Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ στο κοίτασμα «Αφροδίτη»

Απ’ αφορμή  πληροφορίες για διεκδικήσεις  του Ισραήλ για εκμεταλλευση στο κοίτασμα Αφροδίτη το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του υποστηρίζει την υπογραφή  συμφωνίας με το Ισραήλ για να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση. 

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Ενεργειακής imagew-2.aspxΠολιτικής της  Κ.Ε. ΑΚΕΛ αναφέρονται τα πιο κάτω:

«Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρακολουθούμε τις εντεινόμενες αντιδράσεις από κύκλους στο Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», του μόνου μέχρι στιγμής πιστοποιημένου κοιτάσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι αντιδράσεις στο Ισραήλ, οι οποίες προέρχονται από εταιρείες με δικαιώματα σε κοιτάσματα τα οποία συνορεύουν με την Κυπριακή ΑΟΖ, έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν την αξιοποίηση του «Αφροδίτη» ως ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Έχουν μάλιστα εμπλέξει και την Ισραηλινή Κυβέρνηση, η οποία δηλώνει πλέον και επίσημα ότι η ανάπτυξη του κυπριακού κοιτάσματος  απαιτεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι διεθνής πρακτική κοιτάσματα, τα οποία επεκτείνονται  στα σύνορα γειτονικών ΑΟΖ, για να αναπτυχθούν προϋποθέτουν την ύπαρξη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ένα τέτοιο κοίτασμα είναι το κοίτασμα «Αφροδίτη». Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη του έπρεπε να είχαμε μέχρι σήμερα υπογραμμένη τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Ισραηλινή κυβέρνηση. Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν από το 2012. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει σε καμιά τέτοια συμφωνία.
Για πέντε ολόκληρα χρόνια το μόνο που έκανε ήταν απλά να διαφημίζει και να διατυμπανίζει τις επαφές και τις συναντήσεις της με το Ισραήλ. Επί της ουσίας  όμως δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το πιο βασικό: Να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας η οποία να ρυθμίζει τα ζητήματα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα σύνορά των δύο ΑΟΖ.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση να προβληματιστεί για τις αντιδράσεις η οποίες έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει το κοίτασμα «Αφροδίτη» και να δράσει προληπτικά και αποφασιστικά.»