Ελλάδα: Επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Superleague

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τη Ελλάδας Γιώργος Βασιλειάδης ανακοίνωσε την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Superleague λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.wwwwaaa3-1 30683953_42929963_303.limghandler

Στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε πως«Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να εξυγιάνει τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχουμε κερδίσει πολλά, μένουν περισσότερα να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσουμε την προσπάθεια να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνοντας και το όποιο πολιτικό κόστος. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και έναντι όλων και υπό αυτό το πρίσμα αποφασίσαμε την διακοπή του πρωταθλήματος τις επόμενες ώρες».

Και πρόσθεσε: «Θα έχουμε συζητήσεις με την ομοσπονδία, τους φορείς και την λίγκα. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την UEFA και δεν θα ξαναεκκινήσει εάν δεν συμφωνήσουμε σε ένα σαφές από όλους πλαίσιο κανόνων για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν κάνουμε πίσω στην μάχη για διαφάνεια».

Η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

 

Σκήνες από τα επεισόδια προβλήθηκαν και εκτός Ελλάδας

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στον χλοοτάπητα της Τούμπας μεταφέρθηκαν και στις ιστοσελίδες γερμανικών εφημερίδων, όπου περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα όσα μεσολάβησαν για να καταλήξει ο διαιτητής στην απόφαση να κατακυρώσει τον αγώνα με 1:0 υπέρ του ΠΑΟΚ και να διακόψει το παιγνίδι. Εντύπωση προκάλεσε η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο του οπλοφορούντα προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

«Το ελληνικό ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ διακόπηκε στο 89ο λεπτό, λίγο πριν ο διαιτητής είχε δώσει οφσάιτ ακυρώνοντας γκολ του ΠΑΟΚ», περιγράφει ο αρθρογράφος στη διαδικτυακή Handelsblatt τις σκηνές. «Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο και απείλησε τον διαιτητή και τους αντιπάλους, όπως μεταδόθηκε από τη NOVA. Η κρατική τηλεόραση EΡΤ και πολλοί διαδικτυακοί ιστότοποι έδειξαν φωτογραφίες του Σαββίδη να φέρει πιστόλι κρεμασμένο στην ζώνη του, την ώρα που ορμούσε στο γήπεδο».

Στη διαδικτυακή έκδοσή του το αθλητικό περιοδικό Kicker δίνει έμφαση επίσης στο γεγονός ότι ο Σαββίδης έφερε εμφανώς πιστόλι στη μέση του την ώρα που αυτός κι άλλοι πολλοί έμπαιναν στο γήπεδο και διαπληκτίζονταν με τον διαιτητή και άλλους παράγοντες του παιγνιδιού. Όπως επισημαίνει ο γερμανός αρθρογράφος, το έργο διαλεύκανσης της υπόθεσης αναλαμβάνει τώρα η ΕΠΟ. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει επίσης ότι σε ένα προηγούμενο παιγνίδι στις 25 Φεβρουαρίου με τον Ολυμπιακό ο διαιτητής Όσκαρ Γκαρθία δέχτηκε αντικείμενο στο πρόσωπο από την κερκίδα του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να διακοπεί οριστικά.

 «Ένοπλος πρόεδρος αθλητικής ομάδας εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο» είναι ο τίτλος του Spiegel Online. Στο άρθρο γίνεται αναλυτική περιγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν με γκολ της ΑΕΚ, το οποίο ακυρώθηκε στην αρχή. Όμως στη συνέχεια «και αφού ο διαιτητής και οι βοηθοί του δραπέτευσαν επί πάνω από δύο ώρες στα αποδυτήρια κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά το παιγνίδι, επειδή οι παίκτες της ΑΕΚ αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ομάδα ήταν πρώτη με προβάδισμα 2 βαθμών από τον ΠΑΟΚ».
Ο Ιβάν Σαββίδης δεν απείλησε κανένα
Εκπρόσωπος του Ιβάν Σαββίδη μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων (TASS) για όσα συνέβησαν στην Τούμπα, εξηγώντας γιατί ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο.
Εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του «Δικεφάλου», ο οποίος δεν κατονομάζεται, έκανε δηλώσει στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, όπου εξηγεί γιατί ο Ιβάν Σαββίδης αντέδρασε με αυτό τον τρόπο, σημειώνοντας πως δεν απείλησε κανέναν.
«Δεν απείλησε (Ιβάν Σαββίδης) κανέναν με όπλο. Το να οπλοφορεί είναι κάτι που δεν απαγορεύεται στην Ελλάδα», τόνισε αρχικά ο άνθρωπος που βρίσκεται στο περιβάλλον του «ισχυρού άνδρα» του ΠΑΟΚ, προσθέτοντας:
«Ο ΠΑΟΚ παλεύει για το πρωτάθλημα και επειδή έχει κατακτήσει τους περισσότερους βαθμούς, άρχισαν κάθε είδους προκλήσεις, με δικαστικές αποφάσεις, αφαίρεση βαθμών, ακύρωση γκολ σε τέρμα που αρχικά μετρήθηκε και στη συνέχεια ακυρώθηκε, για να επιστραφεί εν τέλει έπειτα από δύο ώρες. Όλα αυτά προκαλούν νεύρα και εντάσεις».