Για τέταρτη φορά Καγκελάριος της Γερμανίας η Μέρκελ

Η Άγκελα Μέρκελ εκλέχθηκε σήμερα από την πλειοψηφία του γερμανικού Κοινοβουλίου για τέταρτη φορά Καγκελάριος της Γερμανίας, 171 ημέρες μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και αφού προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων.images-2

Η κ. Μέρκελ θα ηγηθεί για την επόμενη τετραετία ενός κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και εάν καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της θα ισοφαρίσει το ανάλογο ρεκόρ του πρώην Καγκελαρίου, Χέλμουτ Κολ.

Στη σημερινή ψηφοφορία του Κοινοβουλίου σημειώθηκαν ωστόσο απώλειες για την Καγκελάριο, καθώς από τους 399 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, υπέρ της Καγκελαρίου ψήφισαν οι 364, τη στιγμή που απαιτούνταν 355 ψήφοι.

Στα θεωρεία του Κοινοβουλίου βρέθηκαν σήμερα για πρώτη φορά σε μια τέτοια διαδικασία και μέλη της οικογένειας της Καγκελαρίου Μέρκελ και ειδικότερα ο σύζυγος της, καθηγητής Φυσικής, Γιόακιμ Ζάουερ, ο γιος του Ντάνιελ Πλατς, αλλά και η 89χρονη μητέρα της Άγκελα Μέρκελ, Χέρλινγκ Κάσνερ –σε μια από τις πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της.

Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο σύζυγος της Καγκελαρίου Μέρκελ έγραφε στον προσωπικό του φορητό υπολογιστή.

Η Καγκελάριος Μέρκελ θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο όπου και θα δώσει τον καθιερωμένο όρκο.

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα (στις 18.00).