Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις κομμάτων (εκτός του ΔΗΣΥ)  κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον Συνεργασμό ενώ ζητούν ενημέρωση  για τις ενέργειες που προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του επισημαίνει:

«Αναμένουμε τις κυβερνητικές προτάσεις και προθέσεις γα τον Συνεργατισμό και τονίζουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια παρελκυστικής συμπεριφοράς.Unknown

Επειδή, η δημόσια συζήτηση για την κατάσταση στον Συνεργατισμό είναι επιζήμια καλούμε τους πάντες να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

Η ώρα της κριτικής θα έρθει.  Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει όλοι να στηρίξουμε ένα θεσμό με πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά προς τον τόπο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένει πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για το παρόν και το μέλλον του Συνεργατισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  Τονίζεται πως την κύρια ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης του Συνεργαστισμού ως επίσης και την ευθύνη για ετοιμασία σχεδίου εξόδου από την παρούσα κρίση την έχει η Κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως κατά την πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων (ΜΕΔ), το Δημοκρατικό Κόμμα επανέλαβε την πρόταση του για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ το οποίο πλήττει ιδιαιτέρως τον Συνεργατισμό.

Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η δημιουργία Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια να διατηρήσει ο Συνεργατισμός το ρόλο του και παράλληλα να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή.

Η ΕΔΕΚ

Στην ανακοίνση της η ΕΔΕΚ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης και τονίζει:

«Οι ανησυχίες οι οποίες υπήρχαν γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού επιβεβαιώνονται
Δυστυχώς οι ανησυχίες οι οποίες υπήρχαν γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού φαίνεται να επιβεβαιώνονται και την ίδια στιγμή, διαψεύδουν τις προ μερικών βδομάδων τοποθετήσεις της κυβέρνησης ότι ο Συνεργατισμός είναι απόλυτα υγιής τραπεζικός τομέας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος σε ότι αφορά τη λειτουργία του.
Όμως τελικά φαίνεται από την ίδια την πορεία των γεγονότων ότι και η απόφαση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και στην ουσία να βολέψει σε υψηλόμισθες θέσεις αριθμό “ημετέρων”, δεν ήταν η καλύτερη επιλογή.
Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται πως η πρόταση της ΕΔΕΚ για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στον Συνεργατισμό με αγορά αντίστοιχου ποσού μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης τα οποία θα παραχωρούνταν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για διαχείριση, ήταν η καλύτερη επιλογή. Εάν γινόταν αυτό, θα μπορούσε αφενός να στηριχθεί οικονομικά ο Συνεργατισμός και αφετέρου να απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού και να προστατευθούν αρκετές χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν ή θα κινδυνεύσουν να απωλέσουν τις περιουσίες τους. Επιπρόσθετα, μέσα από τη διαχείριση, με κοινωνική ευαισθησία, αυτών των δανείων, το κράτος, μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, θα είχε και τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.
Τέλος, στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης τίθεται και σοβαρό ζήτημα με τον μεγάλο αριθμό οικημάτων σε πόλεις και κυρίως σε κοινότητες τα οποία ανηγέρθησαν με χρήματα των κατοίκων των κοινοτήτων. Τα οικήματα αυτά θα τα απωλέσουν και ενδεχομένως θα περιέλθουν στην κατοχή των νέων επενδυτών μετόχων – επενδυτών του Συνεργατισμού.
Δυστυχώς με τις λανθασμένες επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων ο φορολογούμενος πολίτης έχει καταβάλει χωρίς αντίκρισμα 3,5 δις ευρώ για την κρατικοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων, χωρίς αυτά να ανήκουν πια στο κράτος και τους πολίτες, πέραν των 8,9 δις που κατέβαλαν οι πολίτες για τη διάσωση του τραπεζικού  τομέα και του 1,2 δις που απώλεσαν οι κάτοχοι των αξιογράφων.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα τα λάθη του παρελθόντος θα συνετίσουν τους κυβερνώντες και οι επιλογές τους θα είναι προς την κατεύθυνση προστασίας των πολιτών και σταδιακής αποκατάστασης όλων όσων έχουν πληγεί από την «κρίση» του τραπεζικού τομέα.»

