Διαμαρτυρία εναντίον της ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, πραγματοποίησε την Παρασκευή έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, το ΑΚΕΛ, με τον Γενικό του Γραμματέα να καλεί τον κυπριακό λαό να αντιδράσει και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν γίνονται αποδεκτές και δεν θα περάσουν.imagew-11.aspx

Οι παρευρισκόμενοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι», «Ο Συνεργατισμός είναι του λαού και όχι του κεφάλαιου του ιδιωτικού», «Λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», και κρατούσαν πανό τα οποία έγραφαν: «Όχι στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού», «Ήταν: Όλοι για τον Καθένα. Το έκαναν: Όλοι για τον ιδιώτη».

Σε ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι ο Συνεργατισμός παρά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συντελεστεί, συνεχίζει να αποτελεί περιουσία όλων των Κυπριών και ότι `με τις αποφάσεις της η Κυβέρνηση ολοκληρώνει τις μεθοδεύσεις της για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Κάνει πράξη αυτό που στόχευε από την αρχή, όμως το έκρυβε πίσω από διάφορες υποσχέσεις. Τον Οκτώβρη του 2013, κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού από το Κράτος, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής ότι θα επέστρεφε τον Συνεργατισμό στα μέλη του. Ανάλογες δεσμεύσεις έδωσε και το 2016″.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, συνειδητά η Κυβέρνηση ξεπουλά τον Συνεργατισμό και με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα του και μετατρέπει τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε μια ακόμα εμπορική τράπεζα»,

Όπως είπε, την ίδια στιγμή ο Υπουργός λέει ότι ο Συνεργατισμός ικανοποίησε όλους τους στόχους που έθεσε η Κεντρική Τράπεζα.

«Το ερώτημα είναι γιατί τότε προχωρούν; Μας απαντούν ότι αυτό ζητούν οι ελεγκτές. Τους ξαναρωτούμε. Που το στηρίζουν αυτό οι ελεγκτές; Ποια είναι τα ευρήματα τους; Απέτυχε η διαχείριση του Συνεργατισμού από την Κυβέρνηση; Αν όχι που είναι οι γνώσεις, οι ικανότητες και οι φίλοι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πού θα αξιοποιούσαν για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού; Όλα αυτά υποσχόταν ο κ. Αναστασιάδης το 2013 όταν διεκδικούσε και κέρδιζε την ψήφο του κυπριακού λαού. Λόγια μεγάλα και κούφια. Ψεύτικες υποσχέσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι ενώ η Κυβέρνηση μεθόδευε το ξεπούλημα του Συνεργατισμού το ίδιο διάστημα, φλόμωνε τον κόσμο με υποσχέσεις και δεσμεύσεις.

«Γιατί δεν τόλμησαν προεκλογικά να πουν δημόσια ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον Συνεργατισμό; Γιατί δεν παραδέχθηκαν τότε ότι διαφωνούν ιδεολογικά και πολιτικά με τις συνεργατικές αρχές; Παρά μόνο έλεγαν ότι όλα είναι καλά; Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού εδώ και πέντε χρόνια ανέλαβε τη διαχείριση του Συνεργατισμού. Το αποτέλεσμα της διαχείρισης τους οδηγεί σε ξεπούλημα μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του Κυπριακού λαού. Όσα λάθη και αν έγιναν η Κυβέρνηση όφειλε να τα διορθώσει και όχι να κατεδαφίσει αυτό το τεράστιο οικοδόμημα», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών «δηλώνει με περισσή αλαζονεία ότι δεν θα αφήσουν στον αναπνευστήρα μια ολόκληρη τράπεζα».

«Θα του θυμίσω τα αυτονόητα: η Λαϊκή όταν καταστρεφόταν την διοικούσαν ιδιώτες τραπεζίτες, που ήταν οι καλύτεροι στον κόσμο κατά τον ΔΗΣΥ, και την έλεγχε ο προστατευόμενος τους τότε, ο κ. Θανάσης Ορφανίδης. Τον Συνεργατισμό τον διαχειρίζεται εδώ και πέντε χρόνια και, δυστυχώς, σήμερα τον καταστρέφει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού. Και αυτή είναι μια μεγάλη και ουσιαστική διαφορά», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, ως ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έχει την αποκλειστική ευθύνη έναντι στην κοινωνία για τις αποφάσεις που έχει λάβει.

«Αποφάσεις που οδηγούν στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και φορτώνουν και πάλι τις ζημιές στους ώμους των φορολογούμενων πολιτών. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έλαβαν υπόψιν τις διαφωνίες και τις θέσεις μας. Σήμερα είμαστε εδώ για να αντισταθούμε στις μεθοδεύσεις τους.  Για να τους καλέσουμε έστω και την υστάτη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Να σεβαστούν τον κόσμο που ξεγέλασαν και ξεγελούν συνέχεια. Να σεβαστούν τους πρωτοπόρους που με κόπους, θυσίες και στερήσεις έκτισαν πέτρα, πέτρα τον Συνεργατισμό», ανέφερε.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Κυπριανού, «πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ευαισθησία σε όλα αυτά τα οποία με πολλούς κόπους, πολλές θυσίες και στερήσεις, ο κυπριακός λαός εδώ και δεκαετίες, τον Συνεργατισμό για πάνω από 100 χρόνια τον έχει κτίσει και τον έχει μετατρέψει σε ένα τεράστιο οικοδόμημα».

«Λυπάμαι, ειλικρινά γιατί ενώ ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε να έχει την απαραίτητη ευαισθησία όταν γινόταν η σύσκεψη των Αρχηγών, έστω να αφήσουν να διαφανεί ποιες ήταν οι προθέσεις τους και να ακούσουν τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων, αποφάσισαν να μην πουν την αλήθεια στη σύσκεψη των Αρχηγών και να προχωρήσουν μονομερώς, μερικές μέρες μετά, στις σε αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα σε μια μικρή ομάδα ιδιωτών επενδυτών να κερδοσκοπήσουν και στον κόσμο να επωμιστεί τις συνέπειες για ακόμα μια φορά των αποφάσεων τις οποίες θα πάρουν. Εμείς, λοιπόν, στεκόμαστε απέναντι και καλούμε τον κυπριακό λαό να αντιδράσει σε αυτές τις μεθοδεύσεις», πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, είναι ο Συνεργατισμός, αύριο θα ακολουθήσουν άλλες κατακτήσεις του κυπριακού λαού.

«Πρέπει να αντισταθούμε και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον κυπριακό λαό. Και εύχομαι και ελπίζω, ο κυπριακός λαός, επιτέλους να αντιδράσει, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν γίνονται αποδεκτές και δεν θα περάσουν», συμπλήρωσε.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου  Χρίστος Χριστοφίδης, στο δικό του σύντομο χαιρετισμό είπε ότι ο Συνεργατισμός για δεκαετίες βοήθησε χιλιάδες οικογένειες να σταθούν στα πόδια τους, στις πλέον δύσκολες εποχές.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, επίσης, ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι η αρχή της προσπάθειας του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς να υπερασπιστεί κατακτήσεις του κυπριακού λαού και σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες προσπάθειες εντός και εκτός Βουλής «για να καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων εκατομμυριούχων, δισεκατομμυριούχων οι οποίοι θέλουν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη του κυπριακού λαού».