Αντιδράσεις για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού

Εντονες αντιδρ΄σεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την μεθόδευση από πλευράς κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη Συνεργατική Κέντρική Τράπεζα σε ιδιώτες επενδυτές.imagew-4.aspx

Το  ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του καταγγέλλει ότι η σημερινή απόφαση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας είναι μια ακόμα μεθόδευση της Κυβέρνησης για ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.Και προσθέτει:
«Το Δεκέμβρη του 2016 ο Υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της Βουλής, είχε δεσμευτεί για την επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες.
Σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά, όχι μόνο δεν επιστρέφει το Συνεργατισμό στους πολίτες αλλά ανακοινώνεται η είσοδος στρατηγικών επενδυτών στη Τράπεζα
Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών είναι ανακόλουθοι, αφού άλλα λένε δημόσια και αλλά σχεδιάζουν ερήμην του λαού. Με τις ενέργειες τους στρώνουν το χαλί για το ξεπούλημα της Τράπεζας σε ξένους επενδυτές.
Η Κυβέρνηση, ως ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, είναι υπόλογη έναντι στην κοινωνία για τις αποφάσεις που έχει λάβει.»

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η Συμμαχια πολιτών με ανακοίνωση της αναφέρει:
«Μας εκπλήττει η βιασύνη για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού. Η κυβέρνηση μας ενημέρωσε ότι γίνεται μελέτη και αξιολόγηση του Συνεργατισμού και πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και τα ευρήματα  της.
Παράλληλα η κυβέρνηση μας κάλεσε για συλλογική διαβούλευση για εξεύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του συνεργατισμού όπως και των άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Κι ενώ αυτά τα δυο βρίσκονται σε εξέλιξη η κυβέρνηση προχωρά με ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση παρουσιάζεται αναξιόπιστη και γεννά ερωτηματικά κατά πόσο είναι ειλικρινής ως προς την βούληση της για συναινετικές λύσεις.»

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

Την έντονη διαφωνία του για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι βγάζει στο σφυρί τον Συνεργατισμό.Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα πιο κάτω:

«Από τον Τύπο ενημερωνόμαστε σήμερα για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκκινήσει τη διαδικασία ξεπουλήματος του Συνεργατισμού. Το επεισόδιο αυτό προστίθεται στη σειρά κυβερνητικών παλινωδιών για την τύχη του ιστορικού αυτού ιδρύματος, που ως κοινό χαρακτηριστικό είχαν πάντα την έλλειψη ενός ουσιαστικού σχεδίου.

Αντί η κυβέρνηση να επιλέξει να  ενημερώσει τη Βουλή και να έχει τη συναίνεση της σε ένα σχέδιο εξυγίανσης και διάσωσης του Συνεργατισμού, επιλέγει να προχωρήσει μόνη σε αυτήν την πορεία ξεπουλήματος.

Από τη μεριά μας καθιστούμε σαφές πως θα βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε κίνηση που απαξιώνει την περιουσία των Κυπρίων -αφού είναι με χρήματα φορολογουμένων που ενισχύθηκε ο Συνεργατισμός- επιφέροντας ταυτόχρονα δυσμενείς εξελίξεις για τους δανειολήπτες.»