Κίνημα Αλληλεγγυη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη την ανακοίνωση του αναφέρει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη δημόσια ζητά από την αντιπολίτευση ενότητα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά στην πράξη συγκαλεί συσκέψεις στο Προεδρικό όχι για να ακούσει ιδέες, αλλά για το θεαθήναι και τα μάτια του κόσμου. Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την σύσκεψη Αρχηγών στο Προεδρικό για τα ΜΕΔ, όπου δεν έγινε καμία νύξη στο σχέδιο πώλησης του Συνεργατισμού και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα.Τονίζουμε τα εξής ως πρώτο σχόλιο, με την επιφύλαξη να τοποθετηθούμε ευρύτερα κατόπιν μελέτης των νέων στοιχείων για την πορεία του Συνεργατισμού:

Υπάρχει ανακολουθία από πλευράς ΠτΔ να ζητά συναίνεση στα θέματα οικονομίας και οι αρχηγοί να τα μαθαίνουν από τις εφημερίδες
Χρειάζεται προσοχή ώστε τουλάχιστον να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη αλλά και να δοθεί η ευκαιρία να εξευρεθούν λύσεις και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, θύματα των αλόγιστων πρακτικών των τραπεζών και των ελλείψεων των Θεσμών».

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 

Η Συμμαχία Πολιτών επανέρχεται και σήμερα στο θέμα ζητώντας να ανασταλεί η διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού μέχρι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια του Ειδικού Συμβουλίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.Με δήλωση του διευθυντή Οικονομικών Θεμάτων Παναγιώτη Σαββίδη τονίζονται τα πιο κάτω:

«Η διαδικασίας πώλησης του Συνεργατισμού είναι το αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής διαχείρισης του Συνεργατισμού και δογματικών αντιλήψεων.
Ενώ γνώριζε τα προβλήματα, για μια πενταετία ολιγώρησε στην εξυγίανση με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό.
Τώρα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ενώ μας ενημέρωσε την περασμένη βδομάδα σε σύσκεψη στο Προεδρικό ότι γίνεται μελέτη και αξιολόγηση του Συνεργατισμού και πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και τα ευρήματα  της, προχώρησε μονομερώς σε ενέργειες για πώληση του Συνεργατισμού.
Αμφιβάλουμε ότι η διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού θα δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα τόσο για τον Συνεργατισμό όσο και για τον Κύπριο φορολογούμενο.
Ως Συμμαχία Πολιτών προτείναμε τη δημιουργία ταμείου που θα αγοράζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όχι μόνο του Συνεργατισμού αλλά και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, απαλλάσσοντας τους ισολογισμούς των τραπεζών από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.  Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει ακόμη παρουσιάσει την δική της πρόταση.
Λύσεις υπάρχουν όταν κυριαρχεί η πολιτική βούληση και όχι οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Αναμένουμε επίσημη και ξεκάθαρη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τις προθέσεις τις.
Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του Συνεργατισμού και να αναμένει την ολοκλήρωση της προσπάθειας του Ειδικού Συμβουλίου για την εξεύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Λύση του προβλήματος θα καταστήσει υγιή και βιώσιμο τον Συνεργατισμό που είναι ιδιοκτησία της κοινωνίας.»

ΑΚΕΛ

Επίσης το ΑΚΕΛ επανέρχεται στο θέμα του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού, υποδεικνύοντας τα πιο κάτω:

«Η απόφαση για πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ολοκληρώνει τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε ιδιώτες επενδυτές.
Τελικά, η Κυβέρνηση έκανε αυτό που προφανώς στόχευε από την αρχή, δηλαδή το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Δεν το ομολογούσε όμως και έκρυβε τις προθέσεις της πίσω από διάφορες υποσχέσεις.
Αρχικά, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού υποσχέθηκε να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του. Αργότερα, δεσμεύτηκε να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους πολίτες. Ετοίμασε σχέδιο για είσοδο των μετοχών στο ΧΑΚ, αλλά ακόμα κι αυτό δεν το τήρησε.
Η Κυβέρνηση, ως ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έχει την αποκλειστική ευθύνη έναντι στην κοινωνία για τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έγιναν και που οδηγούν στην πώληση της ΣΚΤ, φορτώνοντας τις ζημιές στους ώμους των φορολογούμενων πολιτών.»

 

ΕΛΑΜ

Εντονη είναι και η αντίδραση του ΕΛΑΜ .Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη αναφέρει:

«Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του λαού.

Δυστυχώς, ενώ η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθεί να βρει τρόπους εξυγίανσης, στο βωμό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, επιλέγει να μετατρέψει την Κύπρο σε παζάρι ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.»