Κύπρια της Βρετανίας η «καλύτερη δασκάλα του κόσμου»

Τον τίτλο της καλύτερης δασκάλας του κόσμου κατέχει από την Κυριακή η Άντρια Ζαφειράκου, η Κύπρια που διδάσκει στο κοινοτικό γυμνάσιο του Άλπερτον στο βορειοδυτικό Λονδίνο.Unknown

Η 39χρονη δασκάλα καλλιτεχνικών και υφασμάτων, με μητέρα από την Αμμόχωστο και πατέρα από την Ελλάδα, γεννημένη και μεγαλωμένη η ίδια στο βόρειο Λονδίνο, κέρδισε τον τέταρτο ετήσιο διαγωνισμό του Ιδρύματος Varkey ξεχωρίζοντας από περίπου 30.000 υποψηφίους δασκάλους από 173 χώρες.

Η τελετή απονομής έγινε στο Ντουμπάι, με συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ενώ στη διαδικασία επιλογής συμμετείχε μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της η κα Ζαφειράκου τόνισε ότι η κοινότητα στην οποία διδάσκει είναι μία φτωχή αλλά με «όμορφη ποικιλία» κοινότητα, μία από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινότητες στον κόσμο.

Στο λονδρέζικό δήμο του Μπρεντ όπου υπάγεται το Άλπερτον, μιλιούνται 130 διαφορετικές γλώσσες, εκ των οποίων 35 στο σχολείο της Άντριας Ζαφειράκου.

Ένας από τους λόγους που κέρδισε το διαγωνισμό είναι το γεγονός ότι έχει καταφέρει να μάθει βασικές φράσεις επικοινωνίας με τους μαθητές της σε πολλές από αυτές τις 35 γλώσσες, από χίντι και ταμίλ έως γκουτζαράτι και πορτογαλικά.

Παράλληλα επισκέπτεται μαθητές από φτωχές οικογένειες στα σπίτια τους για να νιώσουν μεγαλύτερο δεσμό με το σχολείο και έχει μάλιστα ξεκινήσει μαθήματα τα σαββατοκύριακα και ώρες της εβδομάδας μετά το σχολείο για τους μαθητές που στο σπίτι τους δεν έχουν το χώρο για να μελετήσουν.

Η ίδια έχει πει ότι στο σχολείο της υπάρχουν πολλά προσφυγόπουλα από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και αλλού, τα οποία οι δάσκαλοι βοηθούν.

Στην τελετή απονομής η ίδια κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις τέχνες στα σχολεία.

Σε βιντεομήνυμα που προβλήθηκε στην τελετή η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είπε ότι η Άντρια Ζαφειράκου «έχει δείξει τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα στη δουλειά της». Πρόσθεσε ότι το να είναι καλή δασκάλα απαιτεί «αντοχή, ευφυΐα και γενναιόδωρη καρδιά».

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε και ο Υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιμιαν Χιντς, που είπε ότι η κα Ζαφειράκου αποδεικνύει πως οι δάσκαλοι αποτελούν έμπνευση για τους μαθητές τους.

Την υπερηφάνεια της Κύπρου εξέφρασε μέσω Twitter και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

Ο τίτλος της καλύτερης δασκάλας του κόσμου συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων (810.000 ευρώ).