Με απελάσεις Βρετανών απάντησε η Ρωσία

Στα χαρακώματα βρίσκονται Ρωσία και Βρετανία με αφορμή τους ισχυρισμούς του Λονδίνου ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από  απόπειρα δολοφονίας  του Ρώσου διπλού πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, πράγμα που η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά.poutin-1

Μετά τις κυρώσεις της Βρετανίας  εναντίον της Μόσχας, η Ρωσία προχώρησε σε αντίποινα αφού το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικων ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών τους οποίους ανακήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae).

Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη καθώς και ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Οι 23 Βρετανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία σε διάστημα μιας εβδομάδας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Λονδίνο τραβά στα άκρα το θεμα και δεν δίνει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους.

Από την άλλη, η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση δηλητηρίασης του Σκριπάλ, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι, «το Λονδίνο έχει κάτι να κρύψει».

Να υπενθυμίσουμε πως την Πέμπτη ο  υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον, προέβη σε ντροπιαστικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας λέγοντας ότι «πρέπει να το βουλώσει» και «να φύγει μακριά» συνεχίζοντας, «Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι».

«Απαντήσαμε σε αυτό. Ειλικρινά, η Ρωσία πρέπει να φύγει, θα πρέπει να το βουλώσει», είπε ο Ουίλιαμσον.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του απαράδεκτες και τον ίδιο ως άτομο χωρίς αγωγή.

Τον Ιανουάριο, η εφημερίδα Daily Telegraph είχε γράψει πως ο Βρετανός υπουργός είπε ότι Ρωσία σχεδιάζει να πλήξει τη βρετανική οικονομία εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των υποδομών της, μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει «χιλιάδες και χιλιάδες και χιλιάδες θανάτους».