Σύσταση τεχνικής επιτροπής για το πρόβλημα των ΜΕΔ



Σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταφέρεται πλέον η διαμόρφωση προτάσεωνimagew-9.aspx για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την κυβέρνηση και τα κόμματα να συμφωνούν ότι η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να παρέμβει το συντομότερο δυνατόν υπέρ των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εξελίξεις που συντελούνται σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, κατατέθηκαν προτάσεις και εισηγήσεις από όλες τις πλευρές.

«Είναι σημαντικό το ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει και μπορούμε ως Πολιτεία να δράσουμε ούτως ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι δανειολήπτες και να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα» σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αποφασίστηκε, είπε, να λειτουργήσει αμέσως μια τεχνική επιτροπή, με τεχνοκράτες των πολιτικών δυνάμεων και από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και θεσμών, όπως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, για να εξεταστούν ενδελεχώς οι προτάσεις. Πρόσθεσε ότι σε μερικές μέρες το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τόσο τον αρχικό σχεδιασμό που έγινε για το σχέδιο «Εστία» και τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η Κυβέρνηση, καθώς και τις εισηγήσεις που κατέθεσαν σήμερα οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Σκοπός, είπε, είναι μέσα στην επόμενη βδομάδα να γίνει μια δεύτερη σύσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η συγκεκριμένη επιτροπή θα πρέπει να λάβει τις απόψεις και άλλων φορέων της κοινωνίας, που εμπλέκονται και έχουν ενδιαφέρον για το θέμα.

«Ο στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος. Τυχόν προτάσεις για αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο θα συζητηθούν στη Βουλή όταν ωριμάσουν. Αλλά να ληφθούν με τη μεγαλύτερη συναίνεση -μπορεί και ομόφωνα, όπως φάνηκε σήμερα- οι αποφάσεις εκείνες που θα βοηθήσουν το σύστημα και τους δανειολήπτες αποφεύγοντας προβλήματα που θα μπορούσε να έρθουν στο μέλλον» εξήγησε.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι θα πρέπει να δράσουμε το συντομότερο δυνατόν, διότι πανευρωπαϊκά υπάρχουν εξελίξεις και αναπτύσσεται η τραπεζική ένωση. «Ο στόχος είναι να έχουμε ένα εθνικό σχεδιασμό συμβατό με το πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης και την εποπτική αρχή, και να προλάβουμε να έχουμε τις ωφελιμότερες λύσεις για το δημόσιο συμφέρον, το τραπεζικό σύστημα και για τους δανειολήπτες».

Όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει ήδη μειώσει το δημόσιο χρέος σε ποσοστό κάτω από το 100% του ΑΕΠ και «το ότι η χώρα μας και η οικονομία μέχρι τώρα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, και συνεχίζει απ’ ό,τι δείχνουν οι πρώτοι μήνες του χρόνου να πηγαίνει καλά, μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε και με σχετική άνεση τα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, στη σύσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων, υπογραμμίζοντας ότι το επίπεδο ιδιωτικού δανεισμού βρισκόταν το 2003 στα €21 δις και σε μία δεκαετία, το 2012, υπερτριπλασιάστηκε στα €72,5 δις και εκεί είναι η πηγή των προβλημάτων.

«Σήμερα ενώ η Κύπρος παρουσιάζεται μέσα στην τελωνειακή ένωση ως μια από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση σε προβληματικά δάνεια, ταυτόχρονα είμαστε και η χώρα που έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο» υπέδειξε, σημειώνοντας ότι από το 2012 μέχρι το τέλος του 2017 το ύψος του ιδιωτικού δανεισμού μειώθηκε από τα €72,5 δις σε €51 δις, κατά 30%, σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Στη βάση αυτής της προόδου υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να γίνει εξειδικευμένα η παρέμβαση της πολιτείας και η εξειδίκευση θα είναι υπέρ των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα χωρίς δική τους υπαιτιότητα» είπε.

Όπως ανέφερε, είναι κοινή αντίληψη των κομμάτων ότι πρέπει να μελετηθεί η σύσταση ενός ειδικού φορέα που θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα, με έγνοια, φειδώ και φροντίδα ταυτόχρονα για τη σταθερότητα του συστήματος, τα χρήματα των φορολογουμένων και την αποτελεσματικότητα που θα επιτρέψει στην οικονομία να συνεχίσει και να βελτιώσει τις αναπτυξιακές της επιδόσεις.

Όλα, σημείωσε, θα πρέπει να είναι συμβατά με το πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη γενικότερα, καθώς η εποπτική αρχή είναι η ΕΚΤ και τόνισε ότι μπορεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σεβόμενοι τους κανόνες και τις κατευθύνσεις που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να εξευρεθούν λύσεις που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι έγινε μια γόνιμη και παραγωγική σύσκεψη, για την οποία ο Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση.

Η σύσκεψη ξεκίνησε γύρω στις 10.00 υπό την Προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μαζί με συνεργάτες της και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων, πήραν μέρος μαζί με συνεργάτες τους, οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος ΔΗΣΥ, Άντρος Κυπριανού, ΓΓ ΑΚΕΛ, Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΔΗΚΟ, Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος ΕΔΕΚ, Πόλυς Παλλήκαρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος ΕΛΑΜ.