δεν έχουν συμπληρωθούν 12 εβδομάδες κύησης. Πρόσθεσε πως εισάγεται πρόνοια, πως αν πρόκειται για ανήλικη απαιτείται η συγκατάθεση του ενός εκ των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλεια όπως και για κυοφορούσα γυναίκα με νοητική υστέρηση.

Η κ. Κυριακίδου είπε επίσης ότι αμβλώσεις γίνονται εν κρυπτώ και είναι οδυνηρές. Πρόσθεσε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της γυναικολογικής εταιρείας  ο αριθμός των εκτρώσεων ξεπερνά  τις 9.000 το χρόνο.

Διευκρινίζοντας την επέκταση της περιόδου κύηση στις 19 εβδομάδες, στην οποία θα επιτρέπεται ο τερματισμός της εγκυμοσύνης για θύματα βιασμού, εξήγησε ότι πολλά νεαρά κορίτσια θύματα βιασμού δεν συνειδητοποιούν έγκαιρα ότι είναι έγκυες. Σημείωσε δε ότι η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την περίπτωση του κοριτσιού που κακοποιήθηκε στα 4 του χρόνια και μίλησε στα 20.

Ο νόμιμος τερματισμός της εγκυμοσύνης σε καμμιά περίπτωση δεν θα αποτελεί εργαλείο οικογενειακού προγραμματισμού, συνέχισε προσθέτοντας ότι με το νέο νόμο παρέχεται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία, καθώς θα τερματιστεί το φαινόμενο με τις παράνομες και μη ασφαλείς αμβλώσεις. Η απαγόρευση που ισχύει υποτιμά το δικαίωμα της γυναίκας να ορίζει τη ζωή και το σώμα της, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι μεγάλος αριθμός γυναικών ή εφήβων καταφεύγουν στα κατεχόμενα ή χρησιμοποιούν αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμα ότι θα προωθηθεί νέα νομοθεσία για τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης που θα περιλαμβάνει υποχρεωτική συμβουλευτική, μεθόδους προφύλαξης, με απώτερο στόχο να μειωθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως θεωρεί δεδομένο ότι μια γυναίκα δεν καταλήγει απερίσκεπτα θα τερματίσει την εγκυμοσύνη της. «Εχουμε μπροστά μας μια πραγματικότητα και ένα δικαίωμα», συνέχισε και διερωτήθηκε  πώς ένα κράτος δικαίου δρα απολυταρχικά αποστερώντας  από τη γυναίκα το δικαίωμα να αποφασίζει.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε πως δεν έχουμε στοιχεία για τις εκτρώσεις και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε σωστές στρατηγικές πρόληψης. Πρόσθεσε πως ο στόχος δεν είναι να διευκολυνθούν οι εκτρώσεις, αλλά να παρασχεθεί  δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλείς ιατρικές υπηρεσίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου αφού είπε πως αρχικά ήταν αρνητικός λόγω πεποιθήσεων και θρησκείας, πρόσθεσε πως αφού συνομίλησε με επιστήμονες άλλαξε γνώμη. Ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση των αμβλώσεων, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού παρατήρησε πως με βάση την πρόταση νόμου, αν μία έγκυος κάνει δήλωση ενώπιον του γυναικολόγου ότι είναι θύμα βιασμού δικαιούται διακοπής εγκυμοσύνης μέχρι 19 εβδομάδων και διερωτήθηκε αν  το έμβρυο είναι προϊόν βιασμού, δηλαδή κακουργήματος,  θα πρέπει να το καταγγείλει και να προχωρήσει στη δίωξη του υποτιθέμενου βιαστή.  Είπε ακόμα ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης είναι υποχρεωτικός για τη γυναίκα δεν είναι υποχρεωτικός για το έμβρυο.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως  η πολιτεία πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της.  Σημείωσε επίσης πως η πρόταση νόμου κρατήθηκε για χρόνια στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών και δεν προωθείτο για να μην χάσουν ψήφους ή  για  να μην δυσαρεστηθεί ο Αρχιεπίσκοπος.  Παρατήρησε ακόμα ότι η Εκκλησία απαγορεύει σειρά άλλων συναναστροφών, όπως οι προγαμιαίες σχέσεις και διερωτήθηκε ποιος διανοείται να τις ποινικοποιήσει.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου , απαντώντας σε όσους Βουλευτές αναφέρθηκαν στην προστασία της νέας ζωής που κυοφορείται, εξέφρασε την άποψη ότι ουδείς μπορεί από τα έδρανα να καθορίσει την αξία της ανθρώπινης ζωής προς μια γυναίκα, που την κουβαλά μέσα της, αφού την γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Η Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ελένη Μαύρου είπε πως όσο πιο αυστηρή είναι η νομοθεσία, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία και πρόσθεσε ότι η ανεργία είναι ο πρώτος παράγοντας για την υπογεννητικότητα και είπε ότι οι κύριοι λόγοι που ωθούν στον τερματισμό εγκυμοσύνης είναι κοινωνικοοικονομικοί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η συζήτηση αφορά το ανθρώπινο δικαίωμα ότι η γυναίκα δικαιούται να αποφασίσει για τη ζωή και το σώμα της. Ο θεσμός της Εκκλησίας  αποτελείται από άνδρες θέλει να αποφασίζει για τις γυναίκες ερήμην τους, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου  είπε ότι οι επεμβάσεις που γίνονται παράνομα φέρνουν τις γυναίκες αργότερα μπροστά στην υπογονιμότητα. Απαντώντας προς αυτούς που χαρακτηρίζουν τη διακοπή της κύησης δολοφονία διερωτήθηκε αν το έμβρυο του βιασμού είναι δολοφονία ή όχι.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι κάθε ημέρα διαπιστώνουμε την υποκρισία και φαινόμενα γυναίκες να οδηγούνται στη φυλακή επειδή δεν τήρησαν τις διαδικασίες. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αμβλώσεις, για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων επειδή θέλουμε να καμωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως είναι κοντόφθαλμο να υποστηρίζεται ότι με την αποποινικοποίηση θα αυξηθούν οι αμβλώσεις. Χώρες που  προσέγγισαν το θέμα με οικογενειακό προγραμματισμό και τη συμβουλευτική παρουσίασαν μείωση. Είπε ακόμα πως άμεσα, μετά το Πάσχα θα καταθέσει πρόταση νόμου με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες για τη συμβουλευτική και άλλες προληπτικές πρόνοιες.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως πρόκειται για δύσκολο και ακανθώδες θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι με βάση τα όσα διδάχθηκε στη νομική, όταν ήταν φοιτητής, από τη πρώτη στιγμή της συλλήψεως το έμβρυο είναι υποκείμενο δικαίου, στου οποίου θανατική καταδίκη καταλήγουμε.

Ο Αγγελος Βότσης  του ΔΗΚΟ είπε πως δεν μπορεί το δικαίωμα της γυναίκας να καθίσταται ισχυρότερο του δικαιώματος της ζωής του εμβρύου προσθέτοντας ότι θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου καθότι δεν μπορεί καν να έχει λόγο ο πατέρας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου δηλώνοντας ότι διαφωνεί, ανέφερε ότι μπορεί ο πατέρας του εμβρύου να μην θέλει διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ είπε πως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην υποκρινόμαστε. Διερωτήθηκε αν συγγενικό μας πρόσωπο θέλει να τερματίσει εγκυμοσύνη θα το απαγορεύσουμε;  Πρόσθεσε πως ένα άτομο όταν αποφασίσει να προχωρήσει σε διακοπή κύησης δεν υπάρχει καμία δύναμη να το αποτρέψει.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος είπε πως οι αμβλώσεις συνιστούν απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου σε εποχή υπογεννητικότητας. Πρόσθεσε πως δεν μπορεί  να συναινέσει  μόνο στην πρόταση νόμου επειδή δεν υπάρχει πλαίσιο για τη συμβουλευτική και τη στήριξη που πρέπει να περιβάλλει την έγκυο πριν οδηγηθεί στην επέμβαση.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ο αριθμός των αμβλώσεων δείχνει την αναποτελεσματικότητα της κοινωνίας και ότι δεν υπάρχει επαρκές σύστημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. «Μέχρι τώρα έχουμε εγκληματήσει, δεν μιλούμε για ενήλικες μόνο γυναίκες, αλλά και για ανήλικες που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο». , θα μειωθούν οι εκτρώσεις και αυτές που θα γίνουν θα γίνουν με ασφάλεια.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το έμβρυο δεν είναι πράγμα αλλά άνθρωπος που στις 12 εβδομάδες χαμογελά, κλωτσά και έδειξε ομοίωμα στους Βουλευτές του εμβρύου.  Είπε ακόμα πως οι ενέργειες του κράτους οφείλουν να επικεντρωθούν στην πρόληψη των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων καθώς ο ενημερωμένος είναι και υπεύθυνος νέος.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως τρέξαμε και βάλαμε την άμαξα μπροστά από το άλογο και διερωτήθηκε ποιος θα προστατεύσει το δικαίωμα του εμβρύου μέχρι 3 μηνών για τις περιπτώσεις που δεν συντρέχει ιατρικός λόγος διακοπής της κύησης.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αννα Θεολόγου είπε  πως όπως έχει διδαχθεί από το σχολείο μετά τις 6 εβδομάδες η άμβλωση είναι επικίνδυνη για την υγεία της γυναίκας. Πρόσθεσε ότι προκαλεί συναισθήματα θλίψης, το γεγονός ότι έμβρυα με αναπηρίες να κρίνονται ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